23 / 12 / 2024

Kayyım atama dilekçesi örneği!

Kayyım atama dilekçesi örneği!

Kayyım, Medeni Kanunda belirtilen bazı durumların meydana gelmesi durumunda mal varlığının yönetimi için atanan kimseye deniyor. Kayyımın atanması Sulh Hukuk Mahkemesine yazılacak bir dilekçe ile istenebiliyor. İşte kayyım atama dilekçesi örneği...



Kayyım atama dilekçesi örneği!

Kayyım, Medeni Kanunda belirtilen bazı durumların meydana gelmesi durumunda mal varlığının yönetimi için atanan kimseye deniyor. Kayyum olarak da ifade edilen kayyımların görev ve yetkisi, mahkeme tarafından kendisine verilen görev ve yetkiler ile sınırlanıyor.


Vesayet makamı;

1. Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,

2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,

3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa, yukarıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyımı atar. Kayyım atama dilekçesi örneği aşağıda şu şekilde sıralanıyor;


Kayyım atama dilekçesi..


…………… SULH HUKUK HAKİMLİĞİ'NE


DAVACI : 


DAVACI VEKİLİ : 


DAVALI : Hasımsız


DAVA KONUSU : Medeni Kanun m. 427 hükümleri gereğince Kayyım atanmasına karar verilmesi talebinden ibarettir.


OLAYLAR :

1. Müvekkilim …………………….'in kardeşi …………………… ile ………………….., …/…./……tarihinde evlenmişlerdir. Evliliklerinden biri .diğeri yaşında olmak üzere ………… ve……….. adlarında iki çocuğu dünyaya gelmiştir. Evlilik birliği, son zamanlarda tarafların kusurlu davranışları neticesinde çekilmez hale geldiğinden açılan boşanma davası sonucunda ………….. … Asliye Hukuk Hakimliğinin ……./…esas ve ………../… karar sayılı ilamı ile boşanmalarına karar verilmiş ve çocukların velayeti de yaşlarının küçük olması nedeniyle anneleri …………………..'e verilmişti. …………………. ise çocuklara yaklaşık .. ay gibi kısa bir süre bakmış ve daha sonra çocukları da amcası olan müvekkilimin evine bırakıp Antalya'ya kaçmıştır.


2. Boşanma davasından sonra müvekkilimin kardeşi ……………… geçirmiş olduğu trafik kazasında hayatını kaybetmiş, Anne …………………. ise, …………. da tanışmış olduğu bir turistle yurt dışına gitmiş ve kendisinden uzun zamandır da haber alınamamıştır. Daha sonradan alının bir habere göre ………, ……………. karışmış olduğu bir uyuşturucu kaçakçılığı suçundan dolayı … yıl hapis cezasına çarptırıldığı anlaşılmıştır.


3. Bu nedenlerle …………. …Sulh Hukuk Hakimliğinin ../…/… tarih, ……./… esas ve ………./… karar sayılı ilamı ile müvekkilim …………………….. küçüklere vasi olarak atanmıştır. Ancak, vasi olan Müvekkilim ………………., geçirmiş olduğu bir trafik kazası nedeniyle tedavi görmek amacıyla yaklaşık iki yıllığına yurt dışına gidecektir. 


4. Küçüklerin kanuni temsilcisi olan Müvekkilim ………………………..'in söz konusu temsilcilik görevini yerine getirmesine engel bir durum ortaya çıktığından küçüklere kayyım tayin edilmesi amacıyla iş bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : Medeni Kanunun m. 427 md. ve ilgili diğer maddeleri, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair mevzuat.


SUBUT DELİLLER :…………… …Sulh Hukuk Hakimliğinin …./……/…… tarih, …../… esas ve ……../… karar sayılı ilamı, nüfus kayıtları, tanık beyanları ve gerektiğinde her türlü hukuki deliller.


SONUÇ ve TALEP : Yukarıda saydığımız nedenlerle; davamızın kabulü ile, küçük ………. ve ……………..nin vasi olarak kanuni temsilcileri olan müvekkilim ……………………… bu görevini yerine getirmesinde engel ortaya çıktığından küçüklere kayyım tayinine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.


……/……/20.…

Davacı Vekili

………………..


EK: 

1.) Onanmış vekaletname örneği,

2.) Nüfus kayıtları örneği

3.) …………..…Sulh Hukuk Hakimliğinin …/…./…. tarih, …./.. esas ve ……./… karar sayılı ilamı.



Kayyımlık kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön