16 / 05 / 2024

Sultanahmet Cami minaresine ne oldu

Sultanahmet Cami minaresine ne oldu

İstanbul’da 1616’da yaptırılan 6 minareli Sultanahmet Camisi’ni, Vakıflar Genel Müdürlüğü, kayma nedeniyle can güvenliğini tehdit eden bir minareyi restorasyona aldı. Minareyi güçlendirme için rapor hazırlanacak, külah ve petekler yerine takılacak.

Sultanahmet Camii'nde minare restorasyonu tamamlandı!

400 yıllık tarihi Sultanahmet Camii'nin minare restorasyonu tamamlandı. Minaresindeki ağırlıkları 400 ila 700 kilogram arasında değişen 532 taş sökülerek laboratuvar çalışmaları sonucunda yeniden örüldü. Sökülerek yeniden örülen cami havadan görüntülendi.

Sultanahmet Camii restorasyonunda sona gelindi!

Yabancı turistlerin “Mavi Cami/Blue Mosque” olarak adlandırdığı Sultanahmet Camii’nin, minaresindeki kayma sebebi ile 400 yıl sonra yapılan restorasyon çalışmasında son aşamaya gelindi. Restorasyonun önümüzdeki aylarda bitmesi hedefleniyor.

Sultanahmet Camisi'nin minaresi restore ediliyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 399 yıllık Sultanahmet Camisi'ni tabanından minaresine kadar kontrolden geçirdi. Ertem, "Minarenin bu haliyle can güvenliği açısından tehlike oluşturduğu tespit edildi." dedi.

1981 yılında Sultanahmet ile sahil arası kamulaştırılacakmış!

1981 yılında İstanbul'da Sultanahmet Cami ile sahil surları arasındaki alan, Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılacakmış. Kamulaştırılarak turizme açılan saha da İstanbul'un en büyük turistik alışveriş merkezi kurulacakmış.

Sultanahmet Camisi’nde restorasyon başladı!

İstanbul’da bulunan tarihi Sultanahmet Cami minaresi restorasyona alındı. Caminin batı köşesindeki minaresinde birinci ve ikinci şerefesi arasında kalan taşlarda açılma ve kayma bulunması üzerine restore edilmesine karar verildi.

Depo olarak kullanılan Ayasofya Hamamı 1941 yılında halka açılacakmış!

İstanbul'da Ayasofya Cami ile Sultanahmet Cami arasında yer alan Ayasofya Hamamı, belediye ait depo olarak kullanılmaktaymış. 1941 yılında Ayasofya Hamamı restore edilerek tekrardan halka açılacakmış.

1934 yılında Ayasofya tamir edilecekmiş!

1934 yılında Ayasofya Cami'nde büyük bir restore çalışması yapılacakmış. Ayasofya Cami'ni restore bittikten sonra müzeye çevirme düşüncesi varmış. Ayrıca Sultanahmet Cami'ni umumi kütüphane yapmayı düşünmüşler.

1934 yılında Sultanahmet'de yer alan Üçler Cami'nin arsası 2 bin 691 liraya satılıkmış!

1934 yılında Sultanahmet Meydanı'nda Üçler cami isminde bir cami varmış. Bu cami yıkılarak arsası 2 bin 691 lliraya satılacakmış. Eyüp'te yer alan 417 metrekarelik bir arsa ise 222 liradan satılıkmış.

1932 yılında Sultanahmet ve Ayasofya arasına park yapılacakmış!

29 Mart 1932 tarihli Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre Ayasofya ve Sultanahmet Cami arasında ki meydana ağaç dikilecekmiş, daha sonra alınan karar ile buraya park yapılması kararı alınmış.

Sultanahmet, hipodromun üzerine kurulmuş!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tarihî Sultanahmet Camii için yaptırdığı yer altı haritalamasıyla caminin 30 metre kadar altına inildi. Çalışma sonunda cami altında Latin istilasıyla yıkılan hipodrom ile Daphne Sarayı'nın kalıntılarına rastlandı

FMCG, Sultanahmet'te tekke objeleri müzesi açılacak!

Ortadoğu'ya hızlı tüketim ürünleri dağıtan FMCG Dış Ticaret'in sahibi Bilal Sütçü, Sultanahmet'te dünyanın ilk tekke objeleri müzesini açmaya hazırlanıyor

Çamlıca cami projesi fiyatları artıracak!

Üsküdar Çamlıca Tepesi'ne yapılması planlanan dev cami ve arkasından gelecek teleferik projesi bölgede gayrimenkul sektörünü hareketlendirecek

Sultanahmet, Kapalıçarşı ve Bahçeköy'deki çalışmalar bezdirdi!

Kentin üç bölgesinde de yol çalışması çileye dönüştü. Sultanahmet, Nuruosmaniye ve Bahçeköy’de ortalık toz duman... Gürültü patırtı, toz duman ve çamur çekilecek gibi değil, trafik deseniz sizlere ömür!

Sultanahmet Cami minaresine ne oldu Haberi

Sultanahmet Cami minaresine ne oldu

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Türkiye'nin 6 minareli tek tarihi camisi olan ve I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya 1616 yılında yaptırılan Sultanahmet Camisi'nin, baştan aşağı incelendiğini söyledi. Caminin öncelikle zeminin röntgeninin çekildiğini belirten Ertem, caminin yapımının üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen zeminde ciddi sorun olmadığının belirlendiğini anlattı. Çalışmalar kapsamında minarelerin statiğinin kontrol edildiğini dile getiren Ertem, ön çalışmalarda caminin 6 minaresinden birinin kaymakta olduğunun görüldüğünü aktardı. Ertem, "Minarenin bu haliyle can güvenliği açısından tehlike oluşturduğu tespit edildi. Zaman zaman minareden taşlar düştüğü gözlendi ve duruma acil olarak müdahale edildi" diye konuştu. Vakıflar Genel Müdürü Ertem, ilgili koruma kurulu onayıyla minarenin külah ve peteklerinin söküldüğünü dile getirerek, şu bilgileri verdi: "İncelemede minarenin çok kötü durumda olduğu görüldü. Şu...