15 / 05 / 2024

mirasbırakanın tasarruf nisabı

mirasbırakanın tasarruf nisabı

Medeni Kanunda düzenlenen miras hukuku gereğince mirasbırakanın tasarruf hakkı bulunuyor. Ancak, vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor...

Yasal miras paylaşımı nasıl olur?

Miras, vefat eden kimsenin yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu olarak belirtiliyor. Peki, yasal miras paylaşımı nasıl olur?

Gayrimenkul tasarrufundan miras istenebilir mi?

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü bulunuyor. Peki, gayrimenkul tasarrufundan miras istenebilir mi?

Vasiyetten dönülür mü?

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Mirasbırakan kimse oluşturduğu vasiyetten dönme hakkına da sahip oluyor. İşte vasiyetten dönme işlemleri..

Mirastan feragat edilebilir mi?

Mirasbırakanın yasal mirasçıları, kan bağı olan kimseler ve eşi, evlatlığı ve devlet oluyor. Peki yasal ve atanan mirasçıların hakları nelerdir? Mirastan feragat edilebilir mi?

Vasiyetname yaşı kaçtır?

Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabilir. Peki, vasiyetname yaşı kaçtır?

Vasiyetnamenin iptali davası dilekçesi!

Mirasbırakanın vasiyetnamesiyle hakkı zarara uğrayan mirasçılar veya lehine vasiyet yapılanlar tarafından Vasiyetnamenin İptali Davası açılabilir. Dava için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat ediliyor. İşte vasiyetnamenin iptali davası dilekçesi..

Mirasta saklı pay oranları 2016!

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü saklı payların dışında kalan kısım üzerinden kullanması gerekiyor. Peki, saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2016 nelerdir?

Mirasbırakanın tasarrufu nedir?

Kendisine miras kalan yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Peki, mirasbırakanın tasarrufu nedir? Paylaşmadaki etkisi nedir?

Miras paylaşımı için yapılması gerekenler!

Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, miras paylaşımı için yapılması gerekenler nelerdir?

Reddi miras hakkı ne zaman düşer?

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddetme hakkına sahip oluyor. Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, mirasçıların mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri zaman başlıyor. Peki reddi miras hakkı ne zaman düşer?

Yazılı vasiyetname örneği!

Vasiyetname, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabilir. Peki, el yazılı vasiyetname nasıl yapılır? El yazılı vasiyetnamede neler yazılır? İşte yazılı vasiyetname örneği..

El yazısı vasiyetnamenin geçerliliği!

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Peki, el yazısı vasiyetname nasıl hazırlanır? İşte, el yazısı vasiyetnamenin geçerliliği!

Birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atanır mı?

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Mirasbırakan, bir vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabiliyor. Peki, virden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atanır mı?

mirasbırakanın tasarruf nisabı Haberi

mirasbırakanın tasarruf nisabı

Mirasbırakanın tasarruf hakkı!

Miras hukuku gereğince, vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve onbeş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Miras sözleşmesi yapabilmek için ise ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak gerekiyor.


Mirasbırakanın yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama etkisi altında yaptığı ölüme bağlı tasarruf geçersiz sayılıyor. Ancak, mirasbırakan yanıldığını veya aldatıldığını öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu günden başlayarak bir yıl içinde tasarruftan dönmediği takdirde tasarruf geçerli sayılıyor.


Ölüme bağlı tasarrufta kişinin veya şeyin belirtilmesinde açık yanılma hâlinde mirasbırakanın gerçek arzusu kesin olarak tespit edilebilirse, tasarruf bu arzuya göre düzeltiliyor.


Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.


Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf...