27 / 04 / 2024

Sivas Mengücek Kalesi'nin restorasyonu için teleferik kuruldu!

Sivas Mengücek Kalesi'nin restorasyonu için teleferik kuruldu!

Sivas Divriği'de tarihi eserler ayağa kaldırılıyor. Bu kapsamda restore edilen Mengücek Kalesi için taşların araçla surlara çıkartılmasının zorluğu ve taşıtların geçişi sırasında eserin zarar göreceği endişesiyle bölgeye teleferik sistemi kuruldu.



Sivas'ın Divriği ilçe merkezindeki tarihi eserlerin ayağa kaldırılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Mengücek Kalesi restore ediliyor. Restorasyonda kullanılacak taşların araçla surlara çıkartılmasının zorluğu ve taşıtların geçişi sırasında eserin zarar göreceği endişesiyle bölgeye teleferik sistemi kuruldu. 


Yaklaşık 6 dakikada surlardan aşağı indirilen teleferiğin özel vagonuna yerleştirilen taşlar, aynı sürede surlara çıkartılıyor. Kalenin alt bölgesindeki görevlinin telsizle bilgi verdiği surdaki işçi sistemi harekete geçirerek teleferiğin yukarıya çıkmasını sağlıyor. 


Restorasyonda orijinal taşlar kullanılıyor 

Surların içerisinde bulunan Kale Camisinin Anadolu'daki ilk camilerinden olduğunu ve 1180'de yapıldığını anımsatan Kaya, "Divriği'deki Mengüceklere ait ilk eserdir. Hep aklımızda şu vardı, bu restorasyonda nasıl bir işçilik ve kalite olacak. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki burada kullanılan taş, özgün yapıda da kullanılan Divriği'den çıkartılan taştır. Bunu söylediğimizde yapılan çalışmaların niteliğini ortaya koyabiliyoruz. Burada kale içi ve çevre düzenlemesiyle beraber kalemiz, sadece duvarları olan bir kale olmayacak, ilçemiz insanları için bir yaşam merkezi olacak" şeklinde konuştu. 


Önce Vatan


Geri Dön