22 / 11 / 2024
fuzul

Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Tenkis davası, saklı payına müdahale edilen mirasçılar tarafından açılabiliyor. Peki, tenkis davası kimlere karşı açılır?




Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Miras bırakanın sağlığındaki ve ölüme bağlı tasarruflarının saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal ettiği oranda etkisizleştirilmesi için açılan davaya tenkis davası deniyor. Tenkis kural olarak dava yoluyla gerçekleştiriliyor.


Örneğin üç çocuğu olan miras bırakan, tüm mal varlığını bir çocuğuna bırakmışsa, tüm çocukların miras eşit miras hakkı bulunduğundan ve miras paylarının yarısı saklı pay olduğundan, diğer çocukların saklı payları ihlal edilmiş oluyor. Böyle bir ihtimalde saklı payı ihlal edilen çocuklar, diğer çocuğa karşı tenkis davası açarak, orantılı olarak saklı paylarını talep edebiliyor.


Tenkis davası, saklı paylı mirasçılar tarafından açılabiliyor.  Davada sadece davayı açan saklı paylı mirasçının saklı payı tenkis ediliyor. Tenkis davası, miras bırakanın tasarruf oranını aşarak lehine kazandırmada bulunduğu mirasçılar ve 3. Kişilere karşı açılıyor. 


Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlar arası kazandırmalardan yapılıyor. 


Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşüyor.


Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlıyor. Tenkis iddiası, def’i yoluyla her zaman ileri sürülebiliyor. 

Tenkis davası ölenin son yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesinde açılıyor. 


Kimler tenkis davası açabilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön