12 / 05 / 2024

Vasiliğe engel durumlar nelerdir?

Vasiliğe engel durumlar nelerdir?

Medeni kanunda bazı vasiliğe engel olan sebepler bulunuyor. Belirtilen vasiliğe engel durumların söz konusu olması halinde, kişi vasi olarak atanamıyor. Peki vasiliğe engel durumlar nelerdir?



Vasiliğe engel durumlar nelerdir?

Vasilik, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etme yükümlülüğü olarak karşımıza çıkıyor.


Vasilik, Medeni Kanunu kapsamında düzenleniyor. Vasilik Kanunu gereğince, vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlü oluyor.


Buna karşın aile meclisince atanma hâlinde vasiliği kabul yükümlülüğü bulunmuyor. Ayrıca kanunda bazı vasiliğe engel olan sebepler bulunuyor. Belirtilen vasiliğe engel durumların söz konusu olması halinde, kişi vasi olarak atanamıyor.


VI. Vasiliğe engel olan sebepler

MADDE 418.- Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:

1. Kısıtlılar,

2. Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,

3. Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,

4. İlgili vesayet daireleri hâkimleri.


Yukarıda belirtilen niteliklere sahip kimseler vasi olarak atanamıyor. Bu kişiler dışında vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak on gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabiliyor.


İlgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği günden başlayarak on gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürebiliyor.


Vesayet makamı, vasilikten kaçınma veya itiraz sebebini yerinde görürse yeni bir vasi atıyor; yerinde görmediği takdirde, bu konudaki görüşü ile birlikte gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildiriyor.


Vasi tayini dilekçesi 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön