02 / 05 / 2024

osmanlı tapu davaları

osmanlı tapu davaları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınmış olan bir karara göre Osmanlı dönemine ait arazi tapu sahipleri, Osmanlı tapu davası ile haklarını talep edebiliyor. Osmanlı tapu davaları...

Kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?

Tapu iptal davaları, ayni haklara zarar verecek nitelikte olan, usulsüz ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle açılan davalardır. Genelde tescil davası ile açılan bu tür davalardan biri de kardeşler arası tapu iptal davasıdır. Peki kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?

Tapu iptali hangi durumlarda yapılır?

Tapu iptal davaları yapılmaktadır. Tapu iptali hangi durumlarda yapılır? sorusu pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. İşte merak edilenler!

Hangi durumlarda tapu iptal davası açılamaz?

Tapu iptal davaları sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte tapu iptal davasına dair detaylar!

Marmaris’te köylülerin Osmanlı tapuları iptal ediliyor iddiası!

Marmaris’te 70 yıl süren Osmanlı tapu davalarını kazanan köylülerin, mahkeme kararlarının iptal edildiğini kaydeden CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yazılı olarak cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu. 

Muvazaa ve muri̇s muvazaasına dayalı tapu iptali̇ ve tesci̇l davaları!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Stj.Av. Beste Karakoç, "Muvazaa ve muri̇s muvazaasına dayalı tapu iptali̇ ve tesci̇l davaları" konusunu kaleme aldı. İşte Muvazaa ve muri̇s muvazaasına dayalı tapu iptali̇ ve tesci̇l davaları...

Tapu kadastro davalarından feragat edilmeli mi?

Gazeteci Bumin Doğrusöz,Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü davalarından acaba feragat edilmeli mi, edilmemeli mi sorusunun yanıtını madde madde açıkladı...

Tapu ve Kadastro'ya 2016'da 603 adli, 389 idari dava açıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne açılan atama, disiplin ve tazminat davalarından 2015'te 71'i idare aleyhine, 294'ü idare lehine; 2016'da 14'ü idare aleyhine, 132'si idare lehine sonuçlandı" dedi.

Türkiye'nin ilk "Tapu Müzesi" 2018'de açılacak!

Osmanlı'dan bugüne Türklerin "hazine" değerindeki tapu ve kadastro kayıtları ile haritaları, Türkiye ve dünyada ilk olma özelliğini taşıyacak ve 2018'de açılması planlanan "Tapu Kadastro ve Harita Müzesi"nde sergilenecek.

Ürdün Prensi Ali'den tapu arşivi ziyareti!

Ürdün Kralı Abdullah'ın kuzeni Prens Ali, tapu arşivini ziyaret ederek Ürdün'ün Osmanlı dönemine ait tapu kayıtlarını inceledi.

Musul ve Kerkük'ün tapuları, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden çıktı!

Osmanlı döneminde Musul ve Kerkük'te 169 yıl öncesine dayanan 77 bin 63 tapu kaydı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı'nda saklanıyor. Arşivde 1847 öncesi döneme ait Musul'un 87, Kerkük'ün de 96 tapu tahrir defteri bulunuyor.

Kağızman'ın Kötek köyünde tapu sıkıntısı yaşanıyor!

Kars Kağızman'daki 140 haneli Kötek köyünde yaşayan vatandaşlar Osmanlı döneminden kalma tapuları nedeniye sıkıntı çekiyor. Köy muhtarı köylerine tapu ve kadastronun gelmemesinden şikayetçi...

Isparta'nın tapu sorunu meclise taşındı!

Isparta Milletvekili İrfan Bakır, Isparta'da orman kadastro çalışmaları sebebiyle açılan tapu iptal davalarına ilişkin sorunları Meclise taşıdı. Bakır hazırladığı sorularının Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıt verilmesini talep etti.

Tapu tahsis belgesi ortaklığın giderilmesi!

Ortaklığın giderilmesi davaları, bir taşınmazın birden çok paydaşının olması halinde ortaklar tarafından açılabilen dava olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapu tahsis belgesi olan bir yerde ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

osmanlı tapu davaları Haberi

osmanlı tapu davaları

Osmanlı tapu davaları!

Osmanlı döneminden kalma taşınmaz mal tapu sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre bu tapularını dava açarak Cumhuriyet tapusuna çevirebiliyor.


Osmanlı tapulu gayrimenkulleri için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde hakkını alabiliyor. Söz konusu esaslar Medeni Kanunda şu şekilde açıklanıyor.


Medeni Kanun hükümleri:

Olağan zamanaşımı 

Madde 712.- Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez. 


Olağanüstü zamanaşımı 

Madde 713.- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir. 


Aynı koşullar...