28 / 07 / 2024

Stratejik ÇED uygulaması

Stratejik ÇED uygulaması

Henüz taslak halinde olan Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği yürürlüğe girdikten sonra hangi alanlarda stratejik ÇED istenecek? Stratejik ÇED nasıl hazırlanacak? İşte 5 soruda stratejik ÇED uygulaması..

Stratejik ÇED nedir?

Stratejik ÇED ile sanayi bölgesi ya da kıyı master planlarının çevreye, doğaya, su kaynaklarına etkisinin araştırılması istenecek. Peki, stratejik ÇED nedir?

Depremden sonra ÇED zorunluluğu kaldırıldı: O ilde 22 proje için 'ÇED gerekli değildir' kararı çıktı! 

Hatay Valiliği’nin 6 Şubat depremlerinden sonra verdiği kararla ilde ÇED süreçlerinin zorunluluğu uygulaması kaldırıldı. Kararın ardından şehirde 22 proje için ÇED gerekli değildir kararı verildi. İşte ayrıntılar...

Danıştay ÇED raporlarının süresiz ilan edilmesi gerektiğine karar verdi!

Çevre Bakanlığı’nın ÇED kararlarını gizleyen uygulaması mahkemenin 4 sene sonra aldığı kararla durduruldu. Danıştay ÇED raporlarının süresiz olarak ilan edilmesi gerektiğine karar verdi.

5 soruda stratejik ÇED uygulaması!

Henüz taslak halinde olan Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği yürürlüğe girdikten sonra hangi alanlarda stratejik ÇED istenecek? Stratejik ÇED nasıl hazırlanacak? İşte 5 soruda stratejik ÇED uygulaması..

Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar!

Stratejik ÇED uygulama esasları, Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği taslağında yer alıyor. Peki, yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra stratejik ÇED nerelerde uygulanacak? Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar hangileridir?

Stratejik ÇED raporu nasıl hazırlanır?

Stratejik çevresel değerlendirme, onaya tabi plan ya da programın onayından önce plan ya da programın olası çevresel etkilerini en aza indirmek için yapılan çevresel değerlendirme çalışmaları oluyor. Peki, Stratejik ÇED raporu nasıl hazırlanır?

Stratejik ÇED nedir?

Stratejik ÇED ile sanayi bölgesi ya da kıyı master planlarının çevreye, doğaya, su kaynaklarına etkisinin araştırılması istenecek. Peki, stratejik ÇED nedir?

Kentlerde stratejik ÇED uygulaması başlayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘stratejik ÇED’ uygulamasıyla çevresel etki değerlendirme sürecini daha kapsamlı hale getirecek. Hazırlanan taslağa göre, yatırımlar için alınan ÇED raporlarının bölgesel anlamda bir üst aşamasına geçilecek.

İşte ÇED muafiyetine kısmi iptal gerekçesi!

Belirli şartları taşımak kaydıyla bazı kamu yatırım projeleri ve bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisleri ÇED uygulamasından muaf tutan düzenlemenin iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı

ÇED'de stratejik hamle!

SÇD ile çevresel değerlendirme en başta yapılacağı için ÇED uygulamalarının da rahatlayacağını ifade eden Bakan Güllüce; “nerelere yatırım yapılacağı çok önceden belli olacak, yatırımcı da tedbirini önceden alarak ÇED sürecine girecek” dedi.

ÇED'e alternatif sistem geliyor!

Bakanlık, Amerika ve Avrupa'da yeni uygulanmaya başlanan Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) sistemine geçiyor. SÇD ile çevresel değerlendirme en başta yapılacağı için ÇED uygulamaları da rahatlayacak.

Çevre Bakanlığı'nın e-ÇED uygulamasına birincilik ödülü!

Mustafa Satılmış: “ÇED Süreci elektronik sistemle (e - ÇED) yürütülmektedir. Evrak akışı elektronik ortamda gerçekleştirilip evrak havaleleri ve postada yaşanan zaman kayıpları da ortadan kaldırılmıştır” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası'ndan Soma Kolin Termik Santrali'nin ÇED raporuna itiraz!

Çevre Mühendisleri odası, 6 bin zeytin ağacının kesildiği termik santral projesinin ÇED raporuna dair açıklama yaptı. Raporda, ÇED raporunun hiçbir yerinde zeytin ağaçlarının kesileceğinden bahsedilmediği için uygulamasının yapılamayacağı vurgulandı...

E-ÇED uygulaması dünyada ilk olma özelliğini taşıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının devreye sokmuş olduğu E-ÇED uygulaması dünyada ilk olma özelliğini taşıyor. Bu uygulama ile süreç içerisinde yaşanan zaman kaybı ve kaynak israfına son verildi...

Stratejik ÇED uygulaması Haberi

Stratejik ÇED uygulaması

Henüz taslak halinde olan Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği, çevrenin yüksek düzeyde korunmasını sağlamak ve sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda, çevre üzerinde olası önemli olumsuz etkilere sahip plan ve programların hazırlanması ve onayı sürecinde çevresel unsurların entegre edilmesi için bir Stratejik Çevresel Değerlendirme yapılmasını amaçlıyor.


Peki, yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra hangi alanlarda stratejik ÇED istenecek? Stratejik ÇED nasıl hazırlanacak? İşte stratejik ÇED soru ve cevapları;


1. Stratejik ÇED nedir?  

Onaya tabi plan ya da programın onayından önce planlama veya programlama sürecinin başlangıcından itibaren, çevresel değerlerin plan veya programa entegre edilmesini sağlamak, plan ya da programın olası çevresel etkilerini en aza indirmek ve karar vericilere yardımcı olmak üzere katılımcı bir yaklaşımla sürdürülen ve yazılı bir raporu da içeren çevresel değerlendirme çalışmaları oluyor.


2. Stratejik Çevresel...