27 / 04 / 2024

Dükkan tapusu nasıl olur?

Dükkan tapusu nasıl olur?

Bir arsa üzerine yapılacak inşaatta hangi bölümün mesken, hangi bölümün dükkan veya ortak alan olacağı mimari projesinde tespit ediliyor. Peki, dükkan tapusu nasıl olur? Dükkan tapusu nasıl alınır?



Dükkan tapusu nasıl olur?

Bir arsa üzerine yapılacak inşaatta hangi bölümün mesken, hangi bölümün dükkan veya ortak alan olacağı mimari projesinde tespit ediliyor. Genellikle dükkanlar binanın girişinde, meskenlerde üst katlarda yer alıyor. Ancak bunun tam tersi yapılara da rastlamak mümkün olabiliyor.


Yapının inşa edilip iskan belgesinin alınması ile tüm bağımsız bölümlere kat mülkiyeti alınıyor. Böylece meskenlere "mesken tapusu, dükkanlara da "dükkan tapusu" çıkarılmış oluyor.


Bu bölümlerin satış sürecinde hem alıcıdan hem de satıcıdan temin edilmesi istenen bazı belgeler ve ödenmesi gereken bazı harçlar bulunuyor.


Gerekli belgeler:

Satıcıdan istenen evraklar..

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)

 

Alıcıdan istenen evraklar..

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- T.C. Kimlik Numarası

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)


Tapu harcı:

Taşınmaz malın satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor. Bu bedel hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölümün daha sonra dükkan olarak değiştirilmesi de mümkün olabiliyor. Peki, dükkan tapusu nasıl olur? Dükkan nasıl ev tapusuna dönüştürülür?


Dükkan tapusunu ev tapusuna çevirebilmek için öncelikle apartmanda bulunan diğer kat maliklerinin hepsinden onay alınması gerekiyor.


Bu onay alındıktan sonra ise tapu dairesinde cins değişikliği işlemi yapılarak dükkan tapusu mesken tapusuna dönüştürülebiliyor.



Tapu cins değişikliği harcı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön