25 / 07 / 2024

şerefiye vergisi yasası

şerefiye vergisi yasası

Rant, bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olup; Yeni İmar Yasası'nda bu gelirin vergilendirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Peki, şerefiye vergisi nedir?

Değerli konut vergisi yasasının serüveni!

Değeri 5 milyon TL'yi geçen konutlar için vergi alınıyor. Değerli konut vergisinde beyanların 20 Mart 2020 tarihine ertelendiği, 1. taksit ödemenin 31 Mart 2020 tarihinde yapılacağı açıklandı. İşte meclisten çıkan değerli konut vergisi yasasının serüveni...

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi cezası 2016!

Veraset ve İntikal Vergisi Yasası gereğince bu vergi miras kalan taşınmaz mallar için mirasçılar tarafından ödeniyor. Vergi için beyan verilmezse ceza kesiliyor. İşte veraset ve intikal vergisi beyannamesi cezası 2016..

GYO'lara tanınan yüzde 20'lik vergi azaltılacak mı?

Gelir Vergisi Yasası'ndaki değişiklikte GYO'lara vergi avantajı yeniden masaya getirildi. Ekonomi yönetimi, GYO'ların % 20'lik kurumlar vergisi avantajının kalkmasını istiyor.

Damga Vergisi ve Mütekabiliyet Yasası yeniden düzenlenecek!

Gayrimenkul sektörünün geliştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacağını söyleyen Vedat Demiröz, “Damga Vergisi ve Mütekabiliyet Yasası gibi konularda yeni düzenlemelerle sektörü daha dinamik hale getireceğiz” dedi.

Yeni Büyükşehir Yasası ile arsa vergisi artacak!

Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte köyde tarlası, bağı, arazisi, kerpiç evi olanlara sürpriz vergiler çıktı. Büyükşehir tarifesinden çıkan vergiler isyan ettirdi.

Ankara Yaşamkent'te emlak vergisi krizi!

Bütünşehir Yasası’yla 2012’de Çankaya Belediyesi’ne, 2014’te de Etimesgut Belediyesi’ne bağlanan Yaşamkent 3250. Cadde’de emlak vergisi krizi yaşanıyor.

Şerefiyenin vergilendirilmesi nasıl olacak?

Kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan bir vergi türü olarak karşımıza çıkan rant vergisi, şerefiye vergisi olarak da nitelendiriliyor. Peki, şerefiyenin vergilendirilmesi nasıl olacak?

Şerefiye vergisi nedir?

Rant, bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olup; Yeni İmar Yasası'nda bu gelirin vergilendirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Peki, şerefiye vergisi nedir?

Emlak vergisi yapılandırma için son 6 gün!

Emlak vergisi borcunu ödemeyen ve faizi biriken mükellefler ise Torba Yasası ile yapılandırma hakkından faydalanabiliyor. Başvuruların 31 Aralık 2014 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Emlak vergisi yapılandırma için son 6 gün...

Çevre temizlik vergisi affı için son 4 gün!

Torba Yasası, Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Borç yapılandırması için başvuruların 1 Aralık 2014 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Çevre temizlik vergisi affı için son 4 gün bulunuyor...

Emlak vergisi affı için son 4 gün!

Torba Yasası ile vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları yapılandırılabiliyor. Emlak vergisi affı için son 4 gün bulunuyor...

Emlak vergisi affı için son 7 gün!

Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasası ile bazı vergi ve alacaklar af kapsamında yapılandırılabiliyor. Yapılandırmaların Kasım ayında yapıldığı Emlak vergisi affı için son 7 gün bulunuyor..

Emlak vergisi affı için son 10 gün!

Emlak vergisi, 6552 sayılı Torba Yasası ile yapılandırılabilecek vergiler arasında yer alıyor. En son 30 Kasım 2014 tarihine kadar belediyeye müracaat edilmesi gereken emlak vergisi affı için son 10 gün bulunuyor..

şerefiye vergisi yasası Haberi

şerefiye vergisi yasası

Şerefiye vergisi nedir?

Rant, bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olup; Yeni İmar Yasası'nda imar değişikliği nedeniyle değeri artan bir gayrimenkul için artan değerin bir kısmı için rant vergisinin ödenmesini öngörüyor.


Henüz çalışmaları devam vergi, şerefiye vergisi olarak da nitelendiriliyor. Rant, 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlıyor.


Gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak olan bu sistemde, imar planı değişikliği ile olabildiği gibi, vatandaş talebi ile de olabiliyor. 


Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınacakken; Bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında belirlenecek oranda şerefiye vergisi ödenecek. 


Değer artışına yol açan...