17 / 05 / 2024

Negatif faiz uygulamasının riskleri

Negatif faiz uygulamasının riskleri

Küresel ekonomik krizin ardından merkez bankaları, " parasal genişleme" ve "sözle yönlendirme " uygulamalarını politika setlerine eklerken, son dönemde gündemi "negatif faiz" meşgul ediyor.

Kamu bankalarınca faiz oranlarının indirilmesi TBMM gündeminde!

Kamu bankalarınca faiz oranlarının indirilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Yavuzyılmaz, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Konut faiz oranlarının piyasa üzerindeki etkisi!

AVEB Proje Danışmanlık Kurucusu Bolgönül, konut kredisi faiz oranlarının piyasa üzerindeki etkisini kaleme aldı. İşte detaylar...

7 banka konut kredi faiz oranlarını indirdi!

Merkez Bankası’nın politika faiz indirimleri sonrasında yedi banka konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. En uygun konut kredisi faiz oranı ne kadar oldu?

Türk Eximbank kredi faiz oranlarını düşürdü!

Türk Eximbank, 1 yıl vadeli TL kredi faiz oranını yaklaşık 1 puan indirim ile yüzde 10,65'e indirdi.Türk Eximbank'tan yapılan açıklamada ihracatçı KOBİ’lere ve yüksek teknolojili ürün ihracatı yapan firmalara yönelik olarak kullandırılan 1 yıl vadeli TL kredilerin faiz oranı yüzde 10,65'e düşürüldü.

MB faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 325 baz puan düşürerek yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye çekti.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! 

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 325 baz puan düşürerek yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye çekti.

Hangi bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürdü?

Kamu bankalarının faiz indiriminin ardından özel bankalarda art arda faiz indirimi uygulamaya başladı. Hafta içinde hangi bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürdü?

ICBC Bank kampanyalı konut kredisi faiz oranlarını düşürdü!

ICBC Bank kampanyalı Yeni Evim Konut Kredisi için bir faiz indirimi daha uyguladı. Banka bugün gerçekleştirdiği indirimle kredi faiz oranlarını 4 puan daha düşürdü...

ICBC Bank kampanyalı konut kredisi faiz oranlarını indirdi!

ICBC Bank kampanyalı konut kredisi faiz oranlarında indirim uyguladı. Banka yeni evim konut kredisi faiz oranlarını 5 puan daha indirdi...

TEB kampanyalı konut kredisi faiz oranlarını düşürdü!

TEB kampanyalı konut kredisi için faiz oranlarını düşürdü. Banka 10 yıl vadeli kampanyalı konut kredisi için 15 puan faiz indirimi uyguladı...

İki banka konut kredi faiz oranını düşürdü!

Geçtiğimiz Haftadan itibaren döviz kurunda yaşanan düşüşler bugün iki bankanın konut kredisi faiz oranlarını düşürmesini sağladı. Döviz kurunda yaşanan düşüş devam edecek mi? Konut kredisi faiz oranları ne olur?

VakıfBank’ta konut kredisi faiz oranlarını yükseltti!

Bankaların konut kredisi faiz oranlarının peş peşe arttığı haftada VakıfBank’ta konut kredisi artışlarına dahil oldu. Banka konut kredisi faizlerini 24 puan birden yükseltti…

Dokuz banka konut kredi faiz oranını artırdı!

Bankalar hafta başından itibaren peş peşe konut kredisi faiz oranlarını yükseltti. Dün en düşük konut kredisi faizi 10 puan daha arttı. Konut kredisi faiz oranlarında son durum ne oldu?

Negatif faiz uygulamasının riskleri Haberi

Negatif faiz uygulamasının riskleri

ABD'de 2006 sonlarında "mortgage" piyasasında patlak veren likidite krizi, 158 yıllık Amerikan Yatırım Bankası Lehman Brothers'ın 15 Eylül 2008'de iflas etmesiyle tüm dünyanın gündemine oturdu. Bu tarihten sonra tüm dünya ekonomi ve finans piyasalarında etkisini gösteren bu krize müdahale ise alışılmadık yöntemlerin başlangıcı oldu.


Bu dönemin tarihe geçen isimlerinden eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke öncülüğünde, Büyük Buhran'dan bu yana uygulanan en agresif politikalara başvurularak 2008 yılında mortgage piyasasına dayalı tahvil satın alımına başlandı.


"Parasal genişleme" olarak bilinen bu uygulamaya ilaveten, faiz oranlarını da sıfıra yakın seviyelere indiren Fed, "sözle yönlendirme"yi de politika setine ekleyerek yeni bir uygulamaya daha öncülük etti.


Bu süreçte parasal genişlemede Fed'i, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) takip ederken, "sözle yönlendirme" birçok...