07 / 05 / 2024

ruhsata tabi olan tamirler

ruhsata tabi olan tamirler

Yapılar üzerinde yapılacak tamirlerden kimisi ruhsata tabi tutulurken, kimisi ruhsata tabi tutulmuyor. Buna göre esaslı tamir nedir? Ruhsata tabi midir? Yanıtı haberimizde...

Kıdem tazminatı nasıl alınır? İstifa etmeden bunlara dikkat edin

İş Kanununa tabi olan çalışanlar, aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işyerinde en az bir yıl boyunca çalışmaları durumunda kıdem tazminatına hak kazanırlar. Hak kazanmakla birlikte kıdem tazminatını da alabilmek için bazı koşulların yerine getirilmiş olması gerekiyor.

Bakanlıktan son dakika "döviz" açıklaması! Yeni ekonomi düzenlemesi nasıl olacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK'nin belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan bağımsız denetime tabi olan şirketlerin bankalardan yeni TL kredi almasını engelleyen kararına ilişkin son dakika açıklaması yaptı.

Devlete memur alımı yapılacak! 657 sayılı memuriyet kanununa tabi olacak işte başvuru tarihi ve şartları

Sermaye Piyasası Kurulu, İstanbul'daki temsilciliğine memur alımı yapacağını duyurdu. 657 sayılı memuriyet kanuna tabi çalışacak olan memurların alım tarihleri ve başvuru için gereken nitelikler de açıklandı. İşte detaylar...

840 bin küçük esnafa vergi istisnasının ayrıntıları belli oldu

Basit usule tabi olan berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, bakkal, terzi, tamirci, taksici, dolmuşçu gibi yaklaşık 840 bin küçük esnafın ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildi.

Kira sertifikası ihracına konu taşınmazlarda yeniden değerleme yapılamayacak!

Sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına tabi olan gayrimenkul ve iktisadi kıymetler için değerleme işlemi gerçekleştirilemeyecek.

Yapı ruhsatı sorgulama 2021!

Mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için yapı ruhsatı alınıyor. Peki yapı ruhsatı nasıl alınır? Yapı ruhsatı nasıl sorgulanır? İşte yapı ruhsatı sorgulama 2021...

Yapı ruhsatı örneği 2021!

Yapı ruhsatlarının, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için alınması gerekiyor. Peki yapı ruhsatı nasıl alınıyor? Hangi yapılar için yapı ruhsatı alınıyor? Yapı ruhsatı ücreti 2021  ne kadar? İşte yapı ruhsatı örneği 2021...

2019'da yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 48,3 geriledi!

Yapı ruhsatlarının, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerden alınması gerekiyor. Yapı ruhsatlarının 2019'dan bir önceki yıla göre, bina sayısı yüzde 48,3, yüzölçümü yüzde 52,4, değeri  yüzde 43,8, daire sayısı yüzde 53,9 azaldı...

10 soruda yapı ruhsatı!

Yapı ruhsatlarının, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için alınması gerekiyor. Peki yapı ruhsatları nasıl, nereden alınır? İşte tüm detaylar...

Tapusu bankaya ait olan ev alınır mı?

Gayrimenkul satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Alınacak dairenin kat mülkiyetine tabi olup olmadığına bakılmalı, bankaya ait olan evi satın alırken dikkat edilmesi gerekiyor. 

Emlak vergisinde OSB muafiyeti nasıl olur?

Emlak vergisine tabi olan gayrimenkuller, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgelerinde muafiyet nasıl olur?

Bursa OSB'de parsel satılıyor!

Bursa İhtisas Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan 2562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa tabi olan bir adet parsel teklif verme usulü ile satışa çıkarıldı.

Şantiye binaları ruhsata tabi midir?

Şantiyede çalışanların ve ziyaretçilerin; barınma, çalışma, yeme içme ve benzeri günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan şantiye binaları ruhsata tabi midir?

ruhsata tabi olan tamirler Haberi

ruhsata tabi olan tamirler

Esaslı tamir nedir?

Esaslı tamirler, binaların statik bünyesine tesir etmeyen tamirler olarak karşımıza çıkıyor. Esaslı tamirlerin yanı sıra yapılar için bir "Adi tamir" lerin yapılması da söz konusu oluyor.


Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında esaslı tamirler ve adi tamirlere ilişkin hükümlere yer veriliyor. Bu yönetmeliğe göre, esaslı tamirler ruhsata tabi olurken, adi tamirler ruhsata tabi olmuyor.


İlgili madde Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 40. maddesi olarak karşımıza çıkıyor.


Esaslı Tamirler

Madde 40 - Binanın planı ve görünüşüne, statik bünyesine tesir etmeyen esaslı tamirler ruhsata tabi olup; bunlar için plan, proje resim ve hesap istenmez.


Adi Tamir

Madde 41 - Derz, iç ve dış sıva, badana, boya, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik, sıhhi tesisat, korkuluk, paratoner, pergole ve benzerinin tamirleri ile bölme duvarı, bahçe duvarı,...