12 / 05 / 2024

şerefiye nasıl muhasebeleştirilir

şerefiye nasıl muhasebeleştirilir

Şerefiye; aynı yapıda bulunan ancak farklı özelliklere sahip olmaları sebebi ile meydana gelen fiyat farklılığı olarak tanımlanıyor. Peki, evin şerefiyesi nasıl tespit edilir? İşte yanıtı...

Sitelerde yönetim planı nasıl değiştirilir?

Posta yazarı Tamer Heper '20 blok 200 haneli bir sitede oturuyorum. Genel girişine uzaktan kumandalı bir demir kapı takıldı. Kapıyı gören birkaç blok yararlanıyor, uzak bloktakiler çok zorlanıyor. Bu hususun düzeltilmesi için yönetim planı değişikliği talebi nasıl yapılır?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif site yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kooperatiflerde site yönetiminin ne zaman ve nasıl kurulucağına ilişkin bilgiler Kooperatifler Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki, kooperatif yönetimi nasıl değiştirilir? 

Site yönetim şirketi nasıl değiştirilir?

Site yönetimi, tüm sitenin ortak alanlarının bakım, onarım ve tadilat işleri ile ilgileniyor. Site yönetimi bir şirket tarafından gerçekleştirilebilir. Peki, site yönetim şirketi nasıl değiştirilir?

TOKİ Van Merkez Şerefiye Evleri başvuruları nasıl yapılacak?

Toplam 425 adet konutun satışa çıkarıldığı TOKİ Van Merkez Şerefiye projesinde daireler 2+1 ve 3+1 şeklinde tasarlandı. Peki TOKİ Van Merkez Şerefiye Evleri başvuruları nasıl yapılacak?

Elektrik tarifesi nasıl değiştirilir?

Mesken ve işyerlerinin elektrik faturaları mevcut tarifeleri üzerinden kullanım miktarına göre hesaplanıyor. Peki, elektrik tarifesi değiştirilir mi? Elektrik tarifesi nasıl değiştirilir? İşte elektrik tarifesi değişiklikleri..

Şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Tek bit çatı altında yer alan ve aynı tip özelliklere sahip dairelerin fiyatları aynı olmuyor bu değer farkına neden olan hesaba şerefiye deniyor. Peki, şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?

Dairelerin birbirinden farklı olan manzara, cephe, yön, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerden dolayı fiyatlarının farklı olmasına şerefiye deniyor. Peki, şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?

Şerefiyenin vergilendirilmesi nasıl olacak?

Kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan bir vergi türü olarak karşımıza çıkan rant vergisi, şerefiye vergisi olarak da nitelendiriliyor. Peki, şerefiyenin vergilendirilmesi nasıl olacak?

Şerefiye bedeli tespiti nasıl olur?

Toplu konut ve site yapılarında şerefiye farkına rastlanıyor. 1.katta yer alan daire ile 10.katta bulunan daire arasındaki fiyat farkı şerefiye bedeli olarak tanımlanıyor. Peki, şerefiye bedeli tespiti nasıl olur?

Şerefiye bedeli nasıl hesaplanır 2015?

Bodrum katta bulunan bir daire ile binanın en üst katındaki daire değerleri tabii ki aynı değil. Bu anlamda şerefiye ön plana çıkıyor. Peki, şerefiye bedeli nasıl hesaplanır 2015?

İki arsa nasıl birleştirilir?

Tapu kütüğünde birden fazla aynı yada farklı kişilere ait taşınmaz malın birleştirilmesi yani tevhid söz konusu olabiliyor.Peki iki arsa nasıl birleştirilir?İki arsanın birleştirilmesi için gerekenler nelerdir?

Site yönetim planı nasıl değiştirilir?

Yönetim planı yöneticiler tarafından hazırlanan hukuki bir nitelik taşıyan bağlayıcı bir karar planıdır.Peki site yönetim planı değiştirilebilir mi?Site yönetim planı nasıl değiştirilir?

Şerefiye nasıl belirlenir?

Şerefiye , taşınmaz malın aynı olup dairelerin manzara, güneş, açıklık, kat irtifası,cephe gibi özelliklerinden dolayı fiyatlarının farklı olmasına deniyor. Peki, şerefiye nasıl belirlenir?Şerefiye bedeli nasıl tespit ediliyor?

şerefiye nasıl muhasebeleştirilir Haberi

şerefiye nasıl muhasebeleştirilir

Evin şerefiyesi nasıl tespit edilir?

Şerefiye; aynı yapıda bulunan ancak farklı özelliklere sahip olmaları sebebi ile meydana gelen fiyat farklılığı olarak tanımlanıyor. Şerefiyenin hesaplanması için bazı noktalar kıstas olarak alınıyor.


Evin şerefiyesinin tespitinde manzara kıstas olarak alınabiliyor. Örneğin, manzaraya bakan bir daire ile manzaraya bakmayan dairenin bedeli aynı olmuyor. 


Evin şerefiyesi hesaplanması nda baz alınan diğer kriterler şu şekilde sıralanıyor:

- Evin manzarası

- Evin cephesi, 

- Evin yönü,

- Evin kat durumu

- Evin bahçe durumu

- Evin gün ışığı

- Evin açıklığı

- Evin kar irtifası


Şerefiye değerinin hesaplanması Sistem sayim programı ile yapılıyor. Programa gerekli verilerin doğru ve net bir şekilde girilmesi ile şerefiye payı ortaya çıkıyor.


Hesaba katılacak diğer gerekli veriler şu şekilde sıralanıyor:

- Toplu konutta tüm blokları etkileyen değerler kaydı

- Parsellerin kaydı

- Bloklara ait Bilgi Kaydı

- Blokta...