04 / 05 / 2024

mirasta Tenkis ve geri isteme

mirasta Tenkis ve geri isteme

Miras hukukunda vasiyet alacaklısı, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona; yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı kişisel bir istem hakkına sahip olur. Peki, alacaklıların durumu nedir? İşte mirasta alacak davası..

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Mirasta intikal ne demek? İntikal yapınca ne olur?

Miras ve intikal konusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Mirasta intikal işleminin nasıl yapıldığı sık sorulan sorulardandır. İşte bu konuya dair merak edilenler!

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Asliye Hukuk Mahkemesi harcı 2019!

Tapu veya nüfus kayıtlarında isim düzeltme ve değiştirme, tenkis ve mirasta iade davası, Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası gibi davaların görüldüğü Asliye Hukuk Mahkemesine başvurma harcı 2019'da ne kadar oldu?

Asliye hukuk mahkemesi harçları 2016!

Asliye hukuk mahkemesinde Tapu veya Nüfus kayıtlarında isim düzeltme ve değiştirme, Kazai rüşt Davaları, Tenkis ve Mirasta iade Davası gibi davalar açılabiliyor. İşte asliye hukuk mahkemesi harçları 2016..

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı!

Medeni Kanun gereğince, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. İşte mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı...

Mirasta kime ne oranda pay düşer?

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mallar mirasçılarına intikal ediyor. Mirasbırakanın mirasçılarının kim olduğu ve hangi oranda mirasçı oldukları kanun ile açıklanıyor. Peki, kanunen mirasta kime ne oranda pay düşer?

Mirasta red halinde sorumluluk!

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası üç ay içinde reddedebilirler. Peki, yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur? Mirasta red halinde sorumluluk nedir? İşte yanıtı..

Tenkis davası nerede açılır?

Ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi için dava açılabiliyor. Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor. Peki, tenkis davası nerede açılır?

Mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Mirasta saklı pay nasıl hesaplanır?

Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..

mirasta Tenkis ve geri isteme Haberi

mirasta Tenkis ve geri isteme

Mirasta alacak davası!

Miras hukukunda vasiyet alacaklısı, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona; yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı kişisel bir istem hakkına sahip olur.


Bu alacak, tasarruftan aksi anlaşılmıyorsa vasiyet yükümlüsünün mirası kabul etmesi veya ret hakkının düşmesiyle muaccel olur. 


Vasiyet alacaklısı, yükümlülüğünü yerine getirmeyen vasiyet yükümlüsüne karşı, vasiyet edilen malın teslimini veya hakkın devrini; vasiyet konusu bir davranış ise, bunun yerine getirilmemesinden doğan zararın giderilmesini dava edebilir.


2. Özel durumlar

MADDE 601.- Kendisine bir intifa hakkı veya bir irat hakkı ya da belli aralıklarla tekrarlanan diğer bir edim vasiyet edilen kimsenin istem hakkı, tasarrufta başka bir esas öngörülmüş olmadıkça, eşya hukuku ve borçlar hukuku kurallarına tâbidir.


Kendisine mirasbırakanın ölümünde ödenecek bir sigorta alacağı vasiyet edilen kimse, sigorta sözleşmesinden doğan istem hakkını sigortacıya karşı...