04 / 05 / 2024

mesken tapusu

mesken tapusu

Tapuda mesken nedir? Peki tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölüm, işyeri olarak kullanılabiliyor mu? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanan mesken tapusu ve tapuda meskeni işyerine çevirme şartı...

Mesken tapusu almayan müteahhit su faturasına ortak olacak!

Kayseri Tüketici Mahkemesi, kat mülkiyeti tapusu alınmadığı için şebeke suyu bedelini iki kat fazla ödeyen vatandaşın mağduriyetinin gidermek için adım attı. 

Dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri!

İnşaat çalışmaları tamamlanmış ve iskan izni alınmış kat mülkiyeti olan bir binada dükkan tapusu olan bir bağımsız bölüme mesken tapusu almak mümkün olabiliyor. İşte dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri..

Kat mülkiyeti tapusu nasıl çıkarılır?

Bir arsa üzerinde inşa edilen bir yapıdaki mesken ve işyerlerine tapu alınabilmesi için yapının projesine uygun inşa edilmesi ve oturum izinlerinin alınması gerekiyor. Peki, bir bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu nasıl çıkarılır?

Devremülk tapusu nedir?

Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanma hakkına devremülk deniyor. Peki,devremülk tapusu nedir?

Aile konutu şerhi talebi!

Bir mesken tapusu üzerine, aile konutu şerhi konması; eşlere birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. İşte aile konutu şerhi talebi dilekçesi...

Dükkan tapusu nasıl olur?

Bir arsa üzerine yapılacak inşaatta hangi bölümün mesken, hangi bölümün dükkan veya ortak alan olacağı mimari projesinde tespit ediliyor. Peki, dükkan tapusu nasıl olur? Dükkan tapusu nasıl alınır?

Konut tapusu için gerekli evraklar!

Konut tapusu alma işlemleri, konutun bağlı olduğu tapu dairesinden; eğer farklı ildeyse tüm tapu dairelerinden yapılabiliyor. Peki, tapu dairesinde yapılacak işlem için gerekli belgeler nelerdir? İşte konut tapusu için gerekli evraklar..

Evimin tapusu yok ne yapmalıyım?

Taşınmaz mal sahiplerinin tapusu olmaması halinde bazı sorunlar yaşanabiliyor. Peki, sizin de bir eviniz olduğunu ancak evin tapusunun olmadığını ve "Evimin tapusu yok ne yapmalıyım?" diye sorduğunuzu düşünelim, işte yapılması gerekenler...

Mesken emlak vergisi oranı 2015!

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malın türüne göre hesaplanıyor. Peki, mesken emlak vergisi oranı 2015 ne kadar?

Mesa Mesken Park Mozaik projesini satışa çıkardı!

İstanbulda'ki projelerin ardından yeniden Başkent piyayasına dönen Mesa Mesken,Park Mozaik ve Mesa Koza 66 projeleriyle dönen Mesa Mesken, yaklaşık 1 milyar lira proje geliri bekliyor.

Krediyle alınan ev tapusu ortak hisseli olur mu?

Konut kredisi için başvuru koşulları bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. Konut kredisi kullanılarak bir mesken alınması halinde, evin tapusu krediyi alan kişi adına düzenleniyor. Peki, krediyle alınan ev tapusu ortak hisseli olur mu?

Mesken kira sözleşmesinde damga vergisi var mı?

Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. Peki, mesken kira sözleşmesinde damga vergisi var mı? İşte Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili genelgesi...

Mesa Mesken Ulus projesi!

Detayları henüz belli olmayan Mesa Mesken Ulus projesi için hak sahipleri ile görüşmeler devam ediyor. Proje İstanbul'un Beşiktaş ilçesine bağlı Ulus bölgesinde hayata geçiriliyor.

mesken tapusu Haberi

mesken tapusu

Tapuda mesken nedir?

Mesken, kelime anlamı olarak konut ve ikametgah anlamına geliyor. Vatandaşların sahip oldukları konutların tapusu "mesken tapusu" olarak tanımlanıyor. 


Peki tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölüm, işyeri olarak kullanılabiliyor mu?


Tapuda meskeni işyerine çevirme

Kat Mülkiyeti Kanunu 24.maddesine göre tapuda meskeni işyerine çevirme işlemi şu şekilde mümkün olabiliyor: 


“…Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir…” 


Bu yasa hükmü gereği tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen apartman dairesinin işyeri haline getirilmesi ancak kat malikleri kurulunun oybirliğiyle verecekleri kararla...