30 / 04 / 2024

Sözlü kira sözleşmesi ispat yükü

Sözlü kira sözleşmesi ispat yükü

Mesken ve işyeri kiralamalarında, kimi zaman taraflar aralarında sözleşme imzalamıyor. Ancak sözlü kira sözleşmesinin ispatlanması gerekiyor. Peki, sözlü kira sözleşmesi nasıl ispatlanır?

Sözlü kira sözleşmesinin ispatı!

Sözlü kira anlaşmalarında ortaya çıkan problemlerin çözülebilmesi için kiranın ispatlanması gerekiyor. Peki, sözlü kira sözleşmesinin ispatı zorunlu mudur? Sözlü kira sözleşmesinin ispatı nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Sözlü kira akdinde tahliye!

Sözlü kira akdi, bilindiği üzere kiracı ve ev sahibi arasında sözleşme imzalanmadan yapılan kira anlaşmalarına deniyor. Peki sözlü kira akdinde tahliye nasıl yapılıyor? İşte yanıtı...

Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Kira sözleşmeleri genellikle yazılı olmak yapılmakla ile birlikte sözlü olarak da yapılıyor. Peki kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı? Yazılı olmayan kira sözleşmelerinin hükümleri nelerdir?

Sözlü kira sözleşmesi!

Kira sözleşmeleri, yazılı olan ve yazılı olmayan yani sözlü kira sözleşmesi olarak ikiye ayrılıyor. İleride yaşanabilecek bir problemde sözlü kira sözleşmesi ispat yükü söz konusu oluyor...

Emlakçı kira komisyon sözleşmesi 2016!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahipleri daha hızlı kiracı bulmak için emlakçı ile anlaşma sağlayabiliyor. Mal sahibi olan taraf emlakçının yaptıkları anlaşmaya istinaden sözleşme imzalıyor. İşte emlakçı kira komisyon sözleşmesi 2016...

Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesi feshedilir mi?

Kira sözleşme feshi için Borçlar Kanunu kapsamında açıklanan yasal fesih nedenlerinin doğmuş olması gerekiyor. Peki, mal sahibi kendisi oturmak için evindeki kiracıdan çıkmasını isteyebilir mi? Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesi feshedilir mi?

Kira sözleşmesi sonunda tahliye!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflar kira sözleşme dönemi sonunda sözleşmeyi feshedebilir mi? Kira sözleşmesi sonunda tahliye nasıl olur?

Aile konutu kira sözleşmesi feshi!

Aile konutu; evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere deniyor. Peki, aile konutu olarak imzalanan kira sözleşmesi nasıl feshedilir? İşte aile konutu kira sözleşmesi feshi..

Kira sözleşmesi fesih bildirimi nasıl yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile yapılan kira sözleşmesi, kanunda belirtilen fesih nedenlerinin doğması halinde sona eriyor. Peki, kira sözleşmesi fesih bildirimi nasıl yapılır? Fesih bildirimi ne zaman yapılır?

İşyeri kira sözleşmesi süresi!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Peki, işyeri kira sözleşmesi süresi kaç sene olur?

Kira sözleşmesi için ne gerekir?

Kira sözleşmesi tarafların kira anlaşmaları için imzalanıyor. Kira anlaşmasının kağıt üzerinde yapılması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak sözleşmenin imzalanması ispat açısından faydalı oluyor. Peki, kira sözleşmesi için ne gerekir?

Ev için kira sözleşmesi örneği!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. İşte ev için kira sözleşmesi örneği..

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi kira alacağı!

Arsa sahipleri ile müteahhit ile arasında imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereğince zamanında teslim edilmeyen evler için müteahhitin kira ödemesi gerekiyor. İşte kat karşılığı inşaat sözleşmesi kira alacağı ihtarı..

Kira sözleşmesi feshi örneği!

Kiralayan ve kiraya veren arasında kira sözleşmesi imzalanması halinde ancak tarafların haklı gerekçelerinin olması halinde sözleşme fesh edilebiliyor. İşte, kira sözleşmesi feshi örneği!

Kimler kira sözleşmesi yapamaz?

Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmayı belgelendirmek için tarafların kira sözleşmesi yapması gerekiyor. Peki, kimler kira sözleşmesi yapamaz?

Kira sözleşmesi yazılı olmalı mı?

Bir evin kiraya verilmesi durumunda, taraflar arasındaki anlaşmanın resmilik kazanabilmesi için kiracı ve ev sahibi kira sözleşmesi yapıyor. Peki, kira sözleşmesi yazılı olmalı mı?

Kira sözleşmesi tapuya yazılabilir mi?

Ev sahibi ve kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi yazılı ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Peki, kira sözleşmesi tapuya yazılabilir mi?

Sözlü kira sözleşmesi ispat yükü Haberi

Sözlü kira sözleşmesi ispat yükü

Sözlü kira sözleşmesi ispat yükü!

Mesken ve işyeri kiralamalarında, kimi zaman taraflar aralarında sözleşme imzalamıyor. Bu sözleşmenin olmaması, yasal olarak kiracılık ilişkisinin olmadığı anlamına gelmiyor.


Borçlar Kanunu ile kira sözleşmesi herhangi bir şarta bağlanmıyor. Bu nedenle sözlü olarak yapılan sözleşmeler de diğer sözleşmeler ile aynı koşullara sahip oluyor.


Ancak sözlü kira sözleşmesinin ispatlanması gerekiyor. Sözlü kira sözleşmesi ispat yükü nedir? Sözlü kira sözleşmesi nasıl ispatlanır?


T.C.

YARGITAY

HUKUK DAİRESİ 1



Esas No.

2003/8764

Karar No.

2003/9128

Tarihi

17.09.2003



1086-HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU (HUMK)/288/292/293



İSPAT YÜKÜ

KİRA AKDİ

KİRA İLİŞKİSİNİN VARLIĞININ İSPATI

SÖZLÜ KİRA SÖZLEŞMESİ



ÖZET

KİRA SÖZLEŞMELERİ YAZILI VEYA SÖZLÜ YAPILABİLECEĞİ GİBİ ZIMNİ ( ÜSTÜ KAPALI ) OLARAK DA VÜCUDA GETİRİLEBİLİR. YETER Kİ TARAFLAR KİRA SÖZLEŞMESİNİN ESASLI UNSURLARINDA ANLAŞMIŞ OLSUNLAR. NE VAR Kİ KİRA İLİŞKİSİ BİR HUKUKİ FİİL ( VAKIA ) DEĞİL, BİR HAKKIN DOĞUMUNA, DEĞİŞTİRİLMESİNE VEYA ORTADAN...