04 / 05 / 2024

Mayhan Uul Kurganı müze

Mayhan Uul Kurganı müze

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Moğolistan'da Göktürkler'den kalma Mayhan Uul Kurganı'nı müze yapmak için faaliyete başladı.

Kurgan İnşaat Mühendislik Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Kurgan İnşaat Mühendislik Sanayi Ticaret Limited Şirketi Maltepe’de  1 milyon TL sermaye bedeli Yılmaz   Kurgan tarafından kuruldu.

Beşiktaş'a açık hava müzesi kurulacak!

Beşiktaş'ta Kabataş-Mecidiyeköy–Mahmutbey metro hattı kazılarında ortaya çıkan ve İstanbul’da ilk Türklerin izleri olarak yorumlanan kurgan tipi mezarlar için açık hava müzesi kurulacağı açıklandı. 

TİKA'dan Afganistan'a okul!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Afganistan'ın kuzey vilayetlerinden olan Faryab'ın Kurgan ilçesinde okul inşa ettirdi.

TİKA, Mayhan Uul Kurganı'nı müze yapacak!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Moğolistan'da Göktürkler'den kalma Mayhan Uul Kurganı'nı müze yapmak için faaliyete başladı.

216 Yapı Moğolistan'da 3 bin konut inşa edecek!

Moğolistan'da 3 bin konut insa edecek * 216 Yapı, Moğalistan'da konut projesi yapacak. Projeye ilişkin anlaşma geçtiğimiz günlerde 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar ve Grandline Yönetim Kurulu Başkanı Chuluudai Bat-Uul arasında imzalandı...

Mayhan Uul Kurganı müze Haberi

Mayhan Uul Kurganı müze

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur'un 210 kilometre batısındaki Bulgan eyaletinde Mayhan Uul (Çadır Dağı) eteklerinde yer alan ve Göktürk Devleti (552-745) dönemine ait olan kurganın korunması ve müze haline getirilmesi için TİKA ve ilgili Moğol kurumları arasında anlaşma imzalandı. 


TİKA Ulan Batur Koordinatörü Veysel Çiftçi, Asya coğrafyasında belgesel film çeken fotoğrafçı Cemal Gülas yönetimindeki Asya Ekspedisyonu'na Mayhan Uul kurganının güzelliklerini anlattı.


 Çiftçi, bin 500 yıl önceki Türk sanatıyla ilgili bilgi veren belki de tek örnek olan kurganın içerisinde yer alan eşsiz duvar resimleri ve kurgan yapısının doğal haliyle korunması ve buradan çıkarılan tüm parçaların da orjinalinde olduğu haliyle kurgana yerleştirilerek bir müzeye dönüştürmeyi planladıklarını bildirdi. 


TİKA'nın bütün Moğolistanda Türk tarihine ait kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması için çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Çiftçi,...