15 / 05 / 2024

su stresi nedir

su stresi nedir

Türkiye İklim Değişikliği Bildirimine göre, 2030 yılı itibarıyla, İç Anadolu ve batı bölgelerde yüzde 40, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da ise yüzde 20-40 arasında değişen su stresi yaşanacak.

Hükümetin kentsel dönüşüm planı hazır! Depreme karşı dirençli şehirler için düğmeye basıldı!

Depreme karşı dirençli şehirler için düğmeye basıldı. Dirençli Şehirler ismi verilen yeni strateji kapsamında depremin dışında küresel iklim değişikliğiyle giderek artan su stresi, sel, tarımsal kuraklık gibi afet ve etkilere karşı da kırılganlık azaltılmış olacak.

Dask nedir, ne işe yarar? Dask zorunlu mu?

Konutların tapu devir işlemleri sırasında elektrik, su, doğalgaz gibi yeni aboneliklerinde gündeme gelen DASK'ın ne olduğu merak ediliyor. Dask nedir, ne işe yarar? Dask zorunlu mu? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılıyor. İşte tüm detaylar..

DASK nedir? Zorunlu mu, kimler yaptırır?

DASK olmadan tapu dairelerinde gayrimenkullerin alım satım işlemleri yapılamıyor. Aynı zamanda doğalgaz, elektrik ve su açma kapama işlemleri de yapılamıyor. Peki DASK nedir? Ne zaman yapılır? İşte yanıtı…

Yol yalısı nedir?

Yalı, düz ve açık su kıyısı yapılmış büyük ve görkemli evler oluyor. Peki, yol yalısı nedir?

Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar doğal sit alanları oluyor. Peki, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Stratejik ÇED nedir?

Stratejik ÇED ile sanayi bölgesi ya da kıyı master planlarının çevreye, doğaya, su kaynaklarına etkisinin araştırılması istenecek. Peki, stratejik ÇED nedir?

Su yolu nedir?

Torba Yasa ile Marmara Denizi ile Karadeniz arasında yapımı planlanan Kanal İstanbul Projesi için İmar Kanunu’na “su yolu” tanımı eklendi. Peki, su yolu nedir?

Mantolama kredisi nedir?

Dış Cephe Yalıtımı, Dış Cephe Mantolama, Çatı Yalıtımı, Su Yalıtımı, Ses Yalıtımı, Yangın Yalıtımı, Isıcam gibi harcamalar için bankalar kredi veriyor. Peki, mantolama kredisi nedir? Kredinin koşulları nelerdir?

Vergi ödememenin cezası nedir?

Vergi ziyaı suçu, mükellef veya sorumlu tarafından 341 inci maddede yazılı hallerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, vergi ödememenin cezası nedir? Vergi borcu ödenmezse ne olur?

İlyas Şeker: İSU kenti susuz bırakmadı!

AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker susuzluk ile ilgili konuştu. Şeker; "Türkiye ise kişi başına kullanılabilir su miktarına göre, su stresi çeken ve su fakiri olan bir ülkedir. Kocaeli'de yapılan çalışmalarla İSU kenti susuz bırakmamıştır" dedi

Havza sınırı nedir?

17 Ekim 2012 tarihinde 28444 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Su Havzalarının Korunması ve Yönetim Planlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik gereğince, havza sınırı nedir? Havza nasıl belirlenir?

İSKİ orta mesafeli koruma alanı nedir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde ve haricinde bulunan ve İstanbul’a su temin edilen ve edilecek olan su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesi ile ilgili esaslar yönetmelik ile belirleniyor. Peki, İSKİ orta mesafeli koruma alanı nedir?

İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

İmar kirliliği; yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar olarak ifade ediliyor. Peki, imar kirliliğine neden olma suçu nedir? İmar kirliliğine neden olma cezası nedir?

su stresi nedir Haberi

su stresi nedir


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 2013 yılında beşincisi hazırlanan 288 sayfalık Türkiye İklim Değişikliği Bildiriminde kuraklığa dikkat çekilerek, şu tespitlere yer verildi: “Türkiye’de su kaynaklarında bölgesel farklılıkların yaşanacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda yağış, sıcaklık, buharlaşma ve yüzey akışı değerleri Türkiye’deki 25 havza ölçeğinde değerlendirildiğinde bazı havzalardaki yüzey akış değerlerinde daralmaların, bazı havzalarda da yıl içinde düzenli olarak gözlemlenen yüzey akış değerlerinin çok daha kısa sürelerde ve düzensiz bir rejim biçiminde görüleceği öngörülmektedir.


KIŞ YAĞIŞLARI DÜŞECEK

Türkiye’de 2030 itibarıyla, İç ve Batı bölgelerinde yüzde 40’ı aşan oranda su stresi yaşanacağı öngörülmektedir. Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde ise bu oran yüzde 20-40 arasında. Türkiye’de sıcaklıklarda artış olacağı, bölgelere göre bu artışın 1.3 ile 7.3 derece arasında gerçekleşeceği, iç ve doğu kesimlerinde ise daha büyük artışlar yaşanacağı...