15 / 05 / 2024

Şerefiye vergisi nedir?

Şerefiye vergisi nedir?

Rant, bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olup; Yeni İmar Yasası'nda bu gelirin vergilendirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Peki, şerefiye vergisi nedir?



Şerefiye vergisi nedir?

Rant, bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olup; Yeni İmar Yasası'nda imar değişikliği nedeniyle değeri artan bir gayrimenkul için artan değerin bir kısmı için rant vergisinin ödenmesini öngörüyor.


Henüz çalışmaları devam vergi, şerefiye vergisi olarak da nitelendiriliyor. Rant, 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlıyor.


Gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak olan bu sistemde, imar planı değişikliği ile olabildiği gibi, vatandaş talebi ile de olabiliyor. 


Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınacakken; Bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında belirlenecek oranda şerefiye vergisi ödenecek. 


Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek. Bu pay, Bakanlık tarafından gerekli alanlarda kullanılacak.


Vergi hakkında yapılan son açıklama:

"Kimseye rant vergisi söz konusu değil, ilave yapılacak inşaatların vergilendirilmesi söz konusu."



İdris Güllüce: Kimseye rant vergisi söz konusu değil!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön