29 / 04 / 2024

Tenkis davası ne zaman açılır?

Tenkis davası ne zaman açılır?

Saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı tenkis davası açılabiliyor. Peki, tenkis davası ne zaman açılır?



Tenkis davası ne zaman açılır?

Saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı tenkis davası açılabiliyor.


Kanunen, tenkis mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor.


Ölüme bağlı tasarrufla kazandırma elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle yükümlü kılınmışsa, kazandırmanın tenkise tâbi tutulması hâlinde, bu kimse mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet borçlarının da aynı oranda tenkis edilmesini isteyebiliyor. Peki, tenkis davası ne zaman açılır?


Tenkis davası ne zaman açılır?

Tenkis davası zamanaşımı süreleri Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor; Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşüyor.


Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlıyor.


Tenkis iddiası, def'i yoluyla her zaman ileri sürülebiliyor.


Tenkis davası dilekçe örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön