05 / 05 / 2024

mutlak koruma

mutlak koruma

Su havza alanlarının koruma mesafeleri, mutlak koruma alanı, kısa mesafeli ve orta ve uzun mesafeli koruma alanı olarak belirleniyor. Buna göre mutlak koruma alanları nelerdir? İşte yanıtı...

Hasan Tok: Ergene'deki arazi mutlak koruma alandır!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Tok, Çorlu/Ergene kesimindeki Marmaracık köyü sınırlarında bulunan tarım arazisinin mutlak koruma alanı olduğunu dile getirdi. Hürriyet köşe yazarlarından Yalçın Bayer söz konusu araziyi kaleme aldı.

Ayvalık Tabiat Parkı'nın revizyon planına iptal!

Türkiye'nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Tabiat Parkı'nın mutlak koruma alanı statüsünü kaldıran revizyonun planı iptal edildi.

Balıkesir Alibey Adası imara mı açılıyor?

Balıkesir Ayvalık'taki Alibey Adası’nın bir bölümü olmak üzere toplam 72 doğal SİT alanındaki mutlak koruma alanlarının yapılaşmaya açılması planlanıyor. Ayvalık Belediye Meclisi plana karşı çıktı.

Gördes Barajı mağdurlarına evleri teslim edildi!

Manisa'nın Gördes İlçesi'nin bağlı kırsal Karayakup Mahallesi, ilçeye sulama ve içme suyu amaçlı yapılan Gördes Barajı'nın mutlak koruma alanı içinde kaldığından, yerleşim sakini hak sahiplerine, 5543 sayılı iskan kanunu kapsamında, devlet eliyle Akhisar İlçesi'nde yapılan 27 konut teslim edildi.

Antalya Gündoğmuş'daki mermer ocağına ÇED gerekli değildir raporu verildi!

ANTALYA’nın Gündoğmuş İlçesi’nde bir firmanın mermer ocağı başvurusuna, ‘yaban hayatı mutlak koruma alanı’ olarak belirlenen bölge için başka bir alana ait ruhsatla ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verildiği ortaya çıktı.

1996 yılında İstanbul'un barajları koruma altına alınmış!

1996 yılında Darlık, Ömerli, Elmalı, Büyükçekmece, Terkos, Alibeyköy ve Sazlıdere barajları İSKİ tarafından koruma altına alınmış. Ömerli Barajı ise mutlak koruma altına alınan barajlardan biriymiş.

Mutlak koruma alanı yönetmeliği!

İçme ve kullanma suyu temin edilen göller etrafında en yüksek su seviyesinde, su ile karanın meydana getirdiği çizgiden itibaren yatay 300 metre genişliğindeki kara alanı ifade ediyor. İşte Mutlak koruma alanı yönetmeliği..

Sakarya Kocaali, Melen Barajı bölgesinde konut ve nakil yetkisi TOKİ'de!

Torba yasa ile Sakarya'nın Kocaali İlçesi yerleşim yerleri ve Melen Barajı rezervuar alanı ile mutlak koruma alanında kalması nedeniyle burada yaşayan ailelerin yeni yerleşim yerine nakilde TOKİ yetkilendirildi.

Mutlak tarım arazilerinde yapılaşma şartları!

Mutlak tarım arazilerinde yapılaşma şartları 19 Temmuz 2005 tarihinde 25880 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında açıklanıyor...

Mutlak tarım arazisine itiraz!

Toprak Koruma ve Arazilerin Kullanımı Kanunu esaslarına göre Tarım dışı amaçlı arazi kullanımları için verilen karara itiraz edilebilir mi? Mutlak tarım arazisine itiraz nasıl yapılır?

Mutlak tarım arazisine ev yapmak!

Mutlak tarım arazileri, kanun gereğince tarımsal üretim amacı dışında kullanılabiliyor mu? Mutlak tarım arazisine ev yapmak mümkün mü? İşte toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu esasları..

Kısa mesafeli koruma alanı kaç metredir?

Kısa mesafeli koruma alanı; Mutlak koruma alanı üst sınırından itibaren belli mesafedeki genişliğe sahip olan kara alanına deniyor. Peki, Kısa mesafeli koruma alanı kaç metredir? Kısa mesafeli koruma alanı yapılaşma şartları nelerdir?

Mutlak koruma alanı kaç metredir?

İçme ve kullanma suyu temin edilen suni ve tabii göller etrafında en yüksek su seviyesinde, su ile karanın meydana getirdiği çizgiden itibaren yatay 300 metre genişliğindeki kara alanına denilen mutlak koruma alanı kaç metredir?

mutlak koruma Haberi

mutlak koruma

Mutlak koruma alanları!

Su havzaları koruma alanlarından biri olarak karşımıza çıkan mutlak koruma alanları şu şekilde tanımlanıyor;


"Mutlak koruma alanı; İçme ve kullanma suyu temin edilen ve edilecek olan suni ve tabii göller etrafında en yüksek su seviyesinde, su ile karanın meydana getirdiği çizgiden itibaren yatay 300 metre genişliğindeki kara alanıdır."


Söz konusu alanların mesafesi yukarıda verilen tanımlamaya göre 300 metre olarak belirleniyor. Bu 300 metreden sonra, bir sonraki koruma alanı olan kısa mesafeli koruma alanı geliyor.


Su havzası mutlak koruma alanlarında yapılaşmaya izin verilmiyor. Su havza alanından ne kadar çok uzaklaşılırsa ve mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarından çıkılırsa, yapılaşmaların olasılığı daha mümkün oluyor.


Mutlak koruma alanlarında hiçbir yapılaşma yapılamamasına karşın bir de bu alanlar ilgili kurum tarafından kamulaştırılması gereken alanlar olarak belirleniyor.





Işıl...