04 / 05 / 2024

meralar

meralar

Anayasa Mahkemesi (AYM) Torba Kanun’la getirilen, mera, yaylak ve kışlakların amaç dışı kullanılmak üzere yerleşme ve yapılaşmaya açılmasına yol açabilecek düzenlemeyi de iptal gerekçesini açıkladı.

Afet bölgesinde kalıcı konutlar nasıl yapılacak? Orman ve meralar yapılaşmaya açılıyor!

OHAL Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilgili detaylar belli oldu. Afet bölgesinde kalıcı konutlar nasıl yapılacak? Orman ve meralar yapılaşmaya açılıyor!

Gürkan Akgün'den Kanal İstanbul çıkışı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, TOKİ'nin 6 Ekim tarihinde Kanal İstanbul güzergahında bulunan meraları satışa çıkarılacağını dile getirerek konuya ilişkin açıklamalar yaptı. 

Satışı yapılamayan arazileri sahte belgeyle sattılar!

Ankara'da satışı mümkün olmayan meralar kamu görevliler tarafından sahte belge düzenlenerek hazine arazisine çevrildi. Birden fazla meranın sahte belgeyle satışı gerçekleşti.

Meraların kiralanmasında sorunlar tespit edilecek!

Mera alanlarının azalması ve meraların kiralanması sürecinde karşılaşılan sorunların tespit edilerek, verimin artırılması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi için meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi.

Meralar kentsel dönüşüme açılamaz!

Halkın Kurtuluş Partisi'nin (HKP), Mera Yönetmeliğinin iptal edilmesiyle ilgili açtığı davada karar çıktı. Danıştay, mera alanlarının kentsel dönüşüme açılamayacağını yönünde karar verdi.

Eskişehir'de meraları kiraya verilen mahalleli tepkili! 

Eskişehir Yahnikapan Mahallesi sakinleri, meralarının 200 dönümlük kısmının ihale ile kiraya verilemesine tepki gösterdi. Meraları kiraya verilenler ihalenin iptalini istedi. 

Korunan alan sayısı ve kiralanan meralar TBMM gündeminde!

Ülkemizdeki korunan alan sayısı ve 2006-2019 döneminde kiraya verilen meralar TBMM gündemine taşındı. CHP'li Çelebi, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Meraların korunması çalışmaları meclis gündeminde!

Meraların korunması ve ıslah edilmesi çalışmaları meclis gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi konuya ilişkin soru önergesi hazırlandı...

Tarım arazileri konut alanlarına dönüştü!

Aydınlık Gazetesi köşe yazarı olan Erkan Rehber, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kapsamında zeytin alanları ve meraların yatırıma açılmasını değerlendirdi.

Arazilerin ve meraların acele kamulaştırılma kararı mecliste!

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, TBMM’de Serbest Bölge Kanun Tasarısı’nın 15. Maddesi üzerine konuştu. Bircan, tarım arazilerin ve meraların acele kamulaştırılmasının rant üzerine olduğunu vurguladı.

Samsun Tekkeköy Lojistik Köy projesine Danıştay kararı!

Danıştay 6. Dairesi, Samsun-Tekkeköy'deki tarım arazilerini ve meraları Lojistik Köy Projesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan eden Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Meralara kentsel dönüşümle gökdelen yapılabilir mi?

Hedef Halk Gazetesi'nin köşe yazarlarından Dr. Cem Şahan meraların imara açılarak kentsel dönüşümle inşa edilebilecek gökdelenleri kaleme aldı. İşte Dr. Cem Şahan'ın o yazısı..

Karacabey Danışment'te mera krizi!

Bütünşehir Kanunu ile birlikte meraları Karacabey Belediyesi mülkiyetine geçen Danışment Mahallesi sakinleri, bölgeye jeolojik etüt için giden ekibe tepki gösterdi.

meralar Haberi

meralar

Anayasa Mahkemesi (AYM) 6495 sayılı Torba Kanun’la getirilen, mera, yaylak ve kışlakların amaç dışı kullanılmak üzere yerleşme ve yapılaşmaya açılmasına yol açabilecek düzenlemeyi de iptal gerekçesini “Kamu yararının gerektirdiği bir zorunluluğa dayanmaksızın dava konusu kuralla Anayasa’nın 45. ve 56. maddeleriyle güvence altına yerlerin ve çevrenin tahribine neden olacak düzenlemeler yapılması, Anayasa’ya aykırılık teşkil etmektedir” olarak açıkladı


Danıştay Torba Kanun düzenlemelerini iptal gerekçelerini dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM’nin gerekçeli kararı satırbaşları ile şöyle:


Sağlık bakanlığı ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından sağlık hizmeti alanların, bu kuruluşlara vermek zorunda oldukları kişisel bilgileri, diğer kuruluşlardan istemesi, toplaması, işlemesi ve paylaşmasını içeren düzenleme iptal edilmişti. Gerekçeli kararda, özel hayatın gizliliğinin Anayasa’nın 20. maddesinde güvenceye alındığı belirtildi.


 Sayıştay’ın denetim yetkisini sınırlandıran, kamu payı yüzde 50’den az olmamak...