08 / 05 / 2024

medeni kanun Komşuluk hakkı

medeni kanun Komşuluk hakkı

Kanunen herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlü oluyor. İşte komşuluk hakkı kanunu..

Kat mülkiyeti, kira, komşuluk uyuşmazlıklarında yeni dönem! 64 bin dosya çözülüyor! İşte beklenen o düzenleme...

Kira, komşuluk hukukun, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilecek arabuluculukla, bu üç konuda senede yaklaşık 64 bin dosyanın mahkemelere gitmeden en fazla 1 ayda çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

Kötü komşuyla nasıl mücadele edilir?

Çoklu yaşam alanlarından biri olan apartmanlarda yaşanan en büyük sorun komşuluk ilişkileri oluyor. Peki, sorun çıkaran komşu için neler yapılabilir? Hangi durumlarda komşularımızı şikayet edebiliriz?

Ev alma, e-komşu al!

Eskiden kapısını tıklattığınız komşunuza artık telefon üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Pandemi süreci boyunca komşular arasında yapılan yardımlaşmanın ön plana çıkması, komşuluk üzerine sosyal platformların hızla artmasına neden oldu.

9 maddede site yönetimindeki uyuşmazlıklarda mahkeme-komşuluk tercihi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, 'site yönetimindeki uyuşmazlıklarda mahkeme- komşuluk tercihi' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Hollanda'da komşuluk sorunları internet üzerinden çözülecek!

Hollanda Ulusal Arabulucuğu Kurumu'na göre geçen yıl ülke genelinde komşular arasında çıkan tartışmaların oranı yüzde 15 arttı.

Ceylan İnşaat’ın Zer projeleri komşuluk ilişkilerini güçlendiriyor!

Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan, 'Önce İnsan' prensibiyle büyük sitelerdeki komşuluk ilişkilerini tekrar canlandırmak istediklerini söyeldi.

Mehmet Okay'dan komşuluk mesajı!

Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, EQ İnsan ve Yaşam Dergisi'nin 78. sayısında "Komşuluk..." başlıklı yazısında komşuluk ilişkisi mesajı verdi.

Özlenen komşuluk proje konutlarla yeniden başlıyor!

Artan iş temposu, kent yaşamının karmaşası, değişen yaşam ve konut tarzları derken unutulan komşuluk ilişkileri, yeni konut projeleri sayesinde tekrar canlanmaya başlıyor.

Strada Bahçeşehir'de komşuluk şimdiden başladı!

Annelerin Buluşma Noktası Oldu Akzirve Gayrimenkul, Anneler Günü için Sahrap Soysal’ın da katılımıyla özel bir davet düzenledi. Strada’da henüz yaşam başlamadan komşuluk ilişkilerinin temelini atmayı amaçlayan organizasyona, annelerin ilgisi yoğun oldu.

Nazenin Konakları ile komşuluk odaklı prestijli bir yaşam başlıyor!

9 blok 92 daire ve 15 mağazadan oluşan Nazenin Konakları, geleneksel mahalle kültürü ve komşuluk ilişkilerinin canlanacağı yeni bir hayat vadediyor.

Konut sitelerinde komşuluğun önemi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " konut sitelerinde komşuluk " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Sitelerde komşuluk hukukunu etkileyen 3 nokta!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, sitelerde komşuluk hukukun önemli bir faktör olduğunu kaleme aldı. İşte, Sitelerde komşuluk hukukunu etkileyen 3 nokta!

Dikey yapılaşma komşuluk ilişkilerini bitiriyor!

Yüksek katlı binalar yani dikey yapılaşma ise komşuluk ilişkilerini öldürüyor. Uzmanlar, konuttaki yatay yapılaşmanın Türk insanının özlediği komşuluk ilişkileri gibi sosyokültürel ilişkileri yeniden canlandıracağını söylüyor.

medeni kanun Komşuluk hakkı Haberi

medeni kanun Komşuluk hakkı

Komşuluk hakkı kanunu!

Taşınmaz mallar üzerindeki komşuluk hakkı, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanunen herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlü oluyor.


Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.


Yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.


2. Kazı ve yapılar

a. Kural

MADDE 738.- Malik, kazı ve yapı yaparken komşu taşınmazlara, onların topraklarını sarsmak veya tehlikeye düşürmek ya da üzerlerindeki tesisleri etkilemek suretiyle zarar vermekten kaçınmak zorundadır.


Komşuluk hukuku kurallarına aykırı yapılar hakkında taşkın yapılara ilişkin hükümler uygulanır.


b. Özel kurallar

MADDE 739.- Kazı ve yapılarda uyulması gerekli kurallar özel kanunlarla belirlenir.


3. Bitkiler

a. Kural

MADDE...