01 / 05 / 2024

Örnek emsal hesabı

Örnek emsal hesabı

Birbirleri ile ilişkili terimler olan emsal ve gabari nedir? Arsa emsali ve arsa gabarisi, inşaatı yapılacak yapının sınırlarını belirliyor. Arsa emsal gabari nedir? İşte yanıtı...

Emeklilik hesabı yapan milyonları ilgilendiriyor! Erken emeklilik için yargıdan emsal karar çıktı

Bütün gözler EYT düzenlemesine çevrilmişken herkes harıl harıl prim, gün hesabı yaparken yargıdan önemli bir karar geldi. Emeklilik hesabı yapan memurlar için yargıdan önemli bir karar çıktı. Bundan böyle SGK memurlara da işçilerle aynı hakkı tanımak zorunda kalacak.

5 soruda Yeni İmar Yönetmeliği'nde emsal hesabı!

Yeni İmar Yönetmeliği, 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. Peki, bu tarih itibari ile emsal hesaplamaları nasıl yapılacak? İşte 5 soruda Yeni İmar Yönetmeliğinde emsal hesabı..

Yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak?

Katlar alanı katsayısı (KAKS) (Emsal), yeni imar yönetmeliği ile yeniden belirlendi. Peki, yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak? Emsal oranı yüzde kaçtır?

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

Emsal oranı nedir?

İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. Peki, emsal oranı nedir? Emsal nasıl hesaplanır?

Emsal nasıl belirlenir?

İnşaat alan hesaplamaları arasında emsal hesabı da yer alıyor. Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı emsal oluyor. Peki bir inşaatta emsal nasıl belirlenir?

Kat bahçesi oranı nedir?

Kat bahçeleri; Binalarda yeşil bir görünüm elde etmek ve bina içinde yeşil doku ile iç içe yaşanmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Peki, kat bahçesi oranı nedir? Kat bahçesi emsal hesabı nasıl yapılır?

Emsal hesabı nasıl yapılır?

İnşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının imar planları doğrultusunda olması gereken sınırlarının belirlenmesi olarak biliniyor. Peki, emsal hesabı nasıl yapılır?

Bursa'da emsal artışı ile örnek dönüşüm başlıyor!

Bursa’daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyor...

Bursa emsal artışı ile kentsel dönüşümde örnek olacak!

Konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşümde de hayata geçirecek.

Bursa'da emsal artışı ile 'örnek dönüşüm' başlıyor!

Bursa'daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyor.

Gayrimenkul sermaye iradı emsal kira bedeli!

Gayrimenkul sermaye iradı emsal kira bedeli, kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde esas alınıyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı emsal kira bedeli nasıl hesaplanır? İşte vergide emsal hesabı..

Kentsel dönüşüm emsal hesabı nasıl yapılacak?

Kentsel dönüşümde devlet eliyle veya anlaşma yoluyla riskli olduğu tespit edilen yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Peki, yeni bina inşa sürecinde kentsel dönüşüm emsal hesabı nasıl yapılacak?

Örnek emsal hesabı Haberi

Örnek emsal hesabı

Arsa emsal gabari nedir?

Arsa emsali ile gabari terimleri birbiri ile ilişkilendirilen emlak terimleri olarak karşımıza çıkıyor. İki terim de inşaatına başlanacak bir yapının boyut sınırlarına ilişkin hükümler veriyor.


Gabari; yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliğine deniyor. Buna göre gabari arsa üzerindeki yapıların yüksekliklerini belirliyor. Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor.


Emsal; arsa emsal değeri, imar planı doğrultusunda bir parsel üzerine inşa edilecek yapının toplam inşaat alanı sınırlarının belirlendiği hesaplamaya deniyor. Kısaca KAKS (kat alanı katsayısı) olarak ifade edilen emsal değeri arsa inşaat alanının kat sayısını belirliyor.


Emsal ve gabari nedir, sorularını yanıtladıktan sonra emsal hesabı ile gabari hesabı na örnek verelim.


Örnek emsal hesabı:

KAKS oranı: 1.5 

Arsa alanı: 1.500 metrekare

Toplam İnşaat alanı: 2.250 metrekare


Örnek gabari hesabı:

KAKS oranı: 1.5

Arsa alanı:...