26 / 11 / 2024

Nuruosmaniye sarnıç

Nuruosmaniye sarnıç

Restorasyon sırasında Nuruosmaniye Camisi'nin altında ortaya çıkan, sadece caminin değil, Kapalıçarşı'nın etrafından gelen suları toplayarak, Haliç'e aktaran 265 yıllık sarnıç ve su terazisinin temizliği büyük ölçüde tamamlandı

Mia Sarnıç'ta yüzde 50 peşinatla 12 ay 0 faiz ya da tamamı peşin ödemelerde yüzde 10 indirim fırsatı! 

Koç İnşaat imzası taşıyan Mia Sarnıç projesinden konut sahibi olmak isteyenler yüzde 50 peşinatla 12 ay 0 faiz ya da tamamı peşin ödemelerde yüzde 10 indirim fırsatından yararlanabiliyor.

İzmir Sarnıç'ta tapu sorunu ortadan kalktı!

Gaziemir Sarnıç’taki araziler için rayiç bedel tespiti gerçekleşti. Buna göre; arazilerin metrekare birim fiyatı 700 TL ile 1000 TL arasında olacak.

Gaziemir Sarnıç sakinleri tapu için çözüm bekliyor!

İzmir Gaziemir'e bağlı Sarnıç Mahallesi'nde 40 yıldır devam eden tapu sorunu için vatandaşlar çözüm bekliyor. 

İstanbul'da yeni dönem! Artık zorunlu!

İstanbul'da imar yönetmeliğinde yeni bir döneme geçiliyor. Taslakta, 1000 metrekareyi aşan parsellerde, alışveriş merkezi ve inşaat alanı 5 bin metrekareyi geçen ticari yapılarda binaları zemin suyundan korumak için çatı ve zemin sularının yer altında yapılacak sarnıçta toplanması zorunlu tutuldu.

Yerebatan Sarnıcı restore mi edilecek?

Yerebatan Sarnıcı'nın restorasyon çalışması meclis gündemine taşındı. CHP'li Zeybek, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Yerebatan Sarnıcı gergi güçlendirme projesi için onay geldi! 

Koruma Kurulu, İBB'nin yıkılma tehlikesi olan Yerebatan Sarnıcı için hazırladığı gergi güçlendirme projesine onay verdi. 

Yerebatan Sarnıcı, gergi güçlendirme projesi için onay bekliyor!

Geçtiğimiz günlerde yapılan restorasyon çalışmalarında çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu öğrenilen Yerebatan Sarnıcı’ndaki gergi güçlendirme projesi başvurusu için Koruma Kurulu'ndan onay gelmedi.

İstanbul Kent Konseyi'nden Yerebatan Sarnıcı açıklaması: Endişeliyiz!

İstanbul Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu, İBB’nin Yerebatan Sarnıcı’nı güçlendirmek için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderdiği projenin reddedilmesiyle ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada "Yerebatan Sarnıcı için endişeliyiz" denildi.

Yerebatan Sarnıcı restore edilecek mi?

Geçtiğimiz günlerde restore edilen Yerebatan Sarnıcı'nın ziyarete kapalı bölümünde yer alan sütunlarda çökme tehlikesi olduğu saptanmıştı. O sütunların restore edilip edilmeyeceği gündeme oturdu. Peki restorasyon yapılacak mı?

Yerebatan Sarnıcı'nda tehlike büyük!

Yerebatan Sarnıcı'nın olası bir depremde hasar göreceğini belirleyen İBB'nin yapıya müdahale edebilmek için yaptığı başvuru reddedildi. Uzmanlara göre sütun başlarındaki gergi boşlukları büyük tehlikeye gebe.

Oktay Özel: Yerebatan Sarnıcı bekleyemez halde!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Yerebatan Sarnıcı güçlendirme projesine Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 52 gün sonra yanıt verdiğini ve İBB'nin projesinin onaylanmadığını açıkladı.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu: Yerebatan Sarnıcı ile ilgili haberler gerçeği yansıtmıyor!

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yerebatan Sarnıcı'nın ivedilikle güçlendirilmesi gerektiği ve Koruma Bölge Kurulu'nun konuyu bir türlü karara bağlamadığı şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

İBB ve Kültür Bakanlığı arasında Yerebatan Sarnıcı anlaşmazlığı!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 'Büyük depreme dayanmaz' denilen tarihi Yerebatan Sarnıcı’nı güçlendirme projelerinin, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda bekletilerek bir karara bağlanmadığını ileri sürerken, Kültür Bakanlığı kararın alındığını belirtti. 

Nuruosmaniye sarnıç Haberi

Nuruosmaniye sarnıç

Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, İstanbul'un 7 tepesinden birinin üzerine inşa edilen Nuruosmaniye Camii'nin yapımına 1748'de 1. Mahmud döneminde başlandığını ancak yapının 3. Osman döneminde tamamlandığını, bu nedenle burarım Nuruosmaniye Camii adıyla anıldığını anlattı.

Özekinci, nur kelimesinin kullanılmasının sebebinin caminin klasik Osmanlı döneminden barok üsluba geçişin ilk örneği olmasından kaynaklandığını ifade ederek, "174 penceresiyle gerçekten her yerinden aldığı ışıklarıyla nurlu bir cami. Ondan dolayı Nuruosmaniye adıyla anılmış ki, kubbesinde de 'Allah göklerin ve yerin nurudur' ayeti yazıyor" dedi. 


Caminin restorasyon çalışmalarından önce, çok kirli olduğunu, ahşap kısımların tamamen çürüdüğünü, mermerlerinin simsiyah ve kalem işlerinin bir çoğunun silinmiş ya da kaybolmuş olduğunu dile getiren Özekinci, bu nedenle caminin 2010 yılında restorasyonuna başladıklarım anlattı. 


'420 kamyon balçık temizledik' 


Özekinci, restorasyon çalışmalarına başlandığında, balçıktan ve...