28 / 04 / 2024

Emsal kira bedelinin uygulanmadığı durumlar!

Emsal kira bedelinin uygulanmadığı durumlar!

Gelir İdaresi Başkanlığı Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi 2013 kapsamında Emsal kira bedelinin uygulanmadığı durumlar nelerdir? Kimler kira gelir vergisi ödemez? sorularının cevapları haberimizde..



Gelir Vergi Kanunu'nun 73. maddesine göre emsal kira bedelinin uygulanmadığı durumlar nelerdir? 


1) Boş bırakılan gayrimenkuller muhafaza edilmesi sebebiyle bedelsiz olarak birine bırakılırsa, örneğin yazlık evlerin korunmaya bırakılması durumunda emsal kira bedeli uygulanmaz.


2) Mal sahibi gayrimenkulünü çocuklarına, anne veya babasına, kardeşlerine bedelsiz olarak ikametlerine tahsis ettiyse emsal kira bedeli uygulanmaz.((Ancak, bu kimselerin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi için emsal kira bedeli hesaplanmaz.)


3) Mal sahibi ile birlikte akrabaları aynı evde ya da aynı dairede ikamet ediyorsa, yine bedelsizlik koşuluyla emsal kira bedeli alınmaz.


4) Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğerr kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kira ödemeleri ve bunlar tarafından (mal sahibi olarak) kiraya verilen gayrimenkullerle ilgili olarak emsal kira bedeli esası uygulanmaz.



Emsal kira bedeli bu şartlar altında uygulanmıyor. Bunun dışında herhangi bir kar amacıyla bedelli olarak ikamete tahsis ediilen gayrimenkullerden emsal kira bedeli alınıyor. emsal kira bedelinin alınması için öncelikle kira geliri beyanında bulunulması gerekiyor.


Emsal kira bedeli nedir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön