08 / 01 / 2025

Sivas Kalesi kazı

Sivas Kalesi kazı

Sivas Kalesi'nde kazı çalışması başlatıldı. Çalışmaların ilk gününde, Geç Osmanlı dönemine ait saat kulesi temeline ulaşıldı. Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürü Kaya: "Kazıyı biraz daha genişleterek saat kulesinin ölçülerine de ulaşmış olacağız" dedi.

Eğribel Tüneli'nde kazı çalışmaları tamamlandı!

Giresun Valisi Enver Ünlü yaptığı açıklamada Giresun'un, iç bölgelerdeki ilçeleri ve Sivas ile ulaşımının sağlandığı güzergahta yer alan Eğribel Geçidi'nde inşa edilen tünelin kazı çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Çinimaçin Kalesi'ne turistik tesis inşa edilecek!

"Çinimaçin" kalesi olarak bilinen Bayburt Kalesi yeniden inşa edilecek. Kalede, sur onarımı ile arkeolojik kazı yapılacak. Kale etrafına turistik tesis inşa edilecek.

Turgut Cansever'in hayali, Sivas Kalesi Projesi ile gerçekleştirilecek!

Dünyada üç kez "Ağa Han Mimarlık Ödülü"nü alan ve "Bilge Mimar" olarak tanınan merhum Turgut Cansever'in hayali, Sivas Kalesi Projesi ile gerçekleştirilecek.

Ünye Kalesi'nde kazı çalışmaları 2017'de başlıyor!

Ünye’de devam eden çalışmalar ve projelerle ilgili Ankara’da önemli görüşmelere imza atan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, verimli sonuçlarla döndü. Dönüşte ayağının tozuyla basın açıklaması yapan Başkan Çamyar’ın ilk müjdesi Ünye Kalesi ile ilgiliydi.

Gevale Kalesi, Konya turizmine kazandırılacak!

Konya Selçuklu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki kısmında da çalışmalar zirvede devam ediyor.

Sivas Mengücek Kalesi'nin restorasyonu için teleferik kuruldu!

Sivas Divriği'de tarihi eserler ayağa kaldırılıyor. Bu kapsamda restore edilen Mengücek Kalesi için taşların araçla surlara çıkartılmasının zorluğu ve taşıtların geçişi sırasında eserin zarar göreceği endişesiyle bölgeye teleferik sistemi kuruldu.

Sivas Kalesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor!

Kale projesi kapsamında önceki gün Sivas Belediyesi ekipleri ile Müze Müdürlüğüne bağlı yetkililer tarafından kazı çalışması yapıldı. Kazı çalışmalarının tamamlanmasından sonra tarihi Sivas Kalesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilecek.

Nevşehir Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında kilise bulundu!

Nevşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında ortaya çıkarılan yer altı şehrindeki kazı ve temizlik çalışmalarında tarihi kiliseye rastlandı.

Elazığ Harput Kalesi restore edilecek!

Elazığ'da, Urartöneminden kalmular da Harput Kalesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Fırat Üniversitesi eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölüömünce yürtülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restoran çalışmalarının ardından UNESCO D

Sivas Kalesi'nde çalışmalar 2016'da başlayacak!

Sivas Belediyesi, Tarihî Sivas Kalesi’ni Anadolu’nun en görkemli turizm ve film platosuna dönüştürecek. Kamulaştırma çalışmaları % 95 seviyesine gelen Kale’de 2016’nın ilkbaharıyla kazma vurulacak.

Gevele Kalesi'nde kazı çalışmaları sırasında gizli geçit bulundu!

Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan Hititler, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan bin 720 rakımlı Takkeli Dağ'daki Gevele Kalesi'nde, gizli geçit ortaya çıkarıldı.

Bitlis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları 11. kez başladı!

Bitlis Kalesi'nde 2004 yılında başlayan kazı çalışmaları bu yıl da devam ediyor. Kalenin tarihi yapısına zarar vermeden yaklaşık 11 yıldır devam eden kazı çalışmalarında Osmanlı döneminden eserlere rastlanıyor.

Karaman Kalesi'nin restorasyon çalışmaları 2016'da bitecek!

Karaman Kalesi'nin iç kısmının toprak altında kalan bölümlerinin ortaya çıkarılması için başlatılan temizlik ve kazı çalışmaları devam ediyor. Karaman Valisi Murat Koca, kazı alanında çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sivas Kalesi kazı Haberi

Sivas Kalesi kazı

Tarihi Sivas Kalesi'nde başlatılan kazı çalışmalarının ilk gününde "Geç Osmanlı dönemi"ne ait saat kulesi temeline ulaşıldı.


Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen kalenin doğu tarafındaki çay bahçesinin bulunduğu kısımda 3'ü uzman 8 kişilik ekiple kazı çalışması başlatıldı. 


Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürü Atılgan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas Kalesi'nin belli bölümlerinin birinci, ikinci ve üçüncü derece sit alanı olarak tescil edildiğini söyledi.


Kazı çalışması yapılan alanın ikinci derece sit alanı olduğunu ifade eden Kaya, kalede önceden saat kulesi olduğuna dair bilgilere Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce yapılan arşiv taramaları sonucu ulaşıldığını belirtti.


Kaya, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün talebi üzerine kalede kazı çalışması başlatıldığını ifade ederek, kazının müdürlüklerinin denetiminde yürütüldüğünü söyledi.


Kültür ve Turizm Bakanlığından sondaj kazısı yapılması yönünde talepte bulunduklarını dile getiren Kaya, şunları...