23 / 12 / 2024

mirasta tasarruf oranı

mirasta tasarruf oranı

Mirasta tasarruf özgürlüğü esaslarına göre, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor...

Her 4 kişiden biri tasarruf yapmaya başladı!

ING Türkiye tarafından yapılan araştırmaya göre, tasarruf sahipliği oranı ilk çeyrekteki yüzde 19’dan yüzde 25,3’e yükseldi. Böylece araştırmanın yapılmaya başlandığı 2011 yılından bu yana tasarruf sahipliğinde en yüksek orana ulaşıldı.

Tasarruf sahipliği artarken, kadınlardaki tasarruf oranındaki yükseliş dikkat çekti!

ING Türkiye tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2023 yılı ilk çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranı yüzde 19’a çıkarken, kadınlarda tasarruf sahipliği oranı 4,5 puan yükseldi.

Kripto paralar tasarruf araçları arasında yükselişte!

2020 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 20.2 olan tasarruf sahipliği oranı 2021 ikinci çeyreğinde yüzde 18.3 oldu. Kripto para birimleri ikinci çeyrekte 5 puan ile en fazla yükselen tasarruf aracı olarak kaydedildi.

7 soruda mirasta tasarruf özgürlüğü!

Mirasbırakanlar, miraslarının belli bir kısmı üzerinde tasarruf hakkına sahip oluyor. Peki, mirasta tasarruf özgürlüğünün sınırları nelerdir? Mirasçıların hakları nelerdir?

Türkiye'de yastık altı birikimle ev sahibi olmak çok zor!

Türkiye’de tasarruf oranı yüzde 24,8 hane halkının tasarruf oranı ise yüzde 9,4 tasarruf oranlarının düşük seviyelerde olması, ülke insanının kazancıyla doğru orantılı olmakla birlikte tasarruf konusunda da ülke olarak bilinç düzeyimiz yeterli seviyede değil.

Varlık Fonu yeni özelleştirme uygulamasına dönüşmemeli!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay "Türkiye'de ulusal tasarruf oranının yükseltilmesi için çaba gösterilmesi olumludur. Ancak bu yaklaşım 'yeni bir özelleştirme' uygulamasına dönüşmemeli." değerlendirmesini yaptı.

Mirasta saklı pay oranları 2016!

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü saklı payların dışında kalan kısım üzerinden kullanması gerekiyor. Peki, saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2016 nelerdir?

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı!

Medeni Kanun gereğince, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. İşte mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı...

Mirasta sağ kalan eşin saklı payı!

Miras, vefat eden bir kimsenin ardında bıraktığı mal varlığı oluyor. Medeni Kanun gereğince miras, mirasbırakanın mirasçılarına intikal ediyor. Peki, kanunen mirasta sağ kalan eşin saklı payı oranı nedir?

İzmir Metrosu 1 milyon liralık tasarruf yaptı!

İzmir Metro A.Ş. geliştirdiği projeyle tren işletiminde kullandığı elektrik enerjisinde yaklaşık 1 milyon liralık tasarruf sağlamayı başardı. İnovatif proje, tren setlerinin kilometre başına tükettiği enerjiyi yüzde 11 oranında azaltıyor.

Mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı!

Mirasbırakan, sahip olduğu malların bir kısmı ya da tümü üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabiliyor. Peki, saklı pay olması halinde mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı nasıl yapılır?

Mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir?

Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan kimse bırakacağı mirasın bir kısmı üzerinde istediği gibi tasarruf yapabiliyor. Peki, mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir? Mirasta tasarruf edilebilir kısım nasıl hesaplanır?

mirasta tasarruf oranı Haberi

mirasta tasarruf oranı

Mirasta tasarruf özgürlüğü!

Miras hukukuna göre mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir.


II. Saklı pay

MADDE 506.-  Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.


III. Tasarruf edilebilir kısmın hesabı

1. Borçların indirilmesi

MADDE 507.- Tasarruf edilebilir kısım, terekenin mirasbırakanın ölümü günündeki durumuna göre hesaplanır.

Hesap yapılırken, mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi...