23 / 11 / 2024

pergole izni

pergole izni

Pergole, üstü açık veya yarı açık ahşap ya da demir malzemelerden yapılmış gölgeleme elemanları olarak karşımıza çıkıyor. Peki, pergoleler ruhsata tabi midir? İşte karar örneği..

Yapı oturma izni nedir?

Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten ve oturuma hazır hale getirdikten sonra, oturumun yasal olarak başlanabilmesi için öncelikle oturma izninin alınması gerekiyor. Peki, yapı oturma izni nedir? Nasıl alınır?

Tarihi yarımadanın yapılaşma izni Fatih Belediyesi'nde!

Fatih Belediyesi koruma kurullarını devre dışı bırakarak tarihi yarımadayı imara açma planını devreye soktu. Buna göre 2. ve 3. derece tarihi eserlerin olduğu alanları yapılaşmaya açmak için belediye izni yeterli olacak.

Yapı kullanma izni almayan müteahhite ne yapılır?

İnşaatı tamamlanan yapılar için yapı kullanma izni belgesi alma sorumluluğu müteahhitlerde oluyor. Ancak kimi zaman müteahhitler bu belgeyi almıyor veya alamıyor. Peki, yapı kullanma izni almayan müteahhite ne yapılır?

Yapı kullanma izni olmadan elektrik alınır mı?

Yapı kullanma izni, inşaat işlemlerinin bittiği zaman yapıda yasal olarak oturuma başlabilmesi için veriliyor. Peki, yapı kullanma izni olmadan elektrik alınır mı? İşte yargıtay kararı örneği..

Yapı kullanma izni ne kadar sürede alınır?

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlamadan önce nasıl izin alınıyorsa, inşaat çalışmaları da bittikten sonra inşa edilen yapının kullanılabilmesi için de izin alınması gerekiyor. Peki, yapı kullanma izni ne kadar sürede alınır?

Yapı kullanma izni iskan harçları müteahhite mi aittir?

İnşaat çalışmaları biten yapılar için alınması gereken yapı kullanma izni, oturma izni olarak da ifade ediliyor. Yapı kullanma izni için bazı masraflar ödeniyor. Peki, yapı kullanma izni iskan harçları müteahhite mi aittir?

Yapı kullanma izni almak için ne gerekli?

Bir arsa üzerinde ruhsatlı olarak inşa edilen ve inşaat çalışmaları sona eren binada yapı kullanma izni alınmadan, yasal olarak oturuma izin verilmiyor. Peki, binaya yapı kullanma izni almak için ne gerekli?

Kapıcının haftalık izni kaç gün?

Kapıcıların çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saattir. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabilir. Çalışma saatleri, yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları dikkate alınarak düzenlenebilir. Peki, kapıcının haftalık izni kaç gün?

Eş muvafakatnamesi izni nasıl alınır?

Eş muvafakatnamesi olan gayrimenkul üzerinde işlem yapılabilmesi için eşin rızası olması gerekiyor. Peki, eş muvafakatnamesi izni nasıl alınır?

Kooperatif kuruluş izni başvuru dilekçe örneği!

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kurulur. Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekir. Ana sözleşme, Ticaret Bakanlığına verilir. İşte kooperatif kuruluş izni başvuru dilekçe örneği..

Kat çıkma izni nasıl alınır?

Yapı inşaatı için 4 kata kadar izin veriliyorsa buraya 5 katlı bina inşa edilemiyor. Ancak 3 katlı olarak inşa edilen bir bina için kat çıkma izni alınarak buranın 4 katlı olması sağlanabiliyor. Peki, kat çıkma izni nasıl alınır?

Kat çıkma izni nedir?

5 kat izin verilen bir yere 3 veya 4 katlı bir bina da inşa edilebiliyor. Peki, bu şekilde imar hakkından daha az katlı olarak inşa edilen yapılar için kat çıkma izni alınır mı? Kat çıkma izni nedir?

Yapı kullanım izni alan vilların tapu değeri arttı!

Yapı kullanım izni alan 3 bin 119 villanın tapu değeri 578,2 milyon lira oldu. Birim başına düşen fiyat 185 bin lira olarak hesaplandı. Uzmanlar ise villa fiyatlarının 2-3 milyon dolardan başladığını söyledi.

pergole izni Haberi

pergole izni

Pergoleler ruhsata tabi midir?

Pergole, üstü açık veya yarı açık ahşap ya da demir malzemelerden yapılmış gölgeleme elemanları olarak karşımıza çıkıyor.


Teras çatılara yapılan pergolelerin ruhsata tabi olup olmadığı, malikler arasında anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Ancak, alınan Yargıtay Kararlarına göre pergoleler ruhsata tabi tutulmuyor. Karar örneği aşağıda yer alıyor.



RUHSATSIZ OLARAK YAPILAN AÇIK BETON PERGOLE - 

YAPI KAPSAMI -  RUHSATA TABİ OLMAYAN YAPI


(İDDGK. 17.10.2008, 400/1801)


Dava, İzmir, Çeşme, Alaçatı, ... Yalısı Mevkiindeki, ... pafta, ... ada, ... parsel taşınmaz üzerine ruhsatsız olarak yapılan açık beton pergolenin 3194 sayılı Yasanın 32.maddesi uyarınca yıktırılmasına ve aynı Yasanın 42.maddesi uyarınca para cezası verilmesine ilişkin 1.8.2001 günlü, 221 sayılı belediye encümeni kararının iptali istemiyle açılmıştır.


İzmir 1. İdare Mahkemesi 25.4.2002 günlü, E:2001/979, K:2002/385 sayılı kararıyla; dosyanın incelenmesinden, 30.5.2001 günlü tutanakla...