05 / 05 / 2024

Mimarlar Odası yargıda önemli rol mü oynuyor

Mimarlar Odası yargıda önemli rol mü oynuyor

Ulusal Ses Gazetesi'nin yazarlarından Tahir Çalgüner bugünkü yazısında Mimarlar Odası'nın yargıdaki yerinden bahsetti. İşte Tahir Çalgüner'in o yazısı...

Mimarlar Odası'ndan Ankara Yahudi Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüme tepki!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ankara’nın simge mekanlarının bulunduğu Yahudi Mahellesi’nde kentsel dönüşümün başladığını açıkladı. Mahallenin tehdit altında olduğunu aktaran mimarlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulundu.

İzmir Kültürpark’taki yapılaşma için Mimarlar Odası'ndan açıklama!

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, İBB Meclisine sunulan Kültürpark Planına ait açıklamalar yaptı. Kahraman, "Kültürpark’ta her ne kadar inşaat alanında azalma olsa da işlevlerin sınırlandırılacak yeşil alanın artmasını istiyoruz" dedi.

Diyarbakır Mimarlar Odası'ndan 'Şantiyelerdeki çalışmalar durdurulsun' çağrısı!

TMMOB’a bağlı Diyarbakır Mimarlar Odası, koronavirüs salgını sürecinde şantiyelerde gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekerek, devam eden çalışmaların toplum ve kent sağlığı açısından durdurulması yönünde çağrıda bulundu...

Mimarlar Odası'ndan ‘Mimar makam şoförü’ ilanına tepki! 

İstanbul’da çok sayıda konut projesi yapan Keleşoğlu Holding tarafından makam şoförü almak için iş ilanı verildi. İlanda, şoförün mimar ya da inşaat mühendisliği bölümü mezunu olması istenmesine Mimarlar Odası tepki gösterdi...

Mimarlar Odası'ndan İzmir'in imar planları için çağrı!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ile üst ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın ortak akıl ile hazırlanması için çağrıda bulundu.

Mimarlar Odası: Sur'daki evler cezaevine benzedi!

Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, Sur'da inşa edilen 181 yapının, 8 bin yıllık Sur'un tarihi dokusuna aykırı olduğunu söyledi ve yeni yapıları cezaevine benzetti.

Mimarlar Odası 'Kanal İstabul' için toplandı!

Mimarlar Odası, Kanal İstanbul su yolu projesi ÇED raporu ile ilgili toplantı düzenledi. Mücella Yapıcı, toplantıda ÇED raporuyla ilgili sunum yaptı.

Mimarlar Odası’na Bauhaus sergisi!

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde Bauhaus’un 100. yılı nedeniyle bir fotoğraf sergisi düzenlenecek. Sergi 9 Nisan'da başlayacak.

Mimarlar Odası'ndan Ankapark uyarısı!

Ankapark projesiyle ilgili yetkili kurumları göreve çağıran Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Candan, "Açılmadan bakıma ihtiyaçları var. Aklı olan Ankapark'taki oyuncaklara binmez. Ankapark denemesinde Gökçek yukarıda asılı kalmıştı" dedi...

Mimarlar Odası: AKM'yi yıkmak suçtur!

Yeni AKM projesine Mimarlar Odası'ndan itiraz geldi. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “AKM’yi yıkıma terk etmek de yıkmak da suçtur. Hukuki girişimde bulunacağız” dedi.

Melih Gökçek'ten Mimarlar Odası'na tepki!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Keçiören Metrosu'nun Kızılay istasyonu yapımıyla eş zamanlı olarak minibüs duraklarının da yeraltına alınması projesine itiraz eden Ankara Mimarlar Odası’na, "Bence siz, anlamadığınız işe bulaşmayın" diye tepki gösterdi.

Melih Gökçek'ten Mimarlar Odası'na yanıt!

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Keçiören Metrosu’nun Kızılay İstasyonu yapımıyla eş zamanlı olarak Güvenpark’taki minibüs duraklarının da yer altına alınması projesine itiraz eden Ankara Mimarlar Odası’na cevap verdi.

Mimarlar Odası'ndan Hamamyolu projesine sert açıklama!

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu, ağaçların kesilip söküldüğü Hamamyolu projesi ile ilgili çok sert bir açıklama daha yaptı. Oda, projenin durdurulması çağrısını yineledi. Açıklamada, projenin görsellerinin “uygulama projesi” olmadığının altı çizildi, ağaç kesimi ve sökümünün de durması istendi.

Mimarlar Odası yargıda önemli rol mü oynuyor Haberi

Mimarlar Odası yargıda önemli rol mü oynuyor

Meslek odalarının toplumsal yaşam için önemi tartışılmaz. Ancak bazı konular var ki; özeleştiri yapılması gerekir.


Bugünkü gazete manşetlerinde okuyoruz..."Mimarlar odası için Danıştay karar vermiş..".Dava açma ehliyeti yok,menfaati yok diye..."


Örnek olaylarda, mahkemenin aldığı kararlar doğrudur.


1. Dava ulus bölgesindeki bir kamulaştırma ile ilgili...zaten tarafları belli....sen niye dava açarsın. Danıştay'ın verdiği karar zekice ve doğru.


2. AOÇ davası diye asliye hukuk mahkemesinde açılan "vasiyet" davasına yine aynı gerekçeden red verildi. Karar doğru.


3. "Bireysel" başvuru hakkından ANAYASA mahkemesine yine aynı konuyu götürdüler.....yine aynı gerekçeden red verildi. Karar yine doğru.


Usül hukukunu bilmeden açılan serseri davalar kentsel mücadele ana davamıza zarar vermektedir.


Bu türden reddedilen davaların sayısı umarım Mimarlar odasının katkısıyla bundan sonra çoğalmaz.Çünkü bu gelişmeler bizi tehlikeli bir sonuca götürüyor.


Danıştay ileride kent ve planlama ile ilgili projelerde...