27 / 11 / 2024

ortak yerlerin kiralanması konusu

ortak yerlerin kiralanması konusu

Apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi durumu nasıl gerçekleşir? Ortak yerlerin kiraya verilmesi için ne gereklidir? Hangi şartlar geçerlidir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizde yer alıyor..

Giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında binalarda ortak yerlerin tüm masrafları bina sakinlerinden karşılanıyor. Ancak bunun aksine hükümler yönetim planına konulabilir ve yeni hükümler geçerli olabilir.

Binadaki ortak yerlerin tadilatı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Yeni bir ev aldık ancak baya eski. İçinde tadilat yapacağız. Dubleks bir ev, her iki banyosunda da baca çıkışı var ve baca yeri çok fazla yer kapladığı için kırdırmak istiyoruz. Bunun için ne yapmamız lazım?'sorusunu yanıtladı.

Kapıcı kaç saat çalışır?

Apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işlerin yapmak ile mükellef olan kapıcı kaç saat çalışır?

Kapıcının kira karşılığı çalıştırılması mümkün mü?

Apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin bakımı, temizliği gibi işlere karşılık olarak kiracıya ödemenin nasıl yapılacağı iş sözleşmesinde tespit ediliyor. Peki, kapıcının kira karşılığı çalıştırılması mümkün mü?

Kapıcı talimatnamesi örneği!

Kapıcılar apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işlerden sorumlu oluyor. İşte kapıcı talimatnamesi örneği..

Kapıcı birden fazla apartmanda çalışabilir mi?

Kapıcılar, anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması gibi işleri görüyor. Peki, kapıcı birden fazla apartmanda çalışabilir mi?

Kapıcının görevleri 2015!

Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işleri kapıcı yapıyor. İşte kapıcının diğer görevleri 2015..

Kapıcının yıllık izni ne kadar?

Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği gibi görevlerden sorumlu görevliye deniyor. Peki kapıcının yıllık izni nasıl düzenlenir? Kapıcının yıllık izni ne kadar?

Kapıcıdan kira alınır mı?

Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği gibi işleri konut kapıcısı görüyor. Peki, kapıcıya konut verilmesi durumunda kapıcıdan kira alınır mı?

Çatı katında diğer maliklerin hakkı varmı?

Anagayrimenkul üzerinde "ortak alan" olabilmesi için yapıda bağımsız bölümlerin yer alması ve bağımsız bölümlerin faydalanabileceği ortak yerlerin olması gerekiyor. Peki, çatı katında diğer maliklerin hakkı varmı?

Ortak yerlerde onarım nasıl olur?

Apartmanlarda ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebiliyor. Hangi alanların ortak alan kapsamında yer aldığı da, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ortak yerlerde onarım nasıl olur?

Tabiat varlıkları ecrimsil işlemleri Çevre Bakanlığı tarafından yürütülecek!

Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması, ön izin, kullanma izni verilmesi, ecrimisil, tahsis, işletme hakkı verilmesi ve tahliye işlemleri ecrimsil işlemleri çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yürütülecek.

Apartman bahçesinin kullanım hakkı kime aittir?

Anagayrimenkulün yönetimi ile ilgili esasların yer aldığı Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebiliyor. Peki, apartman bahçesinin kullanım hakkı kime aittir?

ortak yerlerin kiralanması konusu Haberi

ortak yerlerin kiralanması konusu

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda da yer alan ortak yerler konusu, Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bağımsız bölümler dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerdir. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre; genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık gibi yerler ortak yerler bölümüne giriyor.



Peki apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi durumu bazı şartlar altında gerçekleşir. Sığınak, kapıcı dairesi, kömürlük” gibi ortak yerlerin kiraya verilmesi “oybirliği” veya beşte dört oy çoğunluğu ile karar alınmasını gerektiriyor.


Kat Mülkiyeti Kanunun 4 ncü maddesine göre; “sığınak, kapıcı dairesi, kömürlük” ortak yer kapsamında kaldığından, eski Kanun dönemindeki tüm yüksek Mahkeme içtihatlarında bu yerlerin kat maliklerinin “oybirliği” ile vereceği bir kararla kiraya verilebileceği...