26 / 11 / 2024

miras beyanı

miras beyanı

Veraset ve İntikal Vergisi matrahı; Kanununun 12 nci maddesinde yazılı borç ve masrafların indirilmesinden sonra kalan miktardır. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesinde nelere dikkat edilir?

Miras intikal işlemleri nelerdir?

Aile büyüğünüzden size miras olarak bir gayrimenkul kaldığını düşünelim. Bu durumda miras intikal işlemleri nelerdir? Mirasçının yapması gereken işlemler nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı ve miras işlemleri...

Reddi mirasın süresi var mı? Reddi miras süresi ne kadar?

Mirasın reddi, kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanı şeklinde ifade ediliyor. Peki, Reddi mirasın süresi var mı? Reddi miras süresi ne kadar?

Veraset beyanı nedir? Veraset ve intikal vergisi ne anlama gelir?

Vergi hukukuyla ilgili önemli bir konu veraset beyanıdır. Veraset beyanı mirasçıları ilgilendiren bir hukuki terimdir. Veraset ve intikal vergisi de bu beyanın vergi haline getirilmesidir. Bu tür vergi, bir kişinin vefatının ardından mirasçılarının devlete ödeme yapma zorunluluğunu ifade eder.

Reddi mirasın süresi var mı?

Mirasın reddi, kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanı olarak ifade ediliyor. Peki, bu irade beyanında bulunabilmek için belirlenmiş bir süre var mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Reddi miras beyanı nasıl yapılır? Reddi miras beyanı iptal edilebilir mi?

Reddi miras veya mirasın reddi; yasal ve atanmış mirasçılara bu mirastan sorumlu olmak istememeleri halinde tanınmış bir hak olarak veriliyor. Peki, Reddi miras beyanı nasıl yapılır? Reddi miras beyanı iptal edilebilir mi? İşte tüm detaylar...

10 soruda Veraset ve İntikal Vergisinin Beyanı 2019!

Gelir İdaresi Başkanlığı, ölüm ve ivazsız intikal halinde mirasçıların ve intikal sahiplerinin vermeleri gereken Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamelerine ilişkin açıklamaların yer aldığı “Veraset ve İntikal Vergisinin Beyanı” Broşürü yayınlandı...

Mirası red beyanı nasıl yapılır?

Yasal ve atanmış mirasçılar, kalan mirasın borca batık olması halinde mirası reddedebiliyor. Mirasın reddi için belirli bir süre içerisinde red beyanının yapılmış olması gerekiyor. Peki, mirası red beyanı nasıl yapılır?

Reddi miras iptal edilebilir mi?

Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor.Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor. Peki, reddi miras iptal edilebilir mi? İşte Yargıtay Karar örneği..

Vasiyetname ile miras nasıl bırakılır?

Bir kimsenin ölümünde hüküm doğurmak üzere yaptığı 'irade beyanı'na vasiyetname deniyor. Peki, vasiyetname ile miras nasıl bırakılır? Vasiyetname ile miras bırakmak için ne yapılır?

Miras reddedilirse kime kalır?

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası 3 ay içinde reddedebiliyor. Reddi miras işlemleri yazılı veya sözlü beyan ile Sulh Hukuk Mahkemesine yapılıyor. Peki, Medeni Kanun gereğince miras reddedilirse kime kalır?

Miras vergisi beyannamesi nereye verilir?

Veraset ve intikal vergisi kanun hükümlerine göre,bu vergi vefat ve bağış durumlarında intikal eden mallar için ödeniyor. Vergi ödemeleri için ilk olarak malların beyan edilmesi gerekiyor. Peki, miras vergisi beyannamesi nereye verilir?

Mirasın hükmen reddi nasıl yapılır?

Miras bırakanın yasal veya atanmış mirasçıları kendilerine kalan mirastan ve borçlardan kurtulmak için bazı işlemlere başvurabiliyorlar.Peki, mirasın hükmen reddi nasıl yapılır?Mirasın hükmen reddi için beyan vermek gerekir mi?

Miras kalan gayrimenkulünüz varsa dikkat!

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Şükrü Kızılot' un miras yolu ile edinilen taşınmazlara ilişkin emlak vergisi konulu 'Neriman Teyze’nin beyan etmeyi unuttuğu miras' başlıklı yazısı...

Mirasın reddi beyanı!

Medeni Kanununa göre yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddetme hakkına sahiptir. Peki, mirasın reddi beyanı nasıl yapılır? Mirasın reddi nasıl olur? İşte miras ret beyanı...

miras beyanı Haberi

miras beyanı

Veraset ve intikal vergisi beyannamesinde nelere dikkat edilir?

Veraset ve intikal vergisinde verginin matrahı, intikal eden malların Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bulunan değerlerinden, Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 12 nci maddesinde yazılı borç ve masrafların indirilmesinden sonra kalan miktardır. 


-Kendilerine veraset yoluyla veya ivazsız surette mal intikal eden mükellefler, ilk tarhiyatta nazara alınmak üzere bu malları aşağıda belirtilen değerleme ölçülerinden faydalanarak; 


-Mükellefler veraset ve intikal vergisi konusuna giren mallarını, 7338 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde belirtilen değerleme ölçülerine göre değerleyeceklerdir. 


-Bu Kanunda değerleme ölçüsü belirtilmeyen malların ise Vergi Usul Kanununun servetleri değerleme ile ilgili 3’üncü bölümdeki esaslara göre değerlendirilecektir. 

 

a-Gayrimenkullerin Beyanı 

1.1.1983 tarihinden önce veraset yolu ile veya ivazsız bir şekilde intikal eden gayrimenkullerin ticari işletmeye dâhil olsun veya olmasın rayiç (gayrimenkulün değerleme günündeki...