19 / 05 / 2024

osb kirası kanunu 2014

osb kirası kanunu 2014

Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yapılan negatif ayrımcılık nihayet son buldu. 20 Şubat'ta kabul edilen torba kanun tasarısı ile artık OSB'lerde yapılan bina yatırımları da finansal kiralama (leasing) ile yapılabilecek...

Organize sanayiye standart geliyor! OSB sayısı artacak!

15 Nisan 2000 tarihinde OSB Kanunu'nun ardından OSB sayısı hızla arttı. Sadece o yıl 28 OSB kuruldu. 2000 sonrasında ise 204 OSB kuruldu.

İvedik OSB'den "arsa ortaklığı" modeli

İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin, özellikle yüksek teknolojili ürün üreten firmalardan arsa kirası almak yerine, bu firmalara arsa karşılığı ortak olma temeline dayalı bir model geliştirdiklerini söyledi.

Borçlar Kanunu'ndaki konut kirasıyla ticari kira birbirinden ayrılacak!

ATO Başkanı Baran, "Önümüzdeki iki sene içerisindeki en büyük hedefimiz, en büyük idealimiz Borçlar Kanunu'ndaki konut kirasıyla ticari kirayı birbirinden ayırmak" dedi.

Dükkan kirası nasıl hesaplanır?

Yenilenen kira döneminde kira bedeline yapılacak zam kuralları, Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline hesabında enflasyon oranları kullanılıyor. Peki, dükkan kirası nasıl hesaplanır?

İşyeri kirasını elden almanın cezası 2015!

26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince işyeri kiracılarının ödemelerini banka aracılığı ile yapmaları gerekiyor. Peki, işyeri kirasını elden almanın cezası 2015 nedir?

Ev kirasını elden almak yasak mı?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelir, vergiye tabi tutuluyor. Bu nedenle kira ücretlerinin banka ile ödenmesi gerekiyor. Peki, ev kirasını elden almak yasak mı?

Ev kirası vergisi hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelirler için vergi ödeniyor. Peki, vergi için ödenecek bedel nasıl belirlenir? İşte ev kirası vergisi hesaplama 2015 kuralları...

Ev kirası gelir vergisi hesaplama 2015!

Gelir vergisi kanunu gereğince; evini kiraya veren kimselerin belli bir oranın üzerinde gelir elde etmesi halinde kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. İşte ev kirası gelir vergisi hesaplama 2015...

Ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği!

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, ödenmesi gereken vergi nasıl hesaplanır? İşte ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği..

Ev kirası artış oranı Eylül 2014!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu madde 344 gereğince, meskenlerde yapılacak kira zamları üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Peki, ev kirası artış oranı Eylül 2014 yüzde kaçtır?

İşyeri kirasına ne kadar zam yapılır?

Taşınmaz kiralamalarında, yenilenen kira döneminde kiracıya nasıl zam yapılması gerektiği, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kanuna göre, işyeri kirasına ne kadar zam yapılır? İşte işyeri kira zam hesapları..

Ev kirasına ne kadar zam yapılır?

Kiracı ve ev sahibi yasal haklar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Ev sahibi, kira döneminin yenilenmesi halinde kiraya zam yapabiliyor. Peki, ev kirasına ne kadar zam yapılır?

Ev kirası artışı neye göre yapılır?

Kiracılık ilişkilerinin düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, ev sahibi, kiracısına istediği oranda zam yapamıyor. Peki ev kirası artışı neye göre yapılır? İşte ev kirası artışı hesaplama örneği..

osb kirası kanunu 2014 Haberi

osb kirası kanunu 2014


Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yapılan negatif ayrımcılık nihayet son buldu. 20 Şubat'ta kabul edilen torba kanun tasarısı ile artık OSB'lerde yapılan bina yatırımları da finansal kiralama (leasing) ile yapılabilecek. İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere 'teminat' bulamadığı için yarım kalan yatırımlar tamamlanacak. Maliyet ucuzlayacak, vadeler uzayacak.


Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nda, bu bölgelerdeki taşınmazların alımında ve yapımında finansal kiralama yapılması yasaklanırken; OSB dışındaki yatırımcılara bu olanak tanınıyordu. Böylece planlı sanayileşmenin en önemli unsuru olan OSB'ler bir anlamda cezalandırılırken, yatırımların bölge dışına kaymasına neden oluyordu. OSB'lerin uzun süredir şikayet ettiği bu konu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın önerisi ile torba kanun tasarısına girdi.


20 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun ile artık OSB'lerde alınan taşınmazlar da finansal kiralamaya konu olabilecek. Ancak bunun...