14 / 05 / 2024

ruhsatsız inşaatın cezası

ruhsatsız inşaatın cezası

İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat alınmadan inşaat çalışmalarına başlanan yapılar için cezai yaptırım uygulanıyor. Peki, ruhsatsız inşaat yapmanın cezası nedir?

Ruhsatsız inşaat cezası!

Bir arsa üzerine yapı yapılabilmesi için öncelikle, yapının mimari projesi ile birlikte; bağlı olunan belediyeye gidilerek ruhsat alınması gerekiyor. Peki ruhsatsız inşaatın cezası nedir? İşte yanıtı...

Üsküdar Belediyesi, Medipol Hastanesi'nin plansız kalan inşaatını durdurdu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imar planlarını iptal ettirdiği ve arazisi plansız kalan Medipol Hastanesi'nin inşaatını da Üsküdar Belediyesi durdurdu.

Ünlü AVM'nin inşaatının mahkeme kararına rağmen devam etmesi vatandaşları isyan ettirdi!

11 Aralık 2023 tarihinde Trabzon İdare Mahkemesi tarafından inşaat ruhsatı iptal edilen Trabzon Forum Alışveriş Merkezi ek binasında ruhsatsız çalışmaların devam etmesi tepki çekti. Söz konusu inşaatı belediye de engelleyemedi. Yaşanan duruma vatandaşlar adeta isyan etti.

Gaziantep'te ruhsatsız inşaatlara beton satılmayacak!

Gaziantep Valisi Davut Gül, şehirde ruhsatsız inşaatlara beton satışının yapılmayacağını dile getirdi.

Levent Cami'nin kaba inşaatının yüzde 75'i tamamlandı!

Levent Büyükdere Caddesi'nde yapımı devam eden Levent Cami'de çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Cami'nin kaba inşaatının yüzde 75'i tamamlandı. 

Yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin kaba inşaatının yüzde 85’i tamamlandı!

10 Şubat’ta temeli atılan yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin inşaatı devam ediyor. Genel inşaatının yüzde 25’i, kaba inşaatının ise yüzde 85’i tamamlandığı Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız tarafından açıklandı.

Elazığ'daki binalarda düz inşaat demiri kullanımı yıkımı artırdı mı?

Türkiye Çelik Üreticileri Birliği Derneği Genel Sekreteri Mehmet Veysel Yayan, Elazığ'daki binalarda nervürlü demir yerine düz inşaat demiri kullanıldığını ve bu durumun hasarı arttırdığını söyledi...

Yeni AKM'nin kaba inşaatının yüzde 60'ı tamam!

Beyoğlu Belediye Başkanı Yıldız, "Yeni AKM'nin genel inşaatının yüzde 20'si, kaba inşaatının ise yüzde 60'ı tamamlandı. İnşaat alanında opera salonunun sahnesi ortaya çıkmaya başladı" diye konuştu...

Marmaris’te 30 yıllık otel inşaatının bitirilmesi bekleniyor!

Marmaris’in tek deniz yolu girişi üzerinde bulunan Kızılkum Koyu'ndaki 30 yıllık otel inşaatının bir an önce tamamlanması isteniyor.

Meksika duvarının inşaatına Fransız inşaat devi Lafarge talip!

Fransız inşaat devi LafargeHolcim, duvar için gereken çimentoyu vermeye hazır olduğunu açıklayınca Fransa kamuoyu ayağa kalktı. LafargeHolcim Başkanı Eric Olsen "Biz Amerika'da da bir numaralı çimento üreten firmayız" dedi.

Ondörtüç Pendik'te kaba inşaatın yüzde 60'ı tamamlandı!

İnsay Yapı tarafından Pendik'te inşa edilen Ondörtüç Pendik'te, inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. İnşaat çalışmalarının hızla sürdüğü projede kaba inşaatın yüzde 60'ı tamamlandı.

Karagöz İnşaat herkesi ev sahibi yapacak!

Karagöz İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Karagöz, inşaat sektörünü, bu alandaki çalışmalarını ve geleceğe yönelik planlarını anlattı. Karagöz: ‘Sektörle ilgili hedefim ev sahibi olmak isteyen herkesi ev sahibi yapmak’ dedi.

Tekirdağ Çerkezköy kanalizasyon inşaatının temeli atıldı!

Tekirdağ Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü yatırımlarına devam ediyor. Teski tarafından projelendirilen Çerkezköy kanalizasyon inşaatının temeli Kızılpınar Mahallesinde atıldı.

Şehit Fatih Efiloğlu'nun evinin inşaatını Ordu Belediyesi tamamlayacak!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden operasyonlar sırasında, teröristlerce açılan ateş sonucu ağır yaralanarak kaldırıldığı hastanede şehit düşen uzman çavuş Fatih Efiloğlu'nun Ordu'daki babaevinin inşaatını Ordu Büyükşehir Belediyesi tamamlayacak.

ruhsatsız inşaatın cezası Haberi

ruhsatsız inşaatın cezası

Ruhsatsız inşaat yapmanın cezası!

İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden (....) yapı ruhsatiyesi alınması zorunlu oluyor.


Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlı oluyor. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmuyor.

Ancak; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi olmuyor.


Yapı ruhsatiyesi almak için belediye, valilik (....) bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye...