30 / 04 / 2024

Su yapıları denetim komisyonu!

Su yapıları denetim komisyonu!

Su yapıları denetim komisyonu (SYDK) DSİ Genel Müdürü tarafından merkez teşkilatında görev yapan teknik personel arasından görevlendirilen bir başkan, altı asıl ve altı yedek üyeden oluşuyor...



Su yapıları denetim komisyonu!

Su yapıları denetim komisyonunun (SYDK) oluşumu ve su yapıları denetim komisyonu çalışma usul ve esasları ile ilgili hükümler Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. Yönetmeliğe göre, SYDK’nın teklifi ve DSİ Genel Müdürünün onayı ile alt komisyonlar oluşturuyor.


Su yapıları denetim komisyonunun (SYDK) oluşumu

MADDE 16 – (1) SYDK, DSİ Genel Müdürü tarafından merkez teşkilatında görev yapan teknik personel arasından görevlendirilen bir başkan, altı asıl ve altı yedek üyeden oluşur. Merkez ve taşra teşkilatında ihtiyaç duyulması halinde SYDK’nın teklifi ve DSİ Genel Müdürünün onayı ile alt komisyonlar oluşturulur.


             (2) Koordinasyon ve büro işlemlerinin yürütülmesi amacıyla sekretarya birimi teşkil edilir.


             (3) Komisyon başkanının yokluğunda, görevlendirme Olur’undaki sıraya göre asıl üyeler başkana vekalet eder. Resmi yazışmalar SYDK başkanı veya vekili tarafından, Genel Müdür adına SYDK başkanı unvanı ile imzalanır.


             (4) SYDK üyeliği yapanlar, bu üyelikleri sona erdikten sonraki iki yıl içinde herhangi bir SYDF’nin ortağı olamazlar.


Su yapıları denetim komisyonu çalışma usul ve esasları

MADDE 17 – (1) SYDK, başkanın yazılı veya sözlü daveti üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda toplantıya ilgili yedek üye katılır. Komisyon kararları çoğunlukla alınır. Karar alınabilmesi için  en az üç üyenin aynı yöndeki oyu aranır. Çekimser oy kullanılamaz. Oyların eşit olması durumunda, Komisyon Başkanının bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır.


             (2) Başvuru işlemleri, su yapıları yetkili denetim firması izin belgesi, kilit personel sertifikası ve denetçi mühendis sertifikası verilmesi, resmi yazışma, eğitim organizasyonu, arşivleme, denetim faaliyetlerinin izlenmesi, istatistikî değerlendirme ve benzeri iş ve işlemler, teşkil edilen sekretarya biriminin koordinasyonu ile yürütülür.


             (3) Su yapılarının inşaatı aşamasında görev alan SYDF’nin faaliyetlerini haberli veya habersiz denetler veya denetlettirir.


             (4) İhtilaflı konuları ve şikâyetleri mahallinde inceler veya incelettirir, bunun için gerektiğinde görevlendirmeler yapabilir.


             (5) Gerekli gördüğü hallerde denetim elemanları için bedeli karşılığında meslek içi eğitim ve faaliyet programları tertip eder. Bu eğitimlerin düzenlenmesi amacıyla gerektiğinde, kamu veya özel sektör kuruluşları, vakıf, oda ve dernekler ile işbirliği yapar.


             (6) Mevzuata göre denetim görevini yerine getirmeyen SYDF’yi süre belirterek yazılı olarak uyarır. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen SYDF’nin izin belgesi SYDK’nın teklifi ve DSİ Genel Müdürünün onayı ile iptal edilir. İptal gerekçesi SYDF’ye yazılı olarak bildirilir.


             (7) SYDF’nin teknik ve personel yeterliliğini değerlendirerek su yapıları yetkili denetim firması izin belgesi verir.


             (8) Denetçi mühendis sertifikası almak için gelen başvuru belgelerini inceler, uygun bulması halinde EK-14’e uygun denetçi mühendis sertifikası verir. Denetçi mühendis, DSİ’nin internet adresinde ilan edilir. Belgeleri uygun bulunmayanlar için SYDF’ye yazılı bildirimde bulunur.


             (9) Kilit personel sertifikası almak için gelen başvuru belgelerini inceler, uygun bulması halinde EK-15’e uygun kilit personel sertifikası verir. Kilit personel, DSİ’nin  internet adresinde ilan edilir. Belgeleri uygun bulunmayanlara yazılı bildirimde bulunur.


             (10) Bu Yönetmelik hükümlerine uymayan kilit personel ve denetçi mühendislerin, sertifikalarını iptal eder.


             (11) SYDK’nın taslak su yapısı denetimi hizmet sözleşmesini yönetmelik hükümlerine göre inceleme ve revizyon isteme hakkı saklıdır.


             (12) SYDF’nin ihtarına rağmen onaylı projesine ve mevzuata aykırı iş yapılması durumunda; bu durumun düzeltilmesi için yatırımcıya SYDF tarafından yazılı olarak en fazla otuz gün süre verilir. Bu süre sonunda, uygunsuzlukların giderilmemesi halinde SYDF durumu SYDK’ya bildirir, SYDK konuyu inceler ve gerektiği takdirde inşaat faaliyetini durdurur.


             (13) Yatırımcı ile SYDF’den iş ile ilgili her türlü bilgi, belge ve doküman isteyebilir.


             (14) SYDF’nin faaliyetlerinin herhangi bir şekilde sona ermesi halinde yeni SYDF’nin işe başlamasına kadar işi durdurur.


             (15) Kabul işlemlerinde komisyon oluşturur, ilgili kurumlarla yazışmalar yapar.


             (16) Yukarıda belirtilen iş ve işlemlerden, alt komisyonlara yaptırılacak hususları belirler.


Geri Dön