21 / 12 / 2024

Su Yapıları

Su Yapıları

İnsanoğlu su ihtiyacını karşılamak için binlerce yıl öncesinden bugüne su kaynaklarını artırmak amacıyla türlü yapılar inşa etti. Bu da, su çevresinde zamanla birçok medeniyet oluşmasını sağladı.

Su yapıları denetim komisyonu!

Su yapıları denetim komisyonu (SYDK) DSİ Genel Müdürü tarafından merkez teşkilatında görev yapan teknik personel arasından görevlendirilen bir başkan, altı asıl ve altı yedek üyeden oluşuyor...

Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği!

Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği 13 Mayıs 2011 Cuma günü 27933 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik kapsamında, yapılacak her türlü su yapılarının inşası ile ilgili esaslar belirleniyor...

Dünya Bankası o miktarı açıkladı! İşte Türkiye’deki yapıların güvenli hale gelmesi için gerekli para!

Deprem felaketinden sonra Türkiye’de yapıların durumu bir numaralı gündem maddesi oldu. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde yüzbinlerce binanın depreme dayanıklı hale getirilmesi gerçeği yeniden su yüzüne çıktı. Peki ülke genelinde binaları güvenli hale getirmek için toplam ne kadar para gerek

İSKİ su borçlarını yapılandırıyor!

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni çıkan kanun kapsamında vatandaşların su borçlarını yeniden yapılandırmaya başladı.

Ankara’da suçluların barındığı metruk yapılar yıkıldı!

İçişleri Bakanlığı tarafından verilen talimat ile Ankara'da suç ve suçlulara barınma alanı sağlayan metruk yapıların yıkılması için harekete geçirildi. 

Datça'da kaçak yapılar sele neden oldu!

Muğla'nın Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Palamutbükü mevkisinde 1 hafta önce oluşan ev ve iş yerlerinde su baskınları sorunun kaçak yapılar olduğunu belirtti.

Bodrum'daki kaçak yapılar için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu! 

Muğla Bodrum'da imara aykırı ve kaçak yapıldığı iddia edilen yapılarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Söz konusu yapılar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. 

Düzce'de yapıları yıkılan 47 kişiye acil yardım ödemesi yapıldı!

Düzce'de meydana gelen su baskını ve toprak kayması nedeniyle yapıları yıkılan ve ağır hasar gören 47 kişiye acil yardım ödemesi yapıldı. 

İmar barışı yapıların yüzde 40’ını krediye uygun hale getirecek!

İmar barışı kanunu ile yaklaşık 13 milyon gayrimenkulün imar affından yararlanması bekleniyor.  Tapu kurucusu ve CEO'su Emre Erşahin, bu yapıların da yüzde 40'ının krediye uygun hale geleceğini söyledi.

Depreme dayanıklı güvenli yapılar için doğru su yalıtımı şart!

Baumit Ürün Müdürü Hasan Yeter, “Su hayatımız için bir vazgeçilmez olsa da kontrol edilemediği durumlarda yapılarımız için tehlikeli ve ölümcül olabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Su yapıları denetim hizmetleri yönetmeliği 2015!

Su yapıları denetim hizmetleri yönetmeliği 12 Mayıs 2015 tarihinde 29353 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, DSİ’nin, yatırımcının, proje müellifinin, yüklenicinin, yetkili denetim firmasının görev ve sorumluluklarını düzenliyor...

ASAT’tan su borçlarına yapılandırma fırsatı!

ASAT Genel Müdürlüğü, abonelerine büyük kolaylık sağlıyor. ASAT Genel Müdürlüğü, 6552 Sayılı Kanun gereği su borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen vatandaşların 1 Aralık 2014 tarihine kadar müracaat edebileceğini duyurdu.

40 binin üzerinde su yapı kalıntısı bulunuyor!

İnsanoğlu su ihtiyacını karşılamak için binlerce yıl öncesinden bugüne su kaynaklarını artırmak amacıyla türlü yapılar inşa etti. Bu da, su çevresinde zamanla birçok medeniyet oluşmasını sağladı.

Tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar nasıl olmalı?

Tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar; Kümes, ahır, ağıl, arıhane, kömürlük, odunluk, samanlık, ticari amaçlı olmayan kiler ve yem deposu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar nasıl olmalı?

Muhtarlık izni ile yapılabilecek yapılar!

Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarında yapı yapılabilmesi için ilgili köy ihtiyar heyetince verilen yazılı izin olarak tanımlanıyor. Peki, muhtarlık izni ile yapılabilecek yapılar nelerdir? İşte yanıtı...

Su Yapıları Haberi

Su Yapıları

Su, en başta gelen ihtiyacımız. Bu yüzden şehirler su kaynakları yakınına kurulurken, su ihtiyacının giderilmesi için de türlü yapılar inşa edilmiş. Suyun serüveni içinde çok farklı su yapıları yer almış. Bunlar arasında aşağıda verilen bazı örnekler sayılabilir: Suyun alınması (derleme yapısı, kuyu), suyun iletilmesi (açık kanal, galeri, büz) biriktirilmesi (hazne, sarnıç, bent), yükseltilmesi (su çarkları), basınç kırılması ve dengelenmesi (maslak ve su terazileri), su dağıtılması (büz), uzaklaştırılması (galeri), akarsu ve liman koruma ve iyileştirme yapıları (sedde, iskele), yer kazanma yapıları (suyun üzerini kapayan yapılar), akarsu çevirme yapıları, sanat yapıları (ters sifon, su köprüsü, menfez).


Anadolu’da yukarıda belirtilen her çeşit yapıya yüzlerce örnek var. Bu örneklerin Batı ve Güney Anadolu’ya daha sıklıkla yayıldığı söylenebilir. Orta Anadolu’da M.Ö. ikinci binyıldan Hitit döneminden...