25 / 07 / 2024

vasiliğe engel durumlar nelerdir

vasiliğe engel durumlar nelerdir

Medeni kanunda bazı vasiliğe engel olan sebepler bulunuyor. Belirtilen vasiliğe engel durumların söz konusu olması halinde, kişi vasi olarak atanamıyor. Peki vasiliğe engel durumlar nelerdir?

e-Devlet üzerinden "Miras Sorgulama" işlemi nasıl yapılır?

e-Devlet üzerinden yapılan miras sorgulama işlemleri, vatandaşlara çok daha hızlı ve kolay bir şekilde miras durumlarını öğrenmeleri için önemli bir fırsat sağlamaktadır. Bu gelişme ile beraber, mirasçılar artık belge ve bilgilere erişim konusunda daha pratik bir yöntem kullanabilirler.

TOKİ'ye başvuranlar ve kurada ismi çıkanlar dikkat! Hemen e-Devlet'ten bunu yapın: Cumhurbaşkanlığı açıkladı! 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, TOKİ'nin proje durumlarının e-Devlet'ten sorgulanabildiğini açıkladı. İşte detaylar...

Ev sahipleri dikkat! Kiracınızı 12 yıl evden çıkaramayabilirsiniz!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında son dönemlerde yaşanan sıkıntı ve anlaşmazlıklar karşısında iki tarafta mevcut haklarını bilmediği zaman haksızlıklara neden olabiliyor. Buna göre, bir kiracı istemedikçe istisnai durumlar hariç 12 sene evden çıkarılamıyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin depremlere karşı okul yapılarını denetledi! Okul binaları depreme hazır mı?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kayseri'de okul yapılarının olası depremlere karşı hazırlık durumlarını inceleyerek değerlendirmelerde bulundu.

Arabası olanlar hemen e-devletten kontrol etsin! Ceza aldıysanız indirim için son 14 gün!

Sürücülere ceza konusunda acil bir uyarı geldi! Hemen e-Devlet'e bakıp araçlarının ceza durumlarını kontrol etmeleri gerekiyor. 15 gün içinde indirim sunulmuş olup sürücüler bundan yararlanabilecekler. T.C. kimlik numarasıyla hemen aracınızın ceza durumunu kontrol etmelisiniz…

Prim eksikliği artık emekliliğe engel değil! Çözümler bir bir sıralandı! İşte detaylar!

Emeklilik, belli bir süre çalıştıktan sonra herkesin hayalini süslemektedir. Ama bazı durumlarda emekli olmak için gerekli prim gününün tamamlanması mümkün olmayabiliyor. İşte o detaylar!

Akaryakıta gelen zamların araç kullanımını nasıl etkilediği araştırıldı… Sonuçlar çarpıcı gerçeği ortaya çıkardı!

Araştırma şirketi Ipsos, araç sahiplerinin geçmişe göre bugünkü kullanma durumları, araçları ile alışverişe, işe gitme ya da hafta sonu gezmeye gitme davranışlarını mercek altına aldı. İşte araştırmanın detayları…

Üstüne ev olup eşi konut alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

Sözcü Gazetesi yazarı Sezgin Özcan tek konutu olup emlak vergisi ödemeyen vatandaşların eşlerinin bir konut edinmesi durumunda vergi durumlarının ne olacağını açıkladı.

Çeşme'deki tarihi bina restoresinde yıkılma tehlikesi!

İzmir'in Çeşme ilçesindeki asırlık tarihi bir bina, yıkılmaması için demirlerle koruma altına alındı. Binanın cumbalı bölümlerine demir destekler yerleştirilerek çökmesine engel olundu.

Üniversiteli Suriyeliler inşaat alanında iş arıyor!

Suriyeli adayların eğitim durumlarına bakıldığında yüzde 60’ının üniversite mezunu olduğu görülüyor. Büyük oranda üniversite mezunu olan adaylar en çok inşaat, eğitim ve turizm sektörlerindeki ilanlara başvuruyor.

İntifa hakkı ipoteğe engel midir?

İntifa hakkı, sahibine başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı veriyor. Peki, intifa hakkı sahibi taşınmazı ipotek edebilir mi? İntifa hakkı ipoteğe engel midir?

Barış Kılıçarslan’ın 'Girişimcinin Yol Haritası' eğitimi büyük ilgi gördü!

Bayim Olur musun Fuarı’nda, RE/MAX Türkiye eğitmeni Barış Kılıçarslan’ın verdiği “Girişimcinin Yol Haritası” eğitimi büyük ilgi gördü. Kılıçarslan, "Özgüveni yüksek bir girişimcinin önündeki en büyük engel “korku”" dedi.

Eş muvafakatnamesi gerektiren durumlar nelerdir?

Türk Medeni Kanununun 194. Maddesine göre, aile konutu üzerinde hak sahibi eşin konutla ilgili tasarruflarının geçerliliğini diğer eşin açık rızasına bağlanmış olarak karşımıza çıkıyor. Peki, eş muvafakatnamesi gerektiren durumlar nelerdir?

vasiliğe engel durumlar nelerdir Haberi

vasiliğe engel durumlar nelerdir

Vasiliğe engel durumlar nelerdir?

Vasilik, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etme yükümlülüğü olarak karşımıza çıkıyor.


Vasilik, Medeni Kanunu kapsamında düzenleniyor. Vasilik Kanunu gereğince, vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlü oluyor.


Buna karşın aile meclisince atanma hâlinde vasiliği kabul yükümlülüğü bulunmuyor. Ayrıca kanunda bazı vasiliğe engel olan sebepler bulunuyor. Belirtilen vasiliğe engel durumların söz konusu olması halinde, kişi vasi olarak atanamıyor.


VI. Vasiliğe engel olan sebepler

MADDE 418.- Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:

1. Kısıtlılar,

2. Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,

3. Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,

4. İlgili vesayet daireleri hâkimleri.


Yukarıda belirtilen niteliklere sahip kimseler vasi...