02 / 05 / 2024

saklı pay hesaplama

saklı pay hesaplama

Mirasbırakanın mirası; saklı pay ve tasarruf edilebilir kısım olarak ikiye ayrılıyor. Saklı pay üzerinde herhangi bir işlem yapılamazken, geriye kalan kısım için tasarruf yapılabiliyor. Peki, miras saklı pay nasıl hesaplanır?

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Arsa payı nedir? Arsa payı nasıl hesaplanır?

Arsa payı hesaplama, genellikle arsa sahipleri ile müteahhitler arasında gerçekleştirilen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda arsa payı hesaplaması, arsaların sahiplerinin başka mal sahipleri ile arasında da gerçekleşebilir.

Arsa hisse payı nedir? Arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!

Arsa hisse payı hesaplama konusu arasa sahipleri ve müteahhitleri ilgilendiren konular arasındadır. Peki arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte merak edilenler!

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Mirasçılar dikkat! Gayrimenkul paylaşımında bu hususlara dikkat edin!

Bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan malları ve borçlarına miras deniyor. Üzerinde gayrimenkuller bulunan bir kişinin vefat etmesi durumunda mirasçılar mal paylaşımının nasıl olacağını merak ediyorlar. Çocuklar ile eşin mirastaki payı ne kadardır? Saklı pay nedir? İşte miras paylaşımı hakkı

Tapu pay payda hesaplama nasıl yapılır?

Genellikle kat karşılığı inşaat yaptırmak isteyen kimseler arsa payı hesaplaması için sağlama yapmak isteyebiliyor. Peki, tapu pay payda hesaplama nasıl yapılır? Arsa payı nasıl hesaplanır?

Kardeşlerin mirastaki hakkı nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kardeşlerin mirastaki saklı payını kaleme aldı.

Çocukların mirastaki saklı payı neye göre belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocukların mirastaki saklı payının nasıl belirlendiğini ve hangi şartlarda mirastan faydalanabileceklerini kaleme aldı. 

Torunların mirasta saklı payı var mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde torunların mirastaki saklı payını yazdı.

Kardeşlerin mirastaki saklı payı nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda babasının hayattayken borçlandığını belirten okuyucu, evine haciz konulmasına karşın evini kardeşine devrettiğini aktardı. Kardeşin evleneceğini ve eve ihtiyacı olduğunu, evden çıkmalarını söylediğini aktaran okuyucu hakkı olup olmadığını sordu.

Kardeşler mirastaki saklı pay hakkı için dava açabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babamdan para karşılığı daire aldım ve tapuda da gözüküyor. Babam vefat ettikten sonra kardeşlerim mahkemeye verdi, mahkeme de onayladı. Böyle bir adalet var mı? Kardeşlerimin böyle bir hakları var mı? Burada hakkım nedir?' sorusunu cevapladı.

Kat karşılığı arsa payı hesaplama 2021!

Kentsel dönüşüm sürecinde olan bir bölgeden ev almak isteyenlerin, arsa paylarını göz ardı etmemesi gerekiyor. Peki kat karşılığı arsa payı nasıl hesaplanıyor? İşte kat karşılığı arsa payı hesaplama 2021...

İmar barışı arsa payı hesaplama 2021!

Tapuda arsa paylarının yasalarda belirtildiği gibi dağıtılması gerekiyor. Arsa tapusu payının hesaplaması ileride yaşanacak sorunları engelliyor. İşte imar barışı arsa payı hesaplama 2021...

saklı pay hesaplama Haberi

saklı pay hesaplama

Miras saklı pay nasıl hesaplanır?

Mirasbırakanın mirası; saklı pay ve tasarruf edilebilir kısım olarak ikiye ayrılıyor. Saklı pay üzerinde herhangi bir işlem yapılamazken, geriye kalan kısım için tasarruf yapılabiliyor.


Saklı pay oranları:

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.


Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının yukarıdaki saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.


Ancak bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebiliyor.


Tasarruf edilebilir kısmın hesabı

1. Borçların indirilmesi

MADDE 507.- Tasarruf...