04 / 05 / 2024

tamer heper 5 aralık

tamer heper 5 aralık

Posta gazetesi Hukuk köşesi yazarı Tamer Heper bugün ki yazısında okuyucusunun dükkanlar için asansör bedeli alınıp alınmayacağına dair sorusunu yanıtladı. Tamer Heper 'in köşe yazısı;

Kira sözleşmesi olmayan kiracı tahliye edilebilir mi? Hukuki kiracı evden giderse ne yapılmalı?

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, 1,5 yıldır evinde yaşayan ancak hukuki olarak aralarında kiracı ev sahibi ilişkisi bulunmayan kişinin tahliyesinin mümkün olup olmadığını soran okuyucusuna yanıt verdi. İşte dikkat çeken o yanıt...

Apartmanlarda yönetici seçimi nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 10 yıldır 5 katlı bir apartmanda oturduğunu belirten okuyucu, yöneticinin hiçbir işle ilgilenmediğini aktardı. Binada hiçbir problemin giderilmediğini söyleyen okuyucu, aidat toplanmadığını belirtti ve bu mağduriyeti nasıl gidereceklerini sordu.

Mülk sahibi alzheimer olduysa hisselerini satabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, "5 kardeşe, annelerinden 800 metrekare arazi kaldı. Bu araziyi amcalarına satmak istiyorlar, kız kardeşleri sonradan alzheimer hastası oldu. İnsan tanımıyor, konuşamıyor, sorulara cevap vermiyor. Bu durumda tapu devri nasıl yapılabilir?" sorusunu cevapladı.

Miras kalan arsada hak arama yolları neler?

Posta yazarı Tamer Heper,"5 kardeşe miras kalan, fakat belediye tarafından satın alınan arsada nasıl hak aranır?" sorusunu yanıtladı.

Miras kalan arsa mirasçılar arasında nasıl bölüşülür?

Posta yazarı Tamer Heper 'Köyde babamızdan kalan arsamız var. Bunun 3/5’i ağabeyimin, 2/5’i benim. Ağabeyim bu arsanın tamamını istedi, dava açtı. Avukatı ‘satarız’ dedi, teklif ettiğim rakamı kabul etti, ‘tamam ben sattım’ dedi. Şimdi arıyorum bulamıyorum. Bu durumda ne olur?' sorusunu cevapladı.

Sitedeki otopark sorunu nasıl çözülür?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir sitede oturmaktayız. Sitenin otoparkı yok. Ancak 5 tane bloğun altında 3’er araçlık yer var. Blokların altı ortak otopark alanı mıdır? Diğer bloklar araçlarını bizim bloğun altına koyma hakkına sahipler midir?' sorusunu cevapladı.

Apartman yöneticisi bunu yapıyorsa dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda ayda 80 TL aidat ve 5 TL kapıcı tazminatı olarak 85 TL toplanıyor. Ancak son günlerde öğrendik ki yöneticimiz kapıcı tazminatından 9 bin TL harcamış. Bu durumda ne yapabiliriz? ' sorusunu cevapladı.

Sitelerde mülkiyet yoksa aidat toplanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Ben 5 yıl önce belediyenin yolları genel kullanıma açması ile site özelliğini kaybeden fazla parselden oluşan bir yerde kiracıyım. Aidat adı altında bu meblağı tahsil etme yetkileri bulunmakta mıdır?' sorusunu yanıtladı.

Sitedeki ısınma sorunu nasıl çözülür?

Posta yazarı Tamer Heper 'Isınmamız merkezi sistem kömürlü ancak biz ısınamıyoruz. Arzumuz kendi dairemizi kombi ile ısıtmak. Bunun için bir avukata başvurduk 5 bin lira istedi. Ben emekli biriyim, bu parayı ödeyemem. Bana ne tavsiye edersiniz?' sorusunu yanıtladı.

Kat mülkiyeti olmayan sitede denetçi seçilebilir mi?

​​​​​​​Posta yazarı Tamer Heper 'Kat irtifaklı bir sitede oturuyoruz. Daire eşimin üzerine. 5’inde toplantımız var ve ben denetçi olmak istiyorum. Kat mülkiyetine geçmediğimiz için denetçi olabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif borçlarında zamanaşımı süresi ne kadar?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Konut yapı kooperatifine üye oldum. Daireler kura ile dağıtıldı. Kalan borcu ödeyerek tapuyu aldım ve 1 Nisan 2015’te ibralaşarak kooperatiften ayrıldım. 5 yıl geçti. Yeni başkan borcum olduğunu söyledi. Benden bu parayı alabilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Kiracıya tahliye davası açılmasının şartları neler?

Posta yazarı Tamer Heper, '3.5 yıldır yaşadığımız, bir vakfa ait evimiz ihaleyle satıldı. Satın alan 1 ay içinde taşınmazın tahliyesi için ihtar çekti. Pandemi ve mali kısıtlamalar nedeniyle taşınamadık. Bizi zorla evden attıracağını söylüyor. Bu süreçte nelerle karşılaşırız?' sorusunu yanıtladı...

Apartmanlardaki asansör bakım ücretinde sınır var mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Apartmandaki asansör denetlemesi 10 dakika sürüyor, bu ayki fatura 371.5 TL. Yılda bir denetim oluyor ve mutlaka kırmızıya geçiriyorlar. Bu tahsilat, böyle yersiz olmuyor mu? Sınırı nedir?' sorusunu yanıtladı.

tamer heper 5 aralık Haberi

tamer heper 5 aralık

Geçenlerde, bir binanın zemin katları veya dükkanlardan asansör bedeli alınmayacağına dair bir mahkeme kararı okumuştum. Bu mahkeme kararını nerede bulurum, bu konuda bilgi verir misiniz? 


Mahkeme kararlarına ulaşmak kolay değil. Her gün yüzlerce mahkeme kararı çıkıyor ve bunların sistematik yaymı mümkün değil. 

Yani aradığınız mahkeme kar ar mı bulamazsınız. Zaten mahkeme kararını bulmanız da çok bir işinize yaramaz. İşinize yarayacak olan Yargıtay kararlarıdır. 

Yargıtay kararlarına da, bu hususta yayınlan dergilerden, bir de internet yolu ile yapacağmı aramalardan ulaşabilirsiniz. 


Bu konuda çok araştırmanıza gerek yok, zira konu şöyle: Ana kural. 

Bir binada bağımsız bölüm malikleri ortak alanları veya ortak tesisleri kullanmadığı iddiası ile masrafa katılmaktan kaçmamaz. Yani zemin daireler de bina dışındaki dükkanlar da asansör giderine katılır. 


Ancak; bina yönetim planı ile bu gibi bağımsız bölüm...