Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!
Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!
Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!
Miras bırakan, kanuni mirasçıların saklı payları dışında kalan malvarlığı üzerinde, dilediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahip oluyor.
Miras bırakan, saklı pay sahibi mirasçısı var ise yapacağı tasarruflarda mirasçının dava açma hakkı bulunuyor. Bu davalara tenkis davası deniyor. Medeni Kanuna göre, “Böylece saklı payına tecavüz edilen kişinin bir alacaklı değil, miras hakkı ihlal edilen kişi olarak değerlendirilmesi zorunluluğu ortaya çıkar. Tenkis davası bir miras payının tamamlanması davasıdır.
Tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor.
Türk Medeni Kanunu'na göre, tenkis davası açma hakkı mirasçıların saklı paylarının ihlal edildiğini zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihlinin üzerinden 10 yıl geçmekle düşüyor.
Tenkis davaları Asliye Hukuk Mahkemesine açılıyor. Davanın açılabilmesi için ilk olarak dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor.
Mirasta tenkis dava dilekçesi...
.........… HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : Tenkis isteminden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1- Muris; davalıya mirasından mal kaçırmak amacıyla … ada … pafta … parselde kayıtlı taşınmazı devretmiş ve tapuda ferağ işlemini davalı üzerine geçirmiştir. Müvekkil tarafından bu durum yeni öğrenilmiştir.
2- Taşınmaz … TL kıymetinde olmasına rağmen …TL ye tapuda satış gösterilmiştir. Bu işlem muvazaalıdır.
3- Müvekkilin muristen almaya hak kazandığı mahfuz hissesine tecavüz edilmiştir.
4- Söz konusu mağduriyetin giderilmesi için sayın Mahkemeye başvuru zorunlu hale gelmiştir.
HUKUKİ NEDENLER : Türk Medeni Kanunu, HUMK ve sair ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kayıtları,veraset ilamı, tanık beyanları,tapu kayıtları vs.
yasal deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Müvekkile ait saklı payın tenkisi ile davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ile ücreti vekaletin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkil adına saygıyla arz ve talep ederim. …/…/…
Davacı Vekili
Av.
Tenkis davası kimlere karşı açılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com