06 / 05 / 2024

Her 4 kişiden biri tasarruf yapmaya başladı!

Her 4 kişiden biri tasarruf yapmaya başladı!

ING Türkiye tarafından yapılan araştırmaya göre, tasarruf sahipliği oranı ilk çeyrekteki yüzde 19’dan yüzde 25,3’e yükseldi. Böylece araştırmanın yapılmaya başlandığı 2011 yılından bu yana tasarruf sahipliğinde en yüksek orana ulaşıldı.



ING Türkiye’nin, kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla 2011 yılından bu yana IPSOS iş birliğiyle yaptığı Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2023 yılı ikinci çeyrek sonuçları açıklandı. Buna göre, tasarruf sahipliği 2023’ün ikinci çeyreğinde 6 puanın üzerinde artışla yüzde 25,3’e çıktı. Böylece araştırmanın düzenli olarak yapıldığı 2011 yılından bu yana tasarruf sahipliğinde en yüksek orana ulaşıldı.

ERKEKLER TASARRUFTA ÖNDE

Dunya.com’daki habere göre bu çeyrekte  tasarruf yapma davranışı hem erkeklerde hem de kadınlarda arttı ancak tasarruf yapan erkeklerin oranındaki artış daha yüksek olarak belirlendi. Kadınlarda tasarruf sahipliği oranı 3 puanla yüzde 17.6’ya çıkarken, erkeklerde  tasarruf sahipliği oranı 9 puan artışla yüzde 33 olarak belirlendi. Çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği bu yılın ikinci çeyreğinde 5 puanlık artışla yüzde 21’e çıkarken, çocuksuz bireylerde tasarruf sahipliği oranı yüzde 33 ile bir önceki çeyrekten 9 puan fazla gerçekleşti. Tasarrufu olanların tasarruf yapma gerekçeleri arasında geleceğe yatırım unsuru geçen çeyrekte olduğu gibi yine yüzde 54 ile ilk sırada ifade edilirken, çocuklarım için gerekçesi ise 2 puan artışla yüzde 23 olarak belirlendi.

Her 4 kişiden biri tasarruf yapmaya başladı!

DÜZENLİ BİRİKİM ORANI DEĞİŞMEDİ

Araştırmaya göre, tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranı bu çeyrekte bir puan artışla yüzde 70 oldu. Tasarrufu olmayanlar için yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı ise bu çeyrekte 5.6 puan yükselişle yüzde 42 olarak gerçekleşti.

Tasarrufu olanların tasarruf aracı tercihleri incelendiğinde ise, ikinci çeyrekte yastık altı altın ve nakit, bir önceki döneme göre 3 puan azalarak yüzde 22 ile ilk sırada bulunurken,  onu yüzde 19 ile sistem içi altın ve yüzde 14 ile döviz vadeli hesap izledi. Hisse senetlerinin tercih edilme oranı 4 puan artışla yüzde 9 olarak gerçekleşti. Bireysel emeklilik fonlarının tercih edilme oranı yüzde 12 iken, TL vadeli hesap oranı yüzde 9 oldu.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön