22 / 07 / 2024

mirasta vasi hakları

mirasta vasi hakları

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde vasinin tasarruf hakkını kaleme aldı.

7 soruda mirasta tasarruf özgürlüğü!

Mirasbırakanlar, miraslarının belli bir kısmı üzerinde tasarruf hakkına sahip oluyor. Peki, mirasta tasarruf özgürlüğünün sınırları nelerdir? Mirasçıların hakları nelerdir?

Mirasta mahfuz hak nedir?

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?

Vasi ücret alır mı?

Vasi, reşit olmamış küçükler ile kanuni hakları kısıtlanmış kişilere mahkemece atanan yasal temsilci oluyor. Peki, Vasi ücret alır mı? Vasinin ücreti ne kadardır? İşte yanıtı..

Mirasta saklı pay nedir?

Medeni Kanun gereğince miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları nelerdir?

Kentsel dönüşüm işyeri kiracı hakları!

Kentsel dönüşümde anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahiplerine bazı olanaklar sunuluyor. Peki, kentsel dönüşüm işyeri kiracı hakları nelerdir?

Apartmanda dükkan sahibinin hakları!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip kimselerin bazı hakları bulunuyor. Peki, apartmanda dükkan sahibinin hakları nelerdir?

Kentsel dönüşümde işyeri kiracı hakları!

Kentsel dönüşümde, riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yeni yönetmeliklere uygun bir şekilde inşa ediliyor. Peki yıkılan binadaki işyeri kiracılarına ne olacak? İşte kentsel dönüşümde işyeri kiracı hakları...

Kat maliklerinin hakları ve borçları!

Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak ile yükümlü oluyor. İşte Kanunda açıklanan kat maliklerinin hakları ve borçları...

Ev satışında kiracı hakları!

Evini kiralamak, ev sahibinin evini satışa çıkarmasına engel olmuyor. İsteyenler ev kiradayken de evi satabiliyor. Peki, ev satışında kiracı ne olur? Ev satışınsa kiracı hakları nelerdir?

Mirasta saklı pay oranı nedir?

Medeni Kanun gereğince, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay oranı nedir?

Mirasta eşin payı nedir?

Bir kimsenin vefat etmesinin ardındna geride bıraktığı malları, miras olarak nitelendiriliyor. Miras hukuku, Medeni Kanun'da düzenleniyor. Peki, mirasta eşin payı nedir? Mirasta eşin payı nasıl hesaplanır?

Kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları!

Ev sahipleri, kiradaki evlerini satabiliyor. Kiradaki evi satın alan yeni malik, kira sözleşmesinin yeni tarafı oluyor. Peki, kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Yeni ev sahibi hakları!

Taşınmazını kiraya veren mesken sahipleri, kiralama sürecinde de evini istediği gibi satışa çıkarabiliyor. Kiralık evin satışması durumunda yeni ev sahibi bazı haklara sahip oluyor. Peki, yeni ev sahibi hakları nelerdir?

mirasta vasi hakları Haberi

mirasta vasi hakları

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde vasinin tasarruf hakkını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Annemin yaşlılığı dolayısıyla günlük yaşamını devam ettirmekte zorlandığı için yeğeninin yanına yerleştiğini ve yeğeninin eşinin kendisine vasi olduğunu öğrendim. Ancak bu vasi olma olayı mahkeme tarafından mi gerçekleştirilmiş yoksa vasi olduğu söylenen kişinin şahsi inisiyatifi ile yani 'sahip çıkmak' şeklinde mi bilemiyorum. Annemin vefatı halinde vasi olan yeğeninin eşi, annemin mirası üzerinde hak iddia edip benim mirasçılığımı olumsuz etkileme imkanına sahip mi? Vasi sıfatı ile annemin mali tasarrufları üzerinde işlem yapmak imkanına sahip midir?" sorusunu yöneltti.

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Bir kimsenin sağlık durumu gerektirdiği hallerde kendisine vasi atanır. Vasi bu kimsenin haklarını koruma çerçevesinde görev ifa eder ve mahkeme tarafından...