18 / 05 / 2024

medeni kanunda çocuk malları

medeni kanunda çocuk malları

Medeni Kanunun çocuk malları ile ilgili hükümleri gereğince; Ana ve baba, velâyetleri devam ettiği sürece çocuğun mallarını yönetme hakkına sahip ve bununla yükümlüdürler. İşte çocuğun mallarının yönetimi esasları...

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 18 ila 72 aylık çocuk sahibi olan kadın tutuklu ve hükümlülerin apart daire şeklinde tasarlanan cezaevlerinde kalmaları amaçlanıyor.

Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi!

Aile konutu olarak tapuya şerh edilmiş taşınmazların satılması veya kiraya verilmesi için eşin "eş muvafakatnamesi" olarak adlandırılan eşin onayı gerekiyor. İşte, Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi!

Kayyım atama dilekçesi örneği!

Kayyım, Medeni Kanunda belirtilen bazı durumların meydana gelmesi durumunda mal varlığının yönetimi için atanan kimseye deniyor. Kayyımın atanması Sulh Hukuk Mahkemesine yazılacak bir dilekçe ile istenebiliyor. İşte kayyım atama dilekçesi örneği...

Mirasçının mirasçısı olur mu?

Medeni kanunda da belirtildiği gibi mirasın kaldığı yasal mirasçılar vefat eden kişinin alt soyu,sağ kalan eşi,evlatlığı oluyor.Peki mirasçının mirasçısı kimdir? Mirasçının mirasçısı olur mu?

Reddi miras davası hangi mahkemeye açılır?

Vefat eden kişinin ardından mirasçılara Medeni Kanunda da yer alan hükümlere uygun olarak mal paylaşımı yapılıyor.Ancak mirastan vazgeçme yani reddi miras hakkımızda bulunuyor.Peki,reddi miras davası hangi mahkemeye açılır?

Eşin ölümü halinde miras paylaşımı!

Vefat halinde yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası Medeni Kanunda belirlenen kurallara göre paylaşırlar. Peki, eşin ölümü halinde miras paylaşımı nasıl olur?

Mirasbırakanın tasarruf hakkı!

Medeni Kanunda düzenlenen miras hukuku gereğince mirasbırakanın tasarruf hakkı bulunuyor. Ancak, vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor...

Tapuda eş şerhi nedir?

Medeni Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, eşlerden her biri diğeri ve üçüncü kişilerle her türlü hukukî işlemi yapabiliyor. Peki, tapuda eş şerhi nedir? Tapuya eş şerhi nasıl konulur?

Vasiliğe engel durumlar nelerdir?

Medeni kanunda bazı vasiliğe engel olan sebepler bulunuyor. Belirtilen vasiliğe engel durumların söz konusu olması halinde, kişi vasi olarak atanamıyor. Peki vasiliğe engel durumlar nelerdir?

Belirli mal bırakma hakkı!

Medeni Kanunda yer alan Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan, bir kimseye onu mirasçı atamaksızın belirli bir mal bırakma yoluyla kazandırmada bulunabiliyor. İşte mirasta belirli mal bırakma hakkı..

Aile Konutu Şerhi, Mal Rejimleri ve Çocuk Malları ile ilgili son genelge!

01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun aile konutu şerhi, edinilmiş mallara katılma rejimi ve velayet - çocuk mallarına ilişkin hükümleri ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren genelge 11 Haziran 2014 tarihinde yayınlandı...

Medeni Kanun'da çocuk malları!

Medeni Kanunun çocuk malları ile ilgili hükümleri gereğince; Ana ve baba, velâyetleri devam ettiği sürece çocuğun mallarını yönetme hakkına sahip ve bununla yükümlüdürler. İşte çocuğun mallarının yönetimi esasları...

Novada Ataşehir AVM'de ücretsiz çocuk tiyatrosu etkinliği düzenleniyor!

Ataşehir Belediyesi ve Novada Ataşehir AVM işbirliğiyle “Tiyatroya Gitmeyen Çocuk Kalmasın” sloganıyla Cemal Süreyya Sahnesi’ nde her Cumartesi ve Pazar ücretsiz çocuk tiyatrosu etkinliği düzenleniyor...

medeni kanunda çocuk malları Haberi

medeni kanunda çocuk malları

Medeni Kanun'da çocuk malları!

Medeni Kanunun çocuk malları ile ilgili hükümleri gereğince; Ana ve baba, velâyetleri devam ettiği sürece çocuğun mallarını yönetme hakkına sahip ve bununla yükümlüdürler; kural olarak hesap ve güvence vermezler.


Ana ve babanın yükümlülüklerini yerine getirmedikleri durumlarda hakim müdahale eder.


II. Evlilik sona erince

MADDE 353.- Evlilik sona erince velâyet kendisinde kalan eş, hâkime çocuğun malvarlığının dökümünü gösteren bir defter vermek ve bu malvarlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşen önemli değişiklikleri bildirmek zorundadır.


B. Kullanma hakkı

MADDE 354.- Ana ve baba, kusurları sebebiyle velâyetleri kaldırılmadıkça, çocuğun mallarını kullanabilirler.


C. Gelirlerin sarfı

MADDE 355.- Ana ve baba, çocuk mallarının gelirlerini öncelikle çocuğun bakımı, yetiştirilmesi ve eğitimi için; hakkaniyete uyduğu ölçüde de aile ihtiyaçlarını karşılamak üzere sarfedebilirler.


Gelir fazlası, çocuk mallarına katılır.

D. Çocuk mallarının kısmen sarfı

MADDE 356.- Olağan...