15 / 11 / 2024

İlyas Şeker: İSU kenti susuz bırakmadı!

İlyas Şeker: İSU kenti susuz bırakmadı!

AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker susuzluk ile ilgili konuştu. Şeker; "Türkiye ise kişi başına kullanılabilir su miktarına göre, su stresi çeken ve su fakiri olan bir ülkedir. Kocaeli'de yapılan çalışmalarla İSU kenti susuz bırakmamıştır" dedi





Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker küresel ısınma ve su kaynakları ile ilgili TBMM kürsüsünden konuştu. 

Şeker konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Küresel ısınma sonucu yetersiz su kaynakları ve gri su kullanımının teşviki hakkında söz almış bulunmaktayım. Küresel ısınma, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meydana gelen iklim değişiklikleri ve kuraklıklarla etkisini göstermektedir. Günümüz dünyasında temiz su kaynaklarındaki azalma kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. 


YALOVA'YA 1 MİLYON METREKÜP 

Yuvacık Barajı'nın yetersiz olması nedeniyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU Genel Müdürlüğü, ihtiyaç hâlinde Sapanca Gölünden Yuvacık Barajına, Yuvacık Barajı'ndan da Sapanca Gölü'ne su aktarılması için Sapanca Gölü ile Yuvacık Barajı Arası İsale Hattı ve Terfi Sistemi Projesi'ni ve yine Kandıra ilçemizde 50 milyon metreküp kapasiteli Namazgah Barajı'nı yaparak şehrin gelecekteki su ihtiyaçlarını da karşılamış ve kenti susuz bırakmamıştır. 

Ayrıca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yalova'nın su ihtiyacı için Yalova Gökçedere Barajı'ndaki su kullanma hakkını Yalova'ya devredip ayrıca 2014 yılında da 1 milyon metreküp suyu Yalova'ya aktarmıştır. 



2013, 2014 yıllarında Yuvacık Barajı'nın kuruması sonucu kentin su ihtiyacı Sapanca Gölü-Yuvacık Barajı arası terfi sistemi, isale hattıyla Sapanca Gölü'nden Yuvacık Barajı'na aktarılarak sağlanmıştır. 

Sapanca Gölü'nden çekilen su seviyesinin 29,27 metrelere düşmesiyle, özellikle son günlerde yağan yağmurlarla birlikte ve Yuvacık Barajı'ndan Sapanca Gölü'ne aktarılan suyla birlikte seviye 31,17'lere yükselmiştir. Yağan kar ve yağışlarla, inşallah, Sapanca Gölü arzu edilen 32,18 metre seviyesine en kısa zamanda ulaşacaktır. 


Su fakiri bir ülke olarak, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, atık suları tekrar kullanarak, arıtarak kullanmak zorundayız. T emiz suyu israf etmemeliyiz. İçme suyu üzerindeki tüketim baskısını azaltarak atık su geri kazanım projeleri tatlı su kullanım stratejisinin önemli bir parçasını teşkil etmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin İSU Genel Müdürlüğünün atık su arıtma tesislerinde başarıyla uygulamaya koyduğu ve geri kazanım suyu, 'gri su' adını verdiği projeyle arıtılmış atık sular park, bahçe sulamalarında ve sanayi tesislerinde yeniden kullanılabilir hâle gelmiştir. 


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü'nün altyapıya yaptığı yatırımlarla su kayıp, kaçak oranlarını yüzde 70'lerden yüzde 30'ların altına indirmiştir. Bu başarılı çalışmalar sonucunda, TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından her yıl TBMM'de organize edilen e-Türkiye Projesi yarışmalarında geçen yıl mobil arıza takip sistemiyle birinciliği almıştır, bu yıl da finale kalarak yarın inşallah ikinci bir projeyle birincilik için yarışacaklar, bu projenin ismi "İçme Suyu, Kanalizasyon ve Altyapı Bilgi Sistemi Projesi'dir. 


Kocaeli Manşet


Geri Dön