18 / 05 / 2024

Nirengi noktası nedir?

Nirengi noktası nedir?

Nirengi noktası nedir? Nirengi şebekesi nedir? Merak ediyorsanız, sorularınızın yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Nirengi noktası nedir?

Belli sayıda noktanın konumunu kesin olarak tespit edebilmek için bu noktaları tepe kabul ederek bir alanı üçgenlere bölme işine "nirengi" deniyor.


Büyük sahalarda poligon güzergahlarındaki hataları küçük parçalar içinde bırakmak amacıyla nirengi şebekeleri kuruluyor. Poligon güzergahları bu nirengi şebekelerine bağlanır.


Nirengi noktaları ve nirengi şebekesi

Nirengi şebekeleri birbirlerini gören ve birbirlerine üçgen şeklinde bağlı olan noktalardan oluşuyor. Bu üçgenlerin köşe noktalarına nirengi noktaları, noktaların meydana getirdiği şebekeye ise nirengi şebekesi deniyor.


Nirengi noktaları, yatay kontrol noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Yatay kontrol noktalarının koordinatları, ülke nirengi sisteminin Gauss Krüger projeksiyonunda üç derecelik dilim esasına göre belirleniyor. 


Nirengi şebekelerinin hesaplanabilmesi için en az bir kenarının ve iki açısının ölçülmesi gerekiyor. Ancak hassasiyeti artırmak, hesap ve ölçü kontrolünü sağlamak, hata sınırı içinde kalacak ölçülere dağıtabilmek için şebekenin bütün açıları çoğu kere iki kenarı baz olarak ölçülüyor. 





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön