04 / 01 / 2025

Prost İstanbul planı

Prost İstanbul planı

1937 yılında İstanbul'un müstakbel imar planını hazırlayan Prost, İstanbul'un sayfiye yerlerini ve şehirleşecek bölgeleri de belirleyecekmiş. Prost, şehrin imar planını hazırlarken ihtiyaç olan yolları ve meydanları da belirleyecekmiş.

1940'te Prost planına göre Harbiye-Osmanbey arasındaki binalar geri çekilecek!

1940 yılında prost planına göre Harbiye-Osmanbey arasındaki tramvay caddesi, Osmanbey ile Şişli arasındaki genişlik derecesine getirilecekmiş. Bunun için bu cadde üzerindeki binaların geri çekilmesine karar verilmiş.

1957'de imarda Prost planları kullanmış! Prost planı nedir?

1957 yılında yapılmakta olan imar ve istimlak hareketlerinde belediyenin Prost'un planlarından faydalandığı ortaya çıkmış. Peki Prost planı nedir?

İstanbul depremi için 'Büyük İstanbul Planı' hazırlıyoruz!

Depreme karşı hazırlıklara başladıklarını söyleyen İçişleri Bakanı Soylu, "Olası büyük İstanbul depremi için büyük İstanbul planı hazırlıyoruz." dedi.

Kanal İstanbul su kaynaklarına geri dönüşü olmayan zararlar verebilir!

Kanal İstanbul planını değerlendiren Prof. Dr. Doğanay Tolunay, projenin İstanbul’un su kaynaklarına geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini, “İstanbul’un geleceği söz konusu. Bilimin ışığında ilerleyin” dedi...

1942 yılında Belediye imar planının tatbikini ileriye bırakmış!

1942 yılında Mimar Henri Prost'un hazırladığı İstanbul Nazım İmar Planı'nı tatbik edecek olan İstanbul Belediyesi, geniş imar hareketlerini maddi vaziyetten ötürü ileri bir tarihe ertelemiş.

1941 yılında Boğaziçi'nin imar planı hazırlanıyor!

1941 yılında İstanbul Belediyesi'nin, Mimar Prost'a hazırlattığı Boğaziçi'nin nazım planı hazırlanıyormuş. Boğaz'ın Anadolu Yakası'ndaki yolların güzergahlarını ve genişliğini belirleyen Prost, Rumeli sahillerinde de tetkiklerde bulunacakmış.

1940 yılında Prost, Üsküdar ve Kadıköy'ün nazım planını hazırlamış!

1940 yılında Mimar Henri Prost, Üsküdar ve Kadıköy'ün nazım imar planını hazırlamış. Prost'un üç mıntıkaya ayırdığı imar planı Şehir Meclisi tarafından incelendikten sonra tatbik edilecekmiş.

1939 yılında Balıkhane binası başka yere nakledilecek!

1939 yılında Prost'un planı mucibince Eminönü ile Unkapanı arasındaki istimlak sahasında bulunan Balıkhane binası başka yere nakledilecekmiş. Yıkılacak Balıkhane binasının liman mıntıkasına veya Arnavutköy'e nakli düşünülmüş.

1939 yılında İstanbul Limanı Haydarpaşa'da yapılacak!

1939 yılında Prost'un hazırladığı nazım imar planını tasdik eden Bayındırlık Bakanlığı, Prost'un planına göre Yenikapı'da inşa edilmesi planlanan İstanbul Limanı'nın Haydarpaşa ile Harem arasında yapılmasını istemiş.

1939 yılında Beyazıt'da denizi gören bir saha açılacak!

1939 yılında Beyazıt Meydanı, Henri Prost'un tanzim ettiği plana göre yeniden şekil alacakmış. Prost'un planına göre, Beyazıt Meydanı'nda bulunan dükkanlar kaldırılacakmış ve denizi gören bir saha açılacakmış.

1939 yılında Prost'un sözleşmesi uzatılacak!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, İstanbul ve Beyoğlu'nun nazım planını hazırlayan Prost'un mukavelesini uzatacakmış. Prost, Üsküdar'ın nazım planını hazırladıktan sonra Adalar'ın ve Fenerbahçe semti civarının imar planını hazırlayacakmış.

1938 yılında Üsküdar ve Kadıköy'ün imar planı hazırlanacak!

1938 yılında İstanbul'un nazım imar planını hazırlayan Fransız Mimar Prost, Üsküdar ile Kadıköy'ün imar planını hazırlayacakmış. İstanbul Belediyesi iki ilçenin maketlerini hazırlayacak, Prost'da avan projeyi hazırlayacakmış.

1938 yılında İstanbul'da üç yeni cadde açılacak!

1938 yılında Mimar Prost, İstanbul'un nakliyat ihtiyaçlarını giderecek ve turizm için gerekli üç yeni caddenin açılmasına karar vermiş. Açılacak caddelerin başlangıç noktası da tarihi abideler ve önemli mevkiler olacakmış.

Prost İstanbul planı Haberi

Prost İstanbul planı



Şehir neresidir? Sayfiye yerleri nerelerdir?


Şehircilik mütehassısı B. Prost yapacağı planda bununda gösterecek


    İstanbul'un imarını düşünürken asıl şehirle sayfiye yerlerini birbirinden ayırmak fikri etrafında münakaşalar yapılmaktadır. Acaba İstanbul'un sayfiye telakki edilecek semtleri neresidir? Mesela Kadıköy sayfiye midir, şehrin bir kısmı mıdır? Her şeyden evvel bunun tayini lazım gelmektedir. 

    Yapı ve Yollar Kanunu, bilhassa inşaat bakımından, şehiriçi ile sayfiye yerleri hakkında ayrı ayrı ahkam koymuştur. Şehiriçinde ahşap bina inşası yasak edildiği halde sayfiye yerlerinde, bazı kayıtlar altında, ahşap inşaata müsaade etmektedir. Belediye, Yapı ve Yollar Kanunu'nun neşri ve tatbiki üzerine şehrin sayfiye yerlerini kabataslak bir surette ayırmıştı. Fakat...