05 / 05 / 2024

molla zeyrek camii altınlı mozaik

molla zeyrek camii altınlı mozaik

İstanbul Fath'te Orta Bizans Döneminden kalma olan Molla Zeyrek Camii'ndeki restorasyonda ender rastlanan cam ve mozaik parçaları bulundu. Yapının tarihi 2. İonnes Komnenos ve eşi İrini'ye kadar uzanıyor..

Fatih Molla Zeyrek Camisi 29 Mayıs'ta açılıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları yapılan Fatih'teki tarihi Molla Zeyrek Camisi tamamlandı. Caminin açılışı 29 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Molla Çelebi Camii yeniden yapılacak!

1958'de yıkılan ve 2011 yılında 1. derece korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen Molla Çelebi Camii Yeniköy'deki yerinde yeniden hayata geçirilecek.

Tarihi yarımada için imar barışı başvurusu!

12. yüzyılda inşa edilen Molla Zeyrek Camisi ve çevresi, Yedikule surları ve zindanı, Sultanahmet bölgesinin yarısı, Küçük Ayasofya ile Acemoğlu Hamamı, tarihi sarnıçlar gibi yarımada içerisinde bulunan kaçak yapılar için imar barışına başvuruldu. 

800 yıllık Molla Gürani Camii restore edilecek!

Fatih Süleymaniye’de yer alan ve “Vefa Kilise Camii” adıyla da bilinen Molla Gürani Camii, yıllar sonra restore edilecek.

Kabataş Martı Projesi sahildeki yapılara zarar mı veriyor?

Kabataş’taki Martı Projesi’nin inşaat çalışmaları hızla ilerliyor. Çalışmalar esnasında 428 yıllık Molla Çelebi Camii’ye zarar verildiği iddia edildi.

Zeyrek Cami'nde restorasyon çalışmaları tamamlanıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a restorasyonu tamamlanma noktasına gelen Molla Zeyrek Cami’ni gezdirdi.

Bursa Molla Arap Camii restore edilecek!

Tire'de tarihi yapılara yönelik seferberlik yeni bir boyut kazandı. Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Osmanlı döneminin en önemli yapıları arasında gösterilen Molla Arap Camii'ni restore etmek için ön protokol imzalandığını söyledi.

Esenyurt Molla Mahmut Camii'nin temeli atıldı!

Esenyurt Belediyesi tarafından Pınar Mahallesi Sivas Kongre Caddesinde Molla Mahmut Camii temeline ilk harç döküldü. Temel atma törenine Eski İç İşleri Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu da katıldı...

Molla Mahmut Camii'nin temeli atıldı!

Esenyurt Belediyesi tarafından İstanbul Avrupa yakası Esenyurt ilçesi Pınar Mahallesi Sivas Kongre Caddesi’nde yapılacak Molla Mahmut Camii’nin temeli törenle atıldı.

Esenyurt Molla Mahmut Camii'nin temeli atıldı!

Esenyurt Belediyesi tarafından Pınar Mahallesi Sivas Kongre Caddesinde Molla Mahmut Camii temeline ilk harç döküldü. Kur’an-ı Kerim tilaveti okunmasıyla başlayan tören programı protokol konuşmaları ile devam etti

Bursa Molla Gürani'de restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Bursa'da Üftade Hazretlerinin türbesinden Yerkapı Camii’e kadar pek çok kültürel mirası bünyesinde barındıran Molla Gürani Mahallesi’nde Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Zeyrek Sarnıcı 'nda Piri Mehmed Paşa Camii'nin kalıntılarına rastlandı!

İstanbul Fatih 'teki Zeyrek Sarnıcı 'nın restorasyonu sırasında kalıntılarına rastlanan Piri Mehmed Paşa Camii, ihya edildi, dün cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. Onay süreci 5 yıl süren caminin inşaatı kısa sürede tamamlandı.

Piri Mehmet Paşa Camii ibadete açıldı!

Zeyrek Sarnıcı’nda, Fatih Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışması sırasında kalıntılarına rastlanan tarihi Piri Mehmet Paşa Camii, ihya edilerek Cuma Namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı...

molla zeyrek camii altınlı mozaik Haberi

molla zeyrek camii altınlı mozaik

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Fatih'teki Molla Zeyrek Camii'nde farklı tarihi dönemlere ait cam ve mozaik kalıntıları ortaya çıktı. Tarihi camide gün ışığına çıkartılan camların bilimsel değerlendirmesini yapan Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Üzlifat Canav Özgümüş, Caminin (eski Pantokrator Manastır Kilisesi) İstanbul'daki Orta Bizans dönemine ait en önemli yapılardan biri olduğunu belirtti. Özgümüş, yapının tarihinin 2. İoannes Komnenos ve eşi İrini'ye kadar uzandığını, kompleksin, manastır, kilise, imparatorluk gömütü, hastane, eczane ve düşkünler evi gibi çeşitli yapılardan oluştuğunu kaydetti.


OSMANLI'DA SÜPÜRÜLMÜŞ OLMALI


Prof. Dr. Özgümüş, Molla Zeyrek Camisi'nin, 18. yüzyılda 3. Mustafa ve 19. yüzyılda 2. Abdülhamid döneminde çok başarılı bir şekilde restore edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:'Buluntular içinde en heyecan verici olanları,...