22 / 12 / 2024

Kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur?

Kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur?

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların kira bedelini zamanında ödememesi halinde mal sahibi temerrüt nedeniyle tahliye talep edebiliyor. Peki, kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur?



Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların kira bedelini zamanında ve eksiksiz ödemeleri gerekiyor. Aksi halde mal sahipleri kiracıdan tahliyesini isteme hakkına sahip oluyor.


Bu hak Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor. 


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor. Temerrüt nedeniyle tahliye ihtarı örneği aşağıda yer alıyor:


Temerrüt nedeniyle tahliye ihtarı örneği


İHTAR EDEN          :


MUHATAP              :


KONU             : Ödenmeyen kira bedelleri hakkında


TAŞINMAZIN ADRESİ                  :

KİRA SÖZLEŞMESİ TARİHİ         :

KİRA SÖZLEŞMESİ SONU               :

AYLIK KİRA BEDELİ                         :

NE ŞEKİLDE ÖDENECEĞİ              :

ÖDENMEYEN

KİRA BEDELİ TOPLAMI                 :

HANGİ AYA AİT OLDUĞU             :


AÇIKLAMALAR

Yukarıda bilgileri verilen kira sözleşmesi gereği, …/…/….. tarihinden bu yana kiracım olarak dairemde ikamet etmektesiniz.


Son aya ait olan kira bedeli, 20 gün geçmesine rağmen halen ödenmiş değildir.


Bu nedenlerle iş bu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren, ödenmemiş olan kira bedelini 30 gün içinde ödemenizi, aksi halde Borçlar Kanunu ve 6570 sayılı kanun hükümleri uyarınca akdin feshi ile kiralananın tahliyesi ve birikmiş kira bedelinin tahsili için dava açılabileceğini, bu davada yargılama harç ve giderlerinin tarafınıza yüklenebileceğini ihtaren bildiririm…/…/…..


Sayın Noter; İş bu ihtarnamenin bir suretinin muhataba tebliğini, bir suretinin dairenizde saklanmasını, bir suretinin de tebliğ şerhine esas olmak üzere tarafıma verilmesini saygılarımla dilerim…/…/…..


İhtar Eden

(imza)



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön