08 / 05 / 2024

ortak giderlerin ödenmesi binada

ortak giderlerin ödenmesi binada

Kat maliklerinin ve kat irtifakı sahiplerinin borçları konusu, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda detaylı olarak belirlenmiştir. Kanuna göre kat malikleri ve kat irtifakı sahipleri ana yapının tüm giderlerinden sorumlu tutuluyor...

Apartman sakinleri dikkat! Artık internetten gönderilecek!

Komisyonda görüşmelere başlanan 7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile apartman yönetimi ve ortak giderlerin tahsili hususları değişecek. 

7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

TBMM'ye sunulan 7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile apartman yönetimi ve ortak giderlerin tahsili hususları yeniden düzenlenecek. 

14 maddede sitelerdeki ortak giderlerin teminatı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerdeki ortak giderlerin teminatı" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

AVM'lerde ortak alan giderleri TL cinsinde ödenecek!

Alışveriş merkezleri ve kiracılar arasında tartışma konusu olan ortak alan giderleriyle ilgili uzlaşma sağlandı. Gümrük Bakanlığı’nın AVM’ler Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda yer verdiği gibi ortak alan giderinin TL cinsinde ödenmesi konusunda anlaşıldı.

Apartman giderleri kime aittir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. Apartmandaki ortak giderlerin malikler tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki, apartman giderleri kime aittir?

Ortak giderlerin teminatı!

Kat malikinin, 20. madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor. Peki, ortak giderlerin teminatı nasıl sağlanır?

Apartman giderlerini kiracı mı öder?

Apartmanda ortak alanların giderleri apartman sakinleri tarafından ödeniyor. Hani giderlerin nasıl ve kim tarafından ödenmesi gerektiği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kiracı varsa apartman giderlerini kiracı mı öder?

Konut kredisinde kefil tapuya ortak olur mu?

Kefilli konut kredisinde kefil tapuya ortak olur mu? Ortaklık durumunda kefilin ortak edildiği tapunun konut kredisi borcunun asıl borçlu tarafından ödenmesi halinde olur? Kefilin tapudaki ortaklığına nasıl son verilir?

Apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır?

Apartmanlarda güvenlik, temizlik, tamirat gibi apartmanın tümünü ilgilendiren genel hususlarda bir gider söz konusu oluyor. Peki apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır? Yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Nest Ortaköy projesinin inşaat çalışmaları ne durumda?

Elor Holding ve Gülman Group'un birlikte hayata geçirdiği Nest Ortaköy projesini www.havadanemlakvideo.com ekibi görüntüledi...

Nest Ortaköy fiyat listesi! 627 bin dolardan başlayan fiyatlarla!

Nest Ortaköy projesi kapsamında yer alan konutların fiyatları 627 bin dolardan başlangıç gösteriyor

Nest Ortaköy Konutları kim tarafından yapılıyor?

Nest Ortaköy projesi butik bir proje olarak Elor Holding ve Gülman Grup tarafından hayata geçiriliyor...

Nest Ortaköy projesinin havadan görüntüleri!

Elor Holding ve Gülman Group iştiraki ile Ortaköy'de hayata geçirilen Nest Ortaköy projesi www.havadanemlakvideo.com ekibi tarafından görüntülendi

ortak giderlerin ödenmesi binada Haberi

ortak giderlerin ödenmesi binada


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre Kat maliklerinin ve kat irtifakı sahiplerinin borçları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.


Kat Maliklerinin ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçları


A) Kat Maliklerinin borçları:


I - Genel kural:


Madde 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.


Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır;bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.


Giderlere ve sigorta, primlerine ait 20 nci madde hükmü saklıdır.


II - Anagayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:


Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı...