28 / 08 / 2024

nirengi şebekesi

nirengi şebekesi

Nirengi noktası nedir? Nirengi şebekesi nedir? Merak ediyorsanız, sorularınızın yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Nirengi noktası nedir?

Nirengi noktası, belirli bir alanda kullanılan terimdir. Geometri işlemiyle ayarlanan bu nokta özellikle de denizcilikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu noktada öncelikle nirengi kavramının ne olduğunu bilmek faydalı olacaktır. Peki nirengi nedir ve nirengi noktası ne anlama gelmektedir?

Migros'tan flaş hamle! Elektrikli araçlara şarj hizmeti sunacak!

Migros Ticaret AŞ, elektrikli araçlara elektrik enerjisi sağlamak için şarj üniteleri ve şarj istasyonları kurmak ve şirketin işlettiği yerlerde şarj şebekesi ve şarj istasyonları işletmek üzere yeni bir anonim şirket kurmaya karar verdi.

Yunanistan, üç FETÖ üyesini ülkeye almadı iddiası!

Yunan polisinin, Yunanistan'a kaçan FETÖ üyelerinin konaklaması için konut şebekesi kuracağı öne sürülen üç Türk asıllı ABD vatandaşının ülkeye almadıkları belirtildi. 

1915 Çanakkale Köprüsü tarih tüpü ile ölümsüzleştirilecek!

1915 Çanakkale Köprüsü'nün nirengi noktası temeline "tarih tüpü" konulacak. Yapı Merkezi Holding AŞ Kurumsal İletişim Koordinatörü Ayırga: "Amacımız yıllar sonra bölgede kazı yapacak arkeologlar tarafından eserlerin bilgilerine ulaşılmasını sağlamak" dedi.

Konya Ereğli'ye 7.9 milyonluk yatırım!

Konya Büyükşehir Belediyesi, Ereğli'de 7.9 milyon liralık yeni su şebekesi, şebeke ıslah ve su kuyusu toplama hattı yatırımı yaptı.

Kula Zaferiye'ye yeni altyapı!

MASKİ ve Kula Belediyesi, Zaferiye Mahallesi'nde içme suyu hattı döşeyerek, mahallenin su şebekesi bulunmayan 384. sokakta sağlıklı altyapı oluşturuyor.

Konya Büyükşehir'den dev altyapı yatırımı!

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Konya’nın bütün ilçelerinde 2016 yılında 683 kilometre su, 743 kilometre kanalizasyon şebekesi yaptı. KOSKİ Genel Müdürlüğü, 2016 yılında ayrıca 36 kilometre su, 18 kilometre de kanal ıslahı gerçekleştirdi.

İzmir Dikili’ye 4.3 milyonluk altyapı yatırımı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarına girmesi ile birlikte yaz aylarında yaşanan su sıkıntısının son bulduğu Dikili’de şimdi de içme suyu şebekesi baştan sona yenileniyor.

İZSU 2017'ye 19 yeni yatırımla girdi!

Altyapı yatırımlarında rekora koşan İZSU Genel Müdürlüğü, 2017 yılına 19 yeni yatırımla girdi. İlk etap işler arasında 314 kilometrelik içme suyu, 60 kilometrelik yağmur suyu ve 7 kilometrelik kanalizasyon şebekesi yatırımı bulunuyor.

Şanlıurfa TDİ Organize Sanayi'de altyapı inşaatı yaptırılacak!

Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkanlığı, Şanlıurfa TDİ Organize Sanayi Bölgesi İşletme temel kazısı, çevre koruma duvarı ve yağmursuyu şebekesi inşaat işinden müteşekkil altyapı yapım işini ihale edecek. İhalenin keşif bedeli 54 milyon 890 bin 17 TL.

Şanlıurfa Siverek'te altyapı çalışmaları hız kazandı!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Siverek Dere Islahı, Yağmur ve Kanalizasyon Şebekesi Yapılması İşi" kapsamında aylık değerlendirme toplantısına katılarak sahada devam eden çalışmaları denetledi.

Balıkesir'de 22.4 milyon TL'lik yatırımın temeli bugün atılacak!

Balıkesir Havran Kanalizasyon Şebekesi ve Atıksu Arıtma Tesisi ile Burhaniye Taylıeli Amfi Tiyatro ve Rekreasyon Alanı inşaatları temel atma törenleri bugün düzenlenecek.

Manisa Yeniköy'de alt yapı çalışmaları başladı!

MASKİ, Alaşehir’in Yeniköy mahallesini kanalizasyon hattına kavuşturmak için çalışmalarına başladı. Alaşehir ilçesinde toplam 25 bin metrelik kanalizasyon ana hattını yenileyecek olan MASKİ ekipleri, Yeniköy’deki 5 bin metrelik kanalizasyon şebekesi döşeme işlemlerine başladı.

nirengi şebekesi Haberi

nirengi şebekesi

Nirengi noktası nedir?

Belli sayıda noktanın konumunu kesin olarak tespit edebilmek için bu noktaları tepe kabul ederek bir alanı üçgenlere bölme işine "nirengi" deniyor.


Büyük sahalarda poligon güzergahlarındaki hataları küçük parçalar içinde bırakmak amacıyla nirengi şebekeleri kuruluyor. Poligon güzergahları bu nirengi şebekelerine bağlanır.


Nirengi noktaları ve nirengi şebekesi

Nirengi şebekeleri birbirlerini gören ve birbirlerine üçgen şeklinde bağlı olan noktalardan oluşuyor. Bu üçgenlerin köşe noktalarına nirengi noktaları, noktaların meydana getirdiği şebekeye ise nirengi şebekesi deniyor.


Nirengi noktaları, yatay kontrol noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Yatay kontrol noktalarının koordinatları, ülke nirengi sisteminin Gauss Krüger projeksiyonunda üç derecelik dilim esasına göre belirleniyor. 


Nirengi şebekelerinin hesaplanabilmesi için en az bir kenarının ve iki açısının ölçülmesi gerekiyor. Ancak hassasiyeti artırmak, hesap ve ölçü kontrolünü sağlamak, hata sınırı içinde kalacak ölçülere dağıtabilmek...